323
Η καγκελάριος της Γερμανίας σε πρόσφατη εκδήλωση. Οι δηλώσεις της για το ευρώ προκάλεσαν αναταραχή στις ισοτιμίες | REUTERS/Fabrizio Bensch

Γιατί η Μέρκελ ξαφνικά θεωρεί το ευρώ «πολύ αδύναμο»

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2017, 13:48
Η καγκελάριος της Γερμανίας σε πρόσφατη εκδήλωση. Οι δηλώσεις της για το ευρώ προκάλεσαν αναταραχή στις ισοτιμίες
|REUTERS/Fabrizio Bensch

Γιατί η Μέρκελ ξαφνικά θεωρεί το ευρώ «πολύ αδύναμο»

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2017, 13:48

Μέτωπο με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άνοιξε ξαφνικά η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ η οποία σε δήλωσή της  ανέφερε ότι το ευρώ «είναι πολύ αδύναμο» και απέδωσε το γεγονός στην νομισματική πολιτική που ακολουθεί η EKT.

Κατά την καγκελάριο, το φτηνό ευρώ κάνει τα γερμανικά προϊόντα να φαίνονται πιο φτηνά. «Μπορούμε να επενδύσουμε περισσότερο στη Γερμανία, παρότι η εγχώρια ζήτηση ήδη αποτελεί κινητήριο δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη», σημείωσε ακόμη.

Η αντίδραση των αγορών στις δηλώσεις της καγκελαρίου ήταν άμεση: μέσα σε ελάχιστα λεπτά το ευρωπαϊκό νόμισμα από το 1,1185 δολάρια/ευρώ εκτοξεύτηκε στο 1,1223.

Προς τι αυτή η ξαφνική ανησυχία της Μέρκελ για την ισοτιμία του ευρώ; Κάποιοι αναλυτές «διάβασαν» στις δηλώσεις της όχι απλώς μια μομφή του Βερολίνου κατά του Μάριο Ντράγκι, αλλά και ένα ξεκάθαρο σχέδιο προώθησης του γερμανού κεντρικού τραπεζίτη Γενς Βάιντμαν στην κεφαλή της ΕΚΤ. Την ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδίου υπέδειξαν το Der Spiegel και η Handelsblatt.

Επί προεδρίας Ντράγκι, η ΕΚΤ έχει προσπαθήσει να τονώσει την οικονομία της Ευρωζώνης με ιστορικά χαμηλά επιτόκια και ποσοτική χαλάρωση συνολικού ύψους 2,4 τρισ. ευρώ, αντισυμβατικές πολιτικές που έχουν προκαλέσει μεγάλη ενόχληση στο Βερολίνο, ειδικά στο στρατόπεδο του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Βάιντμαν αντίθετα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα «γεράκια» στο ΔΣ της ΕΚΤ. Εχει ταχθεί επανειλημμένα υπέρ της «ομαλοποίησης» της νομισματικής πολιτικής, αν και το τελευταίο διάστημα έχει μετριάσει τις τοποθετήσεις του, ενδεχομένως σε μία ένδειξη ότι προετοιμάζει την υποψηφιότητά του. Τυχόν εκλογή Βάιντμαν στην ηγεσία της ΕΚΤ θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά τη γερμανική «φωνή» στη νομισματική πολιτική του ευρώ, όμως οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου αναμένεται να αντισταθούν στην υποψηφιότητά του.

Κατά τα άλλα, η Μέρκελ επισήμανε ότι η Γερμανία πρέπει να βοηθήσει τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για να είναι επιτυχημένος. Ευχήθηκε μάλιστα να καταφέρει να αντιμετωπίσει με επιτυχία την ανεργία.

Ανάφερε μάλιστα ότι πρέπει να αποτραπεί άλλη έξοδος χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά το Brexit, ενώ πρόσθεσε ότι «ο καλύτερος τρόπος για να πολεμήσουμε τον λαϊκισμό είναι η επίλυση των προβλημάτων»..

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...