603
Ο Ντέσμοντ Τούτου στον ναό του Αγίου Γεωργίου στο Κέιπ Τάουν | reuters

Ντέσμοντ Τούτου, ένας ιεράρχης υπέρ της ευθανασίας

Χρήστος Μιχαηλίδης Χρήστος Μιχαηλίδης 8 Οκτωβρίου 2016, 20:41
Ο Ντέσμοντ Τούτου στον ναό του Αγίου Γεωργίου στο Κέιπ Τάουν
|reuters

Ντέσμοντ Τούτου, ένας ιεράρχης υπέρ της ευθανασίας

Χρήστος Μιχαηλίδης Χρήστος Μιχαηλίδης 8 Οκτωβρίου 2016, 20:41

Ο Ντέσμοντ Τούτου, πρώτος μαύρος Αρχιεπίσκοπος του Κέϊπ Τάουν στη Νότια Αφρική, γιόρτασε τα 85α γενέθλιά του την περασμένη Παρασκευή, 7 του μηνός, εκφράζοντας την επιθυμία όταν πλησιάσει για αυτόν η ώρα της αναχώρησης από τα εγκόσμια να μπορεί να έχει και την επιλογή του υποβοηθούμενου θανάτου.

«Δεν επιθυμώ να με κρατήσουν εν ζωή με κάθε κόστος», έγραψε σε ανοικτή επιστολή του στην Ουάσινγκτον Ποστ, ο βραβευμένος με Νομπέλ Ειρήνης (1984) Αγγλικανός κληρικός ο οποίος τον περασμένο μήνα υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση «επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων», όπως ανακοίνωσαν οι γιατροί του, και γενικά είναι σε κακή κατάσταση υγείας.

Είναι η πρώτη φορά που κληρικός, και μάλιστα με τόσο υψηλό αξίωμα, δηλώνει ανοικτά ότι είναι υπέρ της ευθανασίας, ακόμα και για τον ίδιο του τον εαυτό, και μάλιστα σε μια χώρα που ο νόμος δεν το επιτρέπει. «Ελπίζω να με αντιμετωπίσουν με συμπόνια, και να μου επιτρέψουν να περάσω στο επόμενο στάδιο του ταξιδιού της ζωής με τον τρόπο της δικής μου επιλογής», έγραψε στην αμερικανική εφημερίδα.

Είναι νωπή ακόμα σε εμάς εδώ στην Ελλάδα η περίπτωση του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Βέλιου, ο οποίος ευρισκόμενος στο τελευταίο στάδιο ενός πολύ επιθετικού καρκίνου, επέλεξε να φύγει μόνος του, με «μη υποβοηθούμενη ευθανασία» όπως προανήγγειλε ο ίδιος. Έδωσε πρωτοφανή για την Ελλάδα δημοσιότητα στον δικό του επικείμενο θάνατο, αφήνοντας έως και οπτικογραφημένα και ηχογραφημένα μηνύματα, εξηγώντας ότι το κάνει αυτό για να ανοίξει και εδώ η συζήτηση για «το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να αποφασίζει πως θα φύγει».

Η Πολιτεία αποσπασματικά μόνο έχει υπαινιχθεί ότι η ευθανασία «είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε», αλλά λίγες μέρες μετά την κηδεία του Βέλιου οι δικαστικές αρχές διέταξαν να γίνει εκταφή της σορού για να διαπιστωθεί με ποιόν ακριβώς τρόπο (φάρμακα, ένεση;) έδωσε τέλος στη ζωή του, και να αναζητηθούν τυχόν συνεργοί. Ο νόμος στην Ελλάδα δεν επιτρέπει την υποβοηθούμενη ευθανασία, και ο συνεργός διώκεται ποινικά. Επίσης, η Εκκλησία της Ελλάδος είναι ασυζητητί εναντίον της ευθανασίας «για οποιονδήποτε λόγο», αφού «μόνο ο Θεός δίνει ζωή, και μόνο ο Θεός μπορεί να την πάρει».

Ούτε στη Νότια Αφρική επιτρέπει η Αγγλικανική Εκκλησία την ευθανασία, για αυτό και προκαλεί μεγάλη εντύπωση ότι την υποστηρίζει και την επιζητεί για τον εαυτό του ο επικεφαλής της.

Ο Ντέσμοντ Τούτου σε στιγμές χαράς, στο Cape Town
Ο Ντέσμοντ Τούτου σε στιγμές χαράς, στο Cape Town

Ο Ντέσμοντ Τούτου ανέκαθεν όμως πήγαινε κόντρα στο ρεύμα, ακόμα και σε εκείνο της δικής του Εκκλησίας. Υποστήριξε τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων από τον καιρό που στην ρατσιστική Νότια Αφρική επικρατούσε μεταξύ λευκών και μαύρων η macho φιλοσοφία, και όλους τους γκέι τους έλεγαν queers, σε ακριβή μετάφραση «περίεργους», σε ελεύθερη «τοιούτους».

Το 2013, ο Αρχιεπίσκοπος του Κέϊπ Τάνουν δήλωσε ότι εκείνος θα αρνηθεί να εισέλθει «σε έναν ομοφοβικό Παράδεισο», και θα προτιμήσει να πάει αλλού. Και νωρίτερα φέτος, ευλόγησε ο ίδιος τον γάμο της κόρης του Μφό με την σύντροφό της.

Ο Ντέσμοντ Τούτου, έχει ξεκάθαρες απόψεις και για την πολιτική, τις οποίες δεν φοβάται να εκφράζει ανοικτά. Υποστηρίζει μάλιστα ότι η Εκκλησία έχει και πρέπει να έχει λόγο για τα πολιτικά πεπραγμένα, αφού αυτά επηρεάζουν άμεσα τη ζωή των ανθρώπων.

Τον Οκτώβριο του 2008, μετέβη στη Κύπρο όπου είχε συνάντηση με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στο νησί, σε μία προσπάθειά του να τους πείσει ότι «αφού τα βρήκαμε εμείς στην Νότια Αφρική και τερματίσαμε το άπαρτχαϊντ, είναι εύκολο σε έναν τόσο μικρό τόπο να τα βρείτε και σεις». Είχε ενθαρρύνει μάλιστα τους πολίτες του νησιού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να στηρίξουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες «με όλη τους τη ψυχή».
Είναι παντρεμένος με την Νομαλίζο Λέα, και έχουν 4 παιδιά και 7 εγγόνια.

(Πηγές: Washington Post, BBC News, Guardian, Wikipedia)

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...