530
| REUTERS/Alkis Konstantinidis

Συμπαγής (αλλά υπό προϋποθέσεις) η κυβερνητική πλειοψηφία

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2016, 08:22

Συμπαγής (αλλά υπό προϋποθέσεις) η κυβερνητική πλειοψηφία

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2016, 08:22

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε βέβαιος για το συμπαγές της κυβερνητικής πλειοψηφίας των 153 βουλευτών, εν όψει και των δύσκολων μέτρων που πρέπει να ψηφιστούν για να κλείσει η αξιολόγηση. Ηταν όμως η πρώτη φορά που ο Πρωθυπουργός έβαλε έναν αστερίσκο, ένα μεγάλο «εάν», που μοιάζει να αποτελεί ένα μήνυμα του Μαξίμου τόσο στο εσωτερικό – και προς τα άλλα κόμματα δηλαδή, αλλά και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ – όσο βέβαια και στο εξωτερικό, στους δανειστές, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη μάλιστα φάση της διαπραγμάτευσης και της πορείας της χώρας συνολικά.</p>

Ο κ. Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη στο Euronews. Και ερωτηθείς αν πιστεύει πως η κυβερνητική του πλειοψηφία – των 153 βουλευτών – διασφαλίζει την ψήφιση όλων των νομοσχεδίων που πρόκειται να έρθουν στη Βουλή εμφανίστηκε βέβαιος. Αλλά μόνο εάν σε αυτά δεν περιλαμβάνονται μέτρα πέραν της συμφωνίας του Ιουλίου…

Αυτό το «εάν» χωράει πολλές ερμηνείες. Κάποιοι έσπευσαν να μιλήσουν για «παιχνίδια» με την κυβερνητική πλειοψηφία.

«Για πρώτη φορά ο ελληνικός λαός ήξερε τι είναι πάνω στο τραπέζι. Συνεπώς δεν υπάρχει κανένα ζήτημα σε ό,τι αφορά την υλοποίηση της συμφωνίας. Γι’ αυτό λέμε και ξαναλέμε: ό,τι ακριβώς προβλέπει η συμφωνία. Δε ζητάμε τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Η συμφωνία θα υλοποιηθεί, η χώρα θα βγει από την κρίση, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι επαρκής. Αρκεί να μην επιτρέψουμε σε κάποιους να θελήσουν επιπρόσθετα βάρη από αυτά που ορίζει η συμφωνία. Και, βεβαίως, δεν έχουν καμία δικαιολογία πλέον να επιμένουν σε αυτό γιατί τα αποτελέσματα, τα νούμερα, η πραγματικότητα τους διαψεύδουν» είπε ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός στάθηκε όπως αναμενόταν και στα στοιχεία της Eurostat. Είπε ότι «αποδεικνύουν ότι η δημοσιονομική απόδοση της Ελλάδας το 2015 ξεπέρασε κάθε προσδοκία».

 

 

«Και ας μην ξεχνάμε» προσέθεσε ο κ. Τσίπρας, «ότι το 2015 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα. Είχαμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ένα δημοψήφισμα, τραπεζική αργία αλλά και μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση, η οποία έπεσε σχεδόν στο σύνολό της στις πλάτες της Ελλάδας. Παρόλα αυτά τι  λέει η Eurostat; Ότι είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%, αντί για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% που ήταν ο στόχος. Δηλαδή ότι υπερκεράσαμε το στόχο του προγράμματος σχεδόν 1%. Και την ίδια στιγμή ας μη ξεχνάμε ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ ήταν για έλλειμμα  0,76%, δηλαδή υπερκεράσαμε τις προβλέψεις του ταμείου κατά 2,3 δισ. ευρώ και όλα αυτά σε μια δύσκολη χρονιά. Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία. Έγιναν διότι εργαστήκαμε με σχέδιο, επιμονή και υπομονή. Συμμαζέψαμε τις σπατάλες του κράτους, δώσαμε ανάσα στην οικονομία με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, πάνω από 5 δισ. στην ελληνική οικονομία και για πρώτη φορά η Ελλάδα  ήταν πρώτη στην απορροφητικότητα, είχαμε ένα εξαιρετικό ρεκόρ στον τουρισμό, καταφέραμε και υπερβήκαμε το στόχο σε έσοδα κατά 2 δισ., ενώ ταυτόχρονα αποκλιμακώσαμε την ανεργία η οποία μειώθηκε κατά 1,5%. Η ήπια δημοσιονομική προσαρμογή με έγνοια πάντοτε και την προστασία των πιο αδύναμων, για την προστασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, με την προστασία της υγείας και της παιδείας από περαιτέρω περικοπές αποδίδει καρπούς. Φαίνεται λοιπόν ότι η ελληνική οικονομία είναι ένα βήμα πριν από την ανάκαμψη. Οι Κασσάνδρες διαψεύδονται. Όλοι όσοι έλεγαν ότι καταστρέψαμε  την οικονομία πέρυσι διαπραγματευόμενοι, διαψεύδονται παταγωδώς. Τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...