629
Ο φωτογράφος Ντάνιελ Μπερεχούλακ (στο μέσο) με τον τον εκδότη των New York Times Αρθουρ Σουλτσμπέργερ Τζ. Ο Μπερεχούλακ τιμήθηκε με Pulitzer για τη δουλειά του στις Φιλιππίνες | Hiroko Masuike/Courtesy The New York Times/Handout via REUTERS

Αμερικανικές εκλογές και Panama Papers θριάμβευσαν στα Πούλιτζερ

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2017, 09:43
Ο φωτογράφος Ντάνιελ Μπερεχούλακ (στο μέσο) με τον τον εκδότη των New York Times Αρθουρ Σουλτσμπέργερ Τζ. Ο Μπερεχούλακ τιμήθηκε με Pulitzer για τη δουλειά του στις Φιλιππίνες
|Hiroko Masuike/Courtesy The New York Times/Handout via REUTERS

Αμερικανικές εκλογές και Panama Papers θριάμβευσαν στα Πούλιτζερ

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2017, 09:43

Οι αμερικανικές εκλογές και η πολιτικά τεταμένη προεκλογική περίοδος, τα περίφημα Panama Papers που αποκάλυψαν το εκτεταμένο δίκτυο φοροδιαφυγής και φοροαπαοφυγής (σε μια έρευνα όπου από την Ελλάδα συμμετείχε, για λογαριασμό του Protagon, o δημοσιογράφος Χάρης Καρανίκας) και η κατάχρηση εξουσίας από την πλευρά κρατικών λειτουργών κυριάρχησαν στα ρεπορτάζ που βραβεύτηκαν με Πούλιτζερ, όπως ανακοινώθηκε στις ΗΠΑ χθες Δευτέρα.

Στην ανακοίνωση των βραβείων, από το φημισμένο πανεπιστήμιο Κολούμπια,  υπογραμμίστηκε η βαρύνουσα σημασία των μέσων ενημέρωσης για τη δημοκρατία, που όμως αμφισβητείται εν μέσω του θορύβου για τα περιβόητα «fake news», όρου που χρησιμοποιήθηκε επανειλημμένα από τον πρώτα προεδρικό υποψήφιο και έπειτα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για να υποβαθμιστούν δημοσιεύματα επικριτικά για τον ίδιο.

– Βραβεία Πούλιτζερ απονεμήθηκαν, πιο συγκεκριμένα, σε δημοσιογράφους της εφημερίδας Washington Post, για την κάλυψη της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και των New York Times, για την κάλυψη της εκστρατείας του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να επεκτείνει τη ρωσική επιρροή στο εξωτερικό με θεμιτά και αθέμιτα μέσα. Η επιτροπή που δίνει τα βραβεία χαιρέτησε το θάρρος των συντακτών να γράψουν για δύο από τους πιο ισχυρούς άνδρες του κόσμου, παρά το όλο και πιο εχθρικό κλίμα για τα μέσα ενημέρωσης.

– Η εφημερίδα New York Daily News και η ProPublica, μια διαδικτυακή πλατφόρμα η οποία ειδικεύεται στην ερευνητική δημοσιογραφία, κέρδισαν το βραβείο δημοσιογραφικού έργου που υπηρέτησε τον πολίτη, για την κάλυψη των καταχρήσεων στελεχών της αστυνομικής διεύθυνσης της Νέας Υόρκης, που εξεδίωκαν φτωχά μέλη μειονοτήτων από τα σπίτια τους.

Η αποκάλυψη των Panama Papers

– Με βραβείο Pulitzer στην κατηγορία του «ερευνητικού ρεπορτάζ» τιμήθηκε και η Διεθνής Συνεργασία Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists) για την αποκάλυψη των λεγόμενων Εγγράφων του Παναμά καθώς εξέθεσαν στην παγκόσμια σφαίρα το δίκτυο και τους τρόπους που χρησιμοποιούν διάσημοι και λιγότεροι διάσημοι,  προκειμένου να μη δηλώνουν τα εισοδήματά τους.

Panama_Vinieta_300x143

Μέλος του ICIJ είναι ο δημοσιογράφος Χάρης Καρανίκας. Στη διεθνή δημοσιογραφική έρευνα του ICIJ και της Süddeutsche Ζeitung συμμετείχαν και περισσότεροι από 70 ακόμα μέσα ενημέρωσης από όλο τον πλανήτη, μεταξύ των οποίων, για την Ελλάδα, το Protagon.

– Ο Ντέιβιντ Φάρενθολντ της Washington Post έλαβε το βραβείο ρεπορτάζ εθνικής σημασίας για ένα «υπόδειγμα διαφανούς δημοσιογραφίας»  καθώς ζήτησε τη βοήθεια των χρηστών του Twitter στην προσπάθειά του να βρει τις δωρεές του Ντόναλντ Τραμπ σε αγαθοεργίες. Ο Φάρενθολντ διεξήγαγε έρευνα για τις ψευδείς δηλώσεις του τότε υποψηφίου για τον Λευκό Οίκο σχετικά με τη γενναιοδωρία του όσον αφορά φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ακόμη, ανέδειξε τη συμπεριφορά του έναντι των γυναικών.

– Η Πέγκι Νούναν της Wall Street Journal, σχολιάστρια με μαχητική αρθρογραφία υπέρ του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, τιμήθηκε για μια σειρά άρθρων της με τα οποία επέκρινε τον Τραμπ για την εκστρατεία που διεξήγαγε.

– Ο ανεξάρτητος φωτοειδησεογράφος Ντάνιελ Μπερεχούλακ έλαβε βραβείο Πούλιτζερ  για το έργο του στην κάλυψη του λεγόμενου πολέμου κατά των ναρκωτικών στις Φιλιππίνες. Οι φωτογραφίες του δημοσιεύονται στους New York Times.

– Ο Ερικ Εϊρ της Charleston Gazette-Mail από τη Δυτική Βιρτζίνια έλαβε βραβείο για το ερευνητικό του έργο και την αποκάλυψη επιδημίας χρήσης οπιοειδών σε κομητείες της πολιτείας όπου καταγράφεται ο υψηλότερος δείκτης θανάτων από υπερβολική δόση σε εθνικό επίπεδο τις ΗΠΑ.

– Το προσωπικό της East Bay Times από το Οκλαντ της Καλιφόρνια έλαβε βραβείο για την κάλυψη ενός έκτακτου γεγονότος, μιας πυρκαγιάς στην οποία έχασαν τη ζωή τους 36 άνθρωποι που συμμετείχαν σε ένα πάρτι. Η εφημερίδα αποκάλυψε ότι οι δημοτικές αρχές δεν είχαν λάβει μέτρα που θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει την καταστροφή.

Τα βραβεία Πούλιτζερ δίνονται από το 1917 και είναι το μεγαλύτερο και πιο αξιοσέβαστο βραβείο της αμερικανικής δημοσιογραφίας. Αν και στο παρελθόν σχεδόν μονοπωλούνταν από τα μεγάλα έντυπα, όπως οι New York Times και η Washington Post, τα τελευταία χρόνια περιφερειακά φύλλα, ακόμα και αποκλειστικά διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...