885
O Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Τετάρτης στο βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Σε δεύτερο πλάνο ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τροπολογίες της νύχτας και νέα πυρά από Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2016, 12:13
O Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Τετάρτης στο βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Σε δεύτερο πλάνο ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τροπολογίες της νύχτας και νέα πυρά από Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2016, 12:13

Ούτε μια, ούτε δύο, αλλά τέσσερις σελίδες αριθμούσε η επιστολή που έστειλε το μεσημέρι της Τρίτης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Σε αυτήν, του επεσήμανε ότι οι κυβερνητικές πρακτικές υποβαθμίζουν τη λειτουργία της Βουλής, ενώ του έθετε ζητήματα που είχαν να κάνουν με τον τρόπο νομοθέτησης και λειτουργίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου, που όπως ανέφερε, προκύπτουν είτε από κατάχρηση διαδικασιών είτε από παράβαση κανόνων, ακόμη και συνταγματικού επιπέδου.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία στην κατάθεση μεγάλου αριθμού άσχετων τροπολογιών στα συζητούμενα νομοσχέδια.

Ολα τούτα σηματοδοτούσαν και την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη, να βγάλει από την αντιπολιτευτική «φαρέτρα» του βέλη που δεν έχουν στόχο μόνο την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και τις πρακτικές της εντός του κοινοβουλίου. Κάτι που έχει να κάνει άμεσα και με τη λειτουργία του πολιτεύματος και την ποιότητα της παραγόμενης πολιτικής.

Πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις, αργά τη νύχτα της Τρίτης, η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, έφερε μια τροπολογία 85 (!) σελίδων που περιλαμβάνεται στο υπό ψήφιση αναπτυξιακό νομοσχέδιο και η οποία άνοιγε… παράθυρο για απεριόριστες προσλήψεις. Τελικά, η τροπολογία αποσύρθηκε έπειτα από σφοδρή διαμαρτυρία της ΝΔ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ωστόσο ως πολιτική πράξη ήταν άκρως ενδεικτική. Συν ότι η κυβέρνηση μπορεί να επανέλθει και την φέρει εκ νέου στη Βουλή.

Για την ιστορία, η τροπολογία Μουζάλα, που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτας προέβλεπε μεταξύ άλλων:

  • Απεριόριστες προσλήψεις υπαλλήλων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την κάλυψη «επειγουσών αναγκών»
  • Επέκταση σε όλους τους υπαλλήλους της υπηρεσίας Ασύλου του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας ύψους 150 ευρώ μηνιαίως
  • Αποσπάσεις στην υπηρεσία ασύλου κατά παρέκκλιση κάθε διάταξης

Και ακόμη:

  • Δημιουργία κυλικείων εντός των δομών φιλοξενίας
  • Εξαίρεση των διαγωνισμών που κηρύσσει η υπηρεσία Ασύλου, από το νόμο περί δημοσίων διαγωνισμών (Η ρύθμιση θα έχει αναδρομική ισχύ από 1.1.2016)
  • Μειώνεται σε 200.000 ευρώ από 250.000 ευρώ το ύψος της ακίνητης περιουσίας που πρέπει να αποκτήσει αλλοδαπός για να πάρει άδεια παραμονής επενδυτή
  • Αρκεί να απασχολεί 5 εργαζόμενους μια επιχείρηση αντί 25 που ίσχυε για ώστε αλλοδαπός εργαζόμενος της να πάρει άδεια παραμονής ειδικού σκοπού
  • Για απόκτηση του καθεστώτος επί μακρόν διαμένοντος απαιτούνται 10 χρόνια νόμιμης παραμονής στην χώρα αντί 12 έτη, ηπιότερα εισοδηματικά κριτήρια και καταβολή παραβόλου 300 ευρώ αντί 400 ευρώ.

