724
Τσακαλώτος και Σόιμπλε θα μπουν στη συνεδρίαση του Eurogroup με εντελώς διαφορετικές θέσεις για το θέμα του ελληνικού χρέους |

Ο Σόιμπλε μπλοκάρει μέτρα για το χρέος

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2017, 09:55
Τσακαλώτος και Σόιμπλε θα μπουν στη συνεδρίαση του Eurogroup με εντελώς διαφορετικές θέσεις για το θέμα του ελληνικού χρέους |

Ο Σόιμπλε μπλοκάρει μέτρα για το χρέος

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2017, 09:55

Αισιόδοξος ότι από αύριο κιόλας, στη σύνοδο του Eurogroup, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μία καλή και οριστική λύση στο χρέος, ώστε στη συνέχεια να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) και να επιχειρηθεί η έξοδος στις αγορές, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με αποκλειστική δήλωσή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.

Δύο 24ωρα μετά από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνει πως η χώρα ανταποκρίθηκε πλήρως και εγκαίρως στις υποχρεώσεις της, οπότε οι αποφάσεις πλέον είναι στα χέρια των θεσμών και δεν υπάρχει άλλοθι για άλλη καθυστέρηση στο θέμα της ρύθμισης του χρέους. Αναφερόμενος, δε, στο σκεπτικό με το οποίο πραγματοποιήθηκαν τόσο οι έως τώρα διαπραγματεύσεις, όσο και η διεκδίκηση για τη συνολική συμφωνία για το χρέος, ο υπουργός τονίζει πως αυτό εστιάζεται στην έξοδο της χώρας από την επιτροπεία, στη δημιουργία ισχυρού κοινωνικού κράτους και στην ένταξη της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης, στην οποία, όμως, αυτήν τη φορά ο κόσμος της εργασίας θα είναι συμμέτοχος.

Ο Σόιμπλε δεν το συζητά…

«Δεν συζητάμε ούτε περίοδο χάριτος, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και σταθεροποίηση των επιτοκίων, ούτε κανένα άλλο σχέδιο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Με αυτήν την κατηγορηματική δήλωση ο Βόλφγκανγκ ουσιαστικά έδειξε τι στάση θα κρατήσει στο Eurogroup της Δευτέρας με την ελληνική πλευρά να ευελπιστεί ότι το ζήτημα του χρέους θα είναι από τα κεντρικά ζητήματα που θα πέσουν στο τραπέζι.

Η Αθήνα δεν περιμένει, απλώς, συζήτηση, περιμένει και κάτι παραπάνω, έναν οδικό χάρτη που θα οδηγήσει στην απομείωση του ελληνικού χρέους, αφού, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο ακέραιο. «Αναμένουμε και δικαιούμαστε, από τη συνεδρίαση του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, μια απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους που θα είναι αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού», δήλωσε ο ίδιος μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Κάτι τέτοιο θα πει και ο αρμόδιος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, όταν πάρει τον λόγο τη Δευτέρα. Τόσο ο ίδιος, όσο και η εκπρόσωπος του έχουν δηλώσει πως οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για αποφάσεις.

«Είμαστε σε συνεχείς επαφές τόσο σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών όσο και με το ΔΝΤ για την καλύτερη δυνατή προετοιμασίας της συζήτησης στο Εurogroup της Δευτέρας», ανέφερε στις Βρυξέλλες -όπου συνεχίζονταν οι εντατικές διαβουλεύσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τεχνοκρατών των θεσμών- κοινοτική πηγή με πρόσβαση στη διαπραγμάτευση.

Η ίδια πηγή τόνισε ότι όλα τα ενδεχόμενα για την συνεδρίαση της Δευτέρας είναι ανοικτά. Γι’ αυτό και αρκετοί θεωρούν ότι εάν δεν επιτευχθεί συνολική συμφωνία τη Δευτέρα είναι πιθανό να συγκληθεί έκτακτο Εurogroup πριν από την επόμενη τακτική συνεδρίαση που είναι προγραμματισμένη για τις 15 Ιουνίου.

Οι πιο αισιόδοξοι αναμένουν μια μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup η οποία θα αρχίσει την Δευτέρα το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί τα ξημερώματα της Τρίτης και θα καταλήξει σε ένα κοινό ανακοινωθέν που θα περιγράφει την επιμήκυνση των λήξεων του ελληνικού χρέους. Η διατύπωση αυτή θα τεθεί σε εφαρμογή μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος το οποίο ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018.

Το πρωτογενές πλεόνασμα στο επίπεδο του 3,5% του ΑΕΠ αναμένεται ότι θα διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια, από το 2018 ως και το 2022. Η εκταμίευση της δόσης δεν αναμένεται αμέσως καθώς το ΔΝΤ θα πρέπει στη συνέχεια με βάση τις δικές του διαδικασίες να υποβάλει προς έγκριση στο εκτελεστικό του συμβούλιο τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Aπό την άλλη, η Κριστίν Λαγκάρντ, που ως ΔΝΤ πιέζει υπέρ του ελληνικού αιτήματος, λέει ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία.

Ενδεικτικό είναι άλλωστε, και το δημοσίευμα της γερμανικής «FAZ», η οποία εκφράζει επιφυλάξεις ως προς την πιθανότητα επίτευξης μίας συνολικής συμφωνίας. «Πίσω από τις διαφορές κρύβονται τα διαφορετικά σενάρια για την εξέλιξη του ελληνικού χρέους ως το 2060, καθώς τα πάντα εξαρτώνται από την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος και της οικονομικής ανάπτυξης» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Μοσκοβισί: «Είμαστε πολύ κοντά»

Σε δηλώσεις του την Κυριακή ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση και η Κομισιόν βρίσκονται «πολύ κοντά σε μια συνολική συμφωνία» για το ελληνικό χρέος

«Ελπίζω ότι αύριο [ενν. στο Eurogroup] θα μπορέσουμε να έχουμε μια συνολική συμφωνία, που θα είναι ταυτόχρονα μια συμφωνία για το πρόγραμμα, για τα μέτρα ανάπτυξης και την δημιουργία θέσεων εργασίας για την Ελλάδα, για το ελληνικό χρέος», δήλωσε στο France Inter. Διευκρίνισε ότι αν αυτό δεν είναι εφικτό αύριο, «θα είναι εντός των επόμενων εβδομάδων».

Επισήμανε δε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει τις ευθύνες της και τώρα είναι η ώρα «εμείς οι εταίροι της Ελλάδας να αναλάβουμε τις δικές μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...