536
| CreativeProtagon

Πώς το Προσφυγικό έφερε κοντά Φραγκίσκο, Βαρθολομαίο και Ιερώνυμο

Πώς το Προσφυγικό έφερε κοντά Φραγκίσκο, Βαρθολομαίο και Ιερώνυμο

Οι εικόνες θα κάνουν τον γύρο του κόσμου. Το στιγμιότυπο που θα δείχνει τον Πάπα, τον  Οικουμενικό Πατριάρχη και τον προκαθήμενο της ελληνικής Εκκλησίας να μοιράζονται το φαγητό τους με τους πρόσφυγες στο hotspot της Λέσβου θα είναι πιο δυνατό ακόμη και από τα πλάνα της περικυκλωμένης από πρόσφυγες Αντζελίνας Τζολί στον Πειραιά.

Δεν κάθονται κάθε μέρα στο ίδιο τραπέζι – και μάλιστα με τα θύματα της προσφυγικής κρίσης – ο Φραγκίσκος, ο Βαρθολομαίος και ο Ιερώνυμος. Το μήνυμα θα είναι ακόμα πιο ισχυρό και απ΄αυτό που εξέπεμψε πριν από δέκα μέρες ο Πάπας, όταν την Μεγάλη Πέμπτη των Καθολικών επέλεξε κατά την αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου να σκύψει, να πλύνει και να φιλήσει τα πόδια 12 προσφύγων. Kαι η εικόνα των τριών σε παραλία της Λέσβου, όπου θα αποτίσουν φόρο τιμής στους ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωής τους στη θάλασσα του Αιγαίου, είναι σίγουρο ότι θα συγκινήσει.

Ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν βέβαια ο πρώτος που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Ηταν πριν από ένα μήνα που ο Ιερώνυμος ενημέρωσε με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κομισιόν, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, τους επικεφαλής των Ορθοδόξων Εκκλησιών και τους επικεφαλής άλλων εκκλησιών για την ανθρωπιστική κρίση που εξελίσσεται στην Ελλάδα και δοκιμάζει τις αρχές της αλληλεγγύης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μόλις ελήφθη η επιστολή, το Βατικανό έστειλε αμέσως τον πρεσβευτή του στην Αθήνα (νούντσιο) στην Αρχιεπισκοπή για να μεταφέρει την επιθυμία του Πάπα να επισκεφθεί ένα ελληνικό νησί που βιώνει την κρίση. Οι αρχικές σκέψεις μάλιστα ήταν η επίσκεψη να γίνει στη Σάμο, όπου η Εκκλησία έχει υιοθετήσει το hotspot. Τελικά, όμως, προκρίθηκε η Λέσβος.

Οι σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Φανάρι δοκιμάστηκαν τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ανταλλάγησαν αιχμηρές ανακοινώσεις με αφορμή τη Σύναξη των προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών

Αλλο εμπόδιο που έπρεπε να ξεπεραστεί ήταν αυτό της πρόσκλησης του Πάπα. Ο Φραγκίσκος είναι αρχηγός κράτους και η πρόσκληση έπρεπε να προέλθει από ομόλογό του. Και, ούτως ή άλλως, ο Ιερώνυμος δεν θα ήθελε να προσφέρει επιχειρήματα στους υπερσυντηρητικούς της Εκκλησίας. H πρόσκληση από την πλευρά του έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας επιδόθηκε το βράδυ της Τρίτης και δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα. Σε αυτήν ο Προκόπης Παυλόπουλος σημειώνει ότι η παρουσία του Πάπα στο πλευρό του των προσφύγων θα τους παρηγορήσει και θα στρέψει τα βλέμματα του κόσμου στην δραματική τους κατάσταση.

Για την πρόσκληση προς τον Βαρθολομαίο συνεδρίασε την Τρίτη η Ιερά Σύνοδος, η οποία και την ενέκρινε. Στη σχετική ανακοίνωση γίνεται λόγος για την ενότητα της Εκκλησίας και όχι τυχαία. Οι σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Φανάρι δοκιμάστηκαν τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ανταλλάγησαν αιχμηρές ανακοινώσεις με αφορμή τη Σύναξη των προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Γι΄αυτό και γίνεται προσπάθεια να δοθεί η εντύπωση ότι οι σχέσεις τους είναι καλές. Με τους απαραίτητους επαίνους προς το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος φυσικά αποδέχθηκε την πρόσκληση.

Πάντως, ούτε η επιλογή της Λέσβου φαίνεται να είναι τυχαία. Η Λέσβος υπάγεται στις Νέες Χώρες που έγιναν συχνά η αφορμή για ενδοεκκλησιαστικές εντάσεις κορυφής. Διοικητικά, όμως, ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος. Πνευματικά, και στον Βαρθολομαίο και στον Ιερώνυμο. Και από την ερχόμενη εβδομάδα (η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 14 ή στις 15 Απριλίου), συμβολικά και στον Πάπα. Εστω για τις τρεις ώρες που θα διαρκέσει η συμπαράσταση της Αγιοσύνης στο προσφυγικό δράμα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...