Οπως ήταν αναμενόμενο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο το πρωί της Τετάρτης, ο κ. Μητσοτάκης επανήλθε στο θέμα στρέφοντας εκ νέου τα βέλη του (… και τη δριμεία κριτική του) προς τον κ. Βούτση. Εκανε λόγο «για «ιδιότυπο κοινοβουλευτικό αυταρχισμό» και κάλεσε τον Πρόεδρο της Βουλής να σταματήσει «την αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά που υπονομεύει το κύρος της δημοκρατίας μας». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέστησε προσωπικά υπεύθυνο τον (απόντα εκείνη την ώρα από τη συζήτηση) κ. Βούτση για τέτοιου είδους τροπολογίες.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του έκανε λόγο για «κατ’ όνομα αναπτυξιακό νόμο», για να συμπληρώσει, «όταν το οικονομικό περιβάλλον είναι τόσο εχθρικό στους επενδυτές δεν θα επιτευχθεί ανάπτυξη. Η ανάπτυξη δεν διατάσσεται. H Ελλάδα του κ. Τσίπρα είναι 60ή στον κόσμο, τελευταία στον ΟΟΣΑ, στον δείκτη επιχειρηματικού περιβάλλοντος της Παγκόσμιας Τράπεζας» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος επανέλαβε το αίτημά του για εκλογές.

«Οι εκλογές θα έρθουν πολύ νωρίτερα από ό,τι λογαριάζετε και οι πολίτες θα δώσουν την απάντησή τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συγκέντρωση του κινήματος «Παραιτηθείτε» καθιστώντας μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά υπεύθυνο για την ασφάλεια των διαδηλωτών, καθώς, όπως είπε, υπήρξε η σχετική ανάρτηση στο Διαδίκτυο για αντισυγκέντρωση.

«Αυτοί που στοχοποιούσαν όσους δεν διαδήλωναν μέχρι σήμερα, στοχοποιούν όσους διαδηλώνουν», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και προσέθεσε ότι «η δημοκρατία δεν κινδυνεύει από πολίτες που διαδηλώνουν ειρηνικά χωρίς να είναι κατ’ επάγγελμα διαδηλωτές. Κινδυνεύει από όσους χρησιμοποίησαν την οργή των πολιτών για τις πολιτικές τους καριέρες, όσους έκαναν το λαϊκισμό τέχνη και τη χυδαιότητα καθημερινή πρακτική».

O ίδιος επεσήμανε τη στάση της ΝΔ να καταδικάζει τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται σε αντίθεση με την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ. «Καταδικάζω τη βία. Οσο και να πιστεύω ότι ο κ. Πολάκης είναι ο πιο ακατάλληλος υπουργός Υγείας, δεν πρόκειται ποτέ να πω “καλά του έκαναν”» σημείωσε, αναφερόμενος στους προπηλακισμούς που δέχτηκε ο κ. Πολάκης στην Ιεράπετρα. «Γιατί δεν είμαστε το ίδιο. Γιατί δεν θα επιτρέψουμε στη δημοκρατία τα προβλήματα να λύνονται με γιαούρτια και κλοτσιές» υπογράμμισε ο αρχηγός της ΝΔ.

Bloomberg: «Πρωθυπουργός εν αναμονή»

«Καθώς ο ελληνικός λαός καλείται να υποστεί ακόμα περισσότερο πόνο, έχουν έναν νέο Πρωθυπουργό εν αναμονή», είναι ο τίτλος άρθρου του Bloomberg που περιλαμβάνει δηλώσεις του αρχηγού της ΝΔ. «Ο ελληνικός λαός θα εναντιωθεί στην Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, καθώς αυτή αρχίζει να υλοποιεί τους φόρους στην απασχόληση, στην ιδιοκτησία και στην κατανάλωση, που θεσμοθέτησε  ώστε να κερδίσει επιπλέον οικονομική βοήθεια», αναφέρει ο ο κ. Μητσοτάκης και προσθέτει:  «Το φθινόπωρο θα είναι μια δύσκολη περίοδος για τον μέσο Έλληνα πολίτη. Το πακέτο (του ΣΥΡΙΖΑ) είναι τόσο υφεσιακό και εμπεριέχει ισχνές μεταρρυθμίσεις που δεν θα ωθήσει τη χώρα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης. Ο Τσίπρας παίρνει δυσάρεστα μέτρα, αλλά τα λάθος δυσάρεστα μέτρα».

Ο κ. Μητσοτάκης απαντά και στην ερώτηση αν θεωρεί τον εαυτό του λιγότερο ικανό να συνδεθεί με την κοινωνία σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα, λόγω της οικογενειακής του παράδοσης και των σπουδών του: «Προτιμώ κάποιον που έχει δυο πτυχία από το Χάρβαρντ και ένα από το Στάνφορντ, από κάποιον που ξόδεψε δέκα χρόνια για να πάρει το πτυχίο του από το Πολυτεχνείο διότι περνούσε το χρόνο του κάνοντας διαδηλώσεις».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...