473
Η Μπριζίτ Μακρόν καλωσορίζει στο Μέγαρο των Ηλυσίων τον Μπόνο των U2. Σειρά παίρνει τώρα η Ριάνα | REUTERS/Philippe Wojazer

Τι είπε ο Μπόνο στην Μπριζίτ Μακρόν (και στον άντρα της)

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2017, 07:57
Η Μπριζίτ Μακρόν καλωσορίζει στο Μέγαρο των Ηλυσίων τον Μπόνο των U2. Σειρά παίρνει τώρα η Ριάνα
|REUTERS/Philippe Wojazer

Τι είπε ο Μπόνο στην Μπριζίτ Μακρόν (και στον άντρα της)

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2017, 07:57

Ο Μπόνο, τραγουδιστής των U2 διέβη τη Δευτέρα το κατώφλι του Μεγάρου των Ηλυσίων στη γαλλική πρωτεύουσα. Βέβαια η επίσκεψη δεν έγινε επειδή ο Εμανουέλ Μακρόν λάτρεψε ξαφνικά την ιρλανδική ροκ, ούτε είναι κάτι πρωτοφανές – ο Ιρλανδός τραγουδιστής έχει συναντήσει και τους τρεις προκατόχους του προέδρου της Γαλλίας.

Ο 57χρονος μουσικός επισκέφτηκε το προεδρικό μέγαρο στο Παρίσι με την ιδιότητα του ακτιβιστή και επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης One. Εκεί συναντήθηκε με τον νεαρό πρόεδρο της Γαλλίας και τη σύζυγό του Μπριζίτ. Ο πρώτος τον διαβεβαίωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει την αναπτυξιακή βοήθεια «στο 0,55% (του ΑΕΠ) το 2022», η δεύτερη του μίλησε με ενθουσιασμό για τα προγράμματα εκπαίδευσης κοριτσιών στον κόσμο.

DFhgH1EXkAAcmv7
O Μπόνο (αριστερά) με τον Εμανουέλ Μακρόν. Ο ιρλανδός μουσικός έχει συναντήσει τέσσερις προέδρους της Γαλλίας

«Περισσότερο από ένα ραντεβού, ήταν μια συνομιλία» αφηγήθηκε ο Μπόνο στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνάντησης.

«Είδα έναν πρόεδρο πολύ ανοικτό στο να βρει καινοτόμες λύσεις για να επιλύσει τα προβλήματα που πλήττουν τους φτωχούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Συζητήσαμε επίσης σχετικά με την προσφυγική κρίση και το γεγονός ότι η πλειονότητα των Ευρωπαίων κατανοεί ότι όσα εκτυλίσσονται στην Αφρική την αφορούν» συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Επανέλαβε για μία ακόμη φορά τη δέσμευσή του για 0,55% για το 2022» είπε με ικανοποίηση αναφερόμενος στη προεκλογική δέσμευση του Μακρόν.

Η γαλλική κυβέρνηση πάντως αποφάσισε για το 2017 να μειώσει τον προϋπολογισμό για την αναπτυξιακή βοήθεια ύψους 140 εκατ. το 2017, στο πλαίσιο των περικοπών στις δαπάνες του προϋπολογισμού ύψους 4,5 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν τον Ιούλιο.

Τη μείωση αποδοκίμασε η οργάνωση One, που είχε υπογραμμίσει την 11η Ιουλίου ότι «τα 140 εκατομμύρια ευρώ θα μπορούσαν για παράδειγμα να επιτρέψουν σε 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV να αποκτήσουν πρόσβαση σε θεραπεία κρίσιμης σημασίας».

Το ποσό της αναπτυξιακής βοήθειας της Γαλλίας αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2017, ήτοι περίπου το 0,38% του ΑΕΠ, έπειτα από 8,1% το 2015 και 8,4% το 2016, σύμφωνα με τον ιστότοπο του υπουργείου Οικονομικών.

Ο Μπόνο μίλησε επίσης για «τη Μπριζίτ, που έχει ένα πάθος για την εκπαίδευση των κοριτσιών, διότι είναι καθηγήτρια».

 

Ο τραγουδιστής συζήτησε με το ζεύγος Μακρόν «για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα το πρόβλημα των 30 εκατομμυρίων κοριτσιών που δεν πάνε σχολείο».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπόνο επισκέπτεται το προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας: το 2002 είχε συναντηθεί με τον Ζαν Σιράκ, το 2008 με το Νικολά Σαρκοζί και το 2012 με τον Φρανσουά Ολάντ.

Ο Μακρόν αναμένεται επίσης να κάνει δεκτή την Τετάρτη την τραγουδίστρια Ριάνα, η οποία την 24η Ιουνίου είχε αναρτήσει στο Twitter, απευθυνόμενη στον γάλλο πρόεδρο, το ερώτημα εάν η Γαλλία θα «δεσμευτεί για το Ταμείο για την Εκπαίδευση». Η οργάνωση αυτή καταβάλλει προσπάθειες υπέρ της πρόσβασης στην εκπαίδευση των παιδιών στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ η τραγουδίστρια είναι πρέσβειρα σε αυτήν.

3