757
Nτάισελμπλουμ και Τσακαλώτος πριν την έναρξη της συνεδρίασης | REUTERS

Χωρίς συμφωνία στο Eurogroup

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2017, 00:26
Nτάισελμπλουμ και Τσακαλώτος πριν την έναρξη της συνεδρίασης
|REUTERS

Χωρίς συμφωνία στο Eurogroup

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2017, 00:26

Τίποτα. Χωρίς συμφωνία (και χωρίς δόση) ολοκληρώθηκε το Eurogroup και οι υπουργοί της Ευρωζώνης αποφάσισαν να συζητήσουν για το ελληνικό χρέος τον άλλο μήνα.

Οπως έγινε γνωστό δεν επήλθε συμφωνία σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ενώ εξετάζονται διάφορα σενάρια για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που πρέπει να επιτυγχάνει η Ελλάδα ως το 2060. Ταυτόχρονα έγινε σαφές ότι το θέμα του ελληνικού χρέους θα συζητηθεί μετά το τέλος του προγράμματος.

Οι τελευταίες συζητήσεις αφορούσαν στον καθορισμό της διάρκειας κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Στο πρώτο σχέδιο φαίνεται πως αυτό – το 3,5% – θα ισχύει μέχρι το 2022. Στο δεύτερο σχέδιο που αφορά την περίοδο 2023 -2060 υπήρχε σχέδιο για πλεόνασμα 2,2%, κάτι που φαίνεται πως αποτελεί σημείο διαφωνιών.

«Κάναμε τεράστια πρόοδο», ήταν το πρώτο σχόλιο του Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Το απόγευμα είχαμε τις πρώτες συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά δεν καταλήξαμε σε μια συνολική συμφωνία στο ζήτημα. Θα συνεχίσουμε τις επαφές τις επόμενες εβδομάδες». Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι θα γίνουν νέες συζητήσεις σε τρεις εβδομάδες και πρισθεσε ότι οι τελικές αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος. Η εκταμίευση της δόσης πάντως, μπορεί να προχωρήσει τον Ιούνιο.

Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι η δουλειά θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες πάνω στο αίτημα του ΔΝΤ να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν, «αν χρειαστεί» όπως τόνισε πολλές φορές, μετάτο τέλος του προγράμματος και πάντα στη βάση της απόφασης του Eurogroup του Mαΐου του 2016. Πάντως ο κ. Ντάισελμπλουμ κάλεσε το ΔΝΤ να λάβει υπόψη του τους περιορισμούς που υπάρχουν, εννοώντας προφανώς από την ευρωπαϊκή πλευρά.

Τσακαλώτος: «Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για το χρέος»

Σε μία σύντομη δήλωση, στα αγγλικά, προέβη μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Όπως είπε χρειάζεται περισσότερος χρόνος για το χρέος και εκτιμά ότι είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία εντός των επόμενων τριών εδβομάδων.

Ειδικότερα, ο κ.Τσακαλώτος δήλωσε, μεταξύ άλλων:

«Ακούσατε ότι έχει γίνει πρόοδος. Η συνάντηση ήταν μακρά, υπάρχει γενική συμφωνία ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της, κανένας δεν περιμένει ότι θα υπάρξει πρόβλημα σ’ αυτό.
Το ζήτημα του χρέους είναι πολύ σοβαρό- η συμφωνία ήταν ότι θα ξεκαθαρίζαμε τώρα τα μέτρα για το χρέος που θα εφαρμοσθούν στο τέλος του προγράμματος. Προσπαθήσαμε να ρίξουμε φως στο ζήτημα των αγορών, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να παράσχουν οι θεσμοί μια συμφωνία. Υπάρχει διάσταση απόψεων, αν και έχουν έρθει όλοι πιο κοντά, αλλά δεν υπάρχει καθαρότητα και σαφήνεια, ώστε να ξέρουν οι αγορές και οι Έλληνες τι θα συμβεί. Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για το χρέος και τα μέτρα που θα εφαρμοσθούν μετά την περίοδο αυτή. Εντός τριών εβδομάδων, θεωρώ ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για το χρέος».

Παίρνοντας το λόγο ο Πιερ Μοσκοβισί επισήμανε ότι συζητήθηκαν 140 μέτρα, τα οποία είναι μεταρρυθμιστικά, ενώ αναφέρθηκε και στην ψήφιση, την περασμένη εβδομάδα των προαπαιτούμενων από το ελληνικό κοινοβούλιο. «140 μέτρα θεωρούνται εκπληρωθέντα. Η Ελλάδα έχει σημειώσει πολύ σημαντική πρόοδο».
Ακολούθως, ο Κλάους Ρέγκλινγκ συμφώνησε ότι σημειώθηκε πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα. «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε εκταμιεύσεις», πρόσθεσε και σημείωσε ότι θα ήθελαν να συζητήσουν και για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Λίγο μετά τις 19:00 έγινε διάλειμμα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, για να πραγματοποιηθούν επαφές ανάμεσα στους βασικούς παράγοντες της ελληνικής υπόθεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επαφές διεξήχθησαν μεταξύ Γερούν Ντάισελμπλουμ, Πολ Τόμσεν, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Μπρουνό Λεμέρ.

Την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της ελληνικής πλευράς, τόνισε προσερχόμενος στο Eurogroup ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Το ελληνικό κοινοβούλιο αποφάσισε τα μέτρα και αυτό είναι σημαντικό βήμα», είπε, για να προσθέσει ότι «αναμένουμε από τους Θεσμούς την έκθεση και ελπίζουμε ότι σήμερα θα φτάσουμε σε μια λύση». Οπως επισήμανε ακόμη, «το ΔΝΤ έχει κάνει μια ανάλυση που δεν ταυτίζεται με της ΕΕ, θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση για τη συνέχιση της συμμετοχής του Ταμείου».

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, έγινε γνωστό, μέσω του Bloomberg, ότι οι υπουργοί της Ευρωζώνης θα είχαν μπροστά τους τρία σενάρια.

Το πρώτο προϋποθέτει ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1,3% και μέσο πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,6% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια. Με αυτό το σενάριο το 2060 το δημόσιο χρέος θα είναι στο 60% ΑΕΠ, οπότε η παρέμβαση που θα απαιτείται θα είναι «ελάχιστη ή καθόλου».

Το δεύτερο, δυσμενές σενάριο, προϋποθέτει ανάπτυξη 1% και πρωτογενή πλεονάσματα 1,5%. Με αυτές τις συνθήκες το χρέος θα εκτοξευτεί στο 226% του ΑΕΠ ως το 2060, και θα απαιτήσει «γενναία παρέμβαση».

Στο τρίτο σενάριο θα υπάρξει μια απόφαση που θα είναι μέση λύση για την Ελλάδα και τους δανειστές.

Σημειώνεται ότι το δημόσιο χρέος σήμερα ανέρχεται στα 315,1 δισ. ευρώ ή στο 178,9% του ΑΕΠ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...