738
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Πιερ Μοσκοβισί σε παλαιότερη συνεδρίαση του Eurogroup | Alexandros Michailidis / SOOC

Τι (να) περιμένουμε από το σημερινό Eurogroup

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2017, 09:17
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Πιερ Μοσκοβισί σε παλαιότερη συνεδρίαση του Eurogroup
|Alexandros Michailidis / SOOC

Τι (να) περιμένουμε από το σημερινό Eurogroup

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2017, 09:17

Από την κυβέρνηση το έχουν λίγο-πολύ προεξοφλήσει: λύση για το χρέος στο Eurogroup της 22ας Μαΐου δεν προβλέπεται. Το είχε πει ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος όταν προ ημερών παρέπεμπε σε συμφωνία για τον Ιούνιο – «επτά χρόνια περιμέναμε, δεν πειράζει να περιμένουμε λίγες εβδομάδες παραπάνω» είχε πει. Το ίδιο επαναλαμβάνουν όλα τα κυβερνητικά στελέχη που αφού ψήφισαν μαζικά τα μέτρα τώρα μιλούν για πιθανό «έκτακτο» Eurogroup για το χρέος και εξηγούν πως τώρα είναι περισσότεροι αυτοί στην Ευρώπη που θέλουν τη λύση.

Ως ένα βαθμό έχουν δίκιο. Είναι περισσότεροι αυτοί που αντιλαμβάνονται την ανάγκη λύσης. Αλλά σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Τα «Νέα» κυκλοφόρησαν τη Δευτέρα με τίτλο «Τα λέμε το ’18» και σημείωσαν ότι υπάρχει «κοινή γραμμή» Μέρκελ και Σόιμπλε για το θέμα του ελληνικού χρέους. Λογικό. Κανείς στη Γερμανία δεν πρόκειται να μιλήσει στους γερμανούς φορολογούμενους για ελάφρυνση του χρέους των Ελλήνων μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ή σχεδόν κανείς. Μίλησε για παράδειγμα ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ο οποίος ζήτησε να υπάρξει συγκεκριμένη δέσμευση της Ευρωζώνης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Στην Ελλάδα έχει δοθεί υπόσχεση ξανά και ξανά για ελάφρυνση του χρέους, αν πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις», δήλωσε στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung. «Τώρα πρέπει να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας», τόνισε και πρόσθεσε: «Αυτό δεν πρέπει να αποτύχει εξαιτίας της γερμανικής αντίστασης». Ομως ο Γκάμπριελ δεν είναι ηγέτης του SPD, ούτε διεκδικεί την καγκελαρία, μια θέση δηλαδή στην επόμενη μέρα του πολιτικού σκηνικού που θα διαμορφωθεί στη Γερμανία μετά τις κάλπες του Σεπτεμβρίου. Ο Μάρτιν Σουλτς είναι, που δεν λέει και πολλά για το χρέος και επίσης βλέπει την πλάτη της Μέρκελ στις δημοσκοπήσεις.

Κατά τα άλλα, το καθοριστικό Eurogroup της 22ας Μαΐου, είναι ένα ορόσημο. Κλείνει επιτέλους την β’ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και θα υπάρξει νέα εκταμίευση δόσεων προς την ελληνική οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογράμμιζε σε δήλωσή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ την Κυριακή ότι στο Eurogroup μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μία καλή και οριστική λύση στο χρέος, ώστε στη συνέχεια να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να επιχειρηθεί η έξοδος στις αγορές. Με δεδομένη την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή, ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε πως η χώρα ανταποκρίθηκε πλήρως και εγκαίρως στις υποχρεώσεις της, οπότε οι αποφάσεις πλέον είναι στα χέρια των Θεσμών.

Ωστόσο ο Σόιμπλε ήταν ξεκάθαρος: «Δεν συζητάμε ούτε περίοδο χάριτος, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και σταθεροποίηση των επιτοκίων, ούτε κανένα άλλο σχέδιο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» ήταν η δήλωσή του εν όψει της συνεδρίασης. Με άλλα λόγια: μετάθεση της λύσης μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.

Ως τροχιοδεικτική βολή των προθέσεων του Βερολίνου μπορεί να ερμηνευτεί και το δημοσίευμα του Der Spiegel, το οποίο ανέφερε ότι «το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από την Κομισιόν να διορθώσει γρήγορα το στατιστικό χάος που επικρατεί στην Ελλάδα». Υπάρχουν δηλώσεις του γερμανού υφυπουργού Οικονομικών υπεύθυνου για θέματα Ευρώπης, Τόμας Στέφεν, ο οποίος είπε: «Δεν νοείται, οι χώρες-δανειστές να προετοιμάζουν τον δρόμο για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, την ώρα που η ΕΛΣΤΑΤ ακόμη εργάζεται με αναξιόπιστο τρόπο». 

Σε αντίθετη κατεύθυνση ήταν οι δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος για συνολική συμφωνία. Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών είπε στο γαλλικό ραδιόφωνο France Inter: «Θεωρώ ότι στην πραγματικότητα βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συνολική συμφωνία, η οποία, αν δεν υπάρξει τη Δευτέρα θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων». Επισήμανε ακόμη ότι οι εταίροι της Ελλάδας, πρέπει να «αναλάβουν τις ευθύνες» τους. Αλλά και ο Μοσκοβισί ανήκει στην κατηγορία του Γκάμπριελ. Αυτήν τη στιγμή είναι ένας πολιτικός παράγων σε αποδρομή.

Ενόψει μιας μακράς συνεδρίασης

Πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, που αρχίζει στις 16:00, θα προηγηθεί έκτακτη συνεδρίαση του EuroWorking Group (στις 11:00) όπου θα κατατεθεί προς επικύρωση η έκθεση των Θεσμών για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Ακόμη  θα γίνει μια τελική προετοιμασία σε τεχνικό επίπεδο σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν το χρέος.

Μια μακρά νύχτα προβλέπει, σύμφωνα με το ΑΠΕ, αξιωματούχος της ευρωζώνης  για τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Αν και τις τελευταίες ημέρες και το Σαββατοκύριακο υπήρξε σειρά επαφών, η απόσταση ανάμεσα στις θέσεις του Βερολίνου και του ΔΝΤ παραμένει και απαιτηθεί προσπάθεια -άρα και χρόνος- για να υπάρξει συμφωνία.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία σε αυτό το Eurogroup παραμένει. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο αξιωματούχος κοντά στις διαπραγματεύσεις άφηνε να εννοηθεί πως δεν αποκλείεται να υπάρξει έκτακτο Eurogroup μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, γιατί υπάρχει ακόμα χρονικά η δυνατότητα κάποιας μικρής καθυστέρησης. Σημειώνεται ότι στις 15 Ιουνίου είναι η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...