214
| www.awn.com

Μακαρονάδα από ξυλομπογιές

Αρης Μαλανδράκης Αρης Μαλανδράκης 27 Φεβρουαρίου 2016, 20:38

Μακαρονάδα από ξυλομπογιές

Αρης Μαλανδράκης Αρης Μαλανδράκης 27 Φεβρουαρίου 2016, 20:38

Ο Pes (ψευδώνυμο του Αμερικανού Adam Pesepane) είναι παλιός γνώριμος του protagon χάρη σε κάποιες δημιουργίες του που έχουν παρουσιαστεί στην ενότητα με τα βίντεο. Τα sui generis έργα του βασίζονται στην τεχνική του stop-motion animation, στοιχείο που αποτελεί σήμα κατατεθέν αυτού του σκηνοθέτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το «Γουέστερν Σπαγγέτι»: μια ταινία στην οποία ένα σωρό αντικείμενα καθημερινής χρήσης μεταμορφώνονται, χάρη στην τεχνική αυτή, σε νόστιμα υλικά μιας μακαρονάδας.

Τα χέρια του Pes ξεκινούν την προετοιμασία για το μαγείρεμα. Κι ενώ τα σκεύη που χρησιμοποιεί, κατσαρόλα, κουτάλα για ανακάτεμα, μαχαίρια, πιρούνια κ.λ.π. είναι απολύτως φυσιολογικά, όλα τα υπόλοιπα ξαφνιάζουν. Όπως τα μαξιλαράκια σε σχήμα τομάτας (από αυτά που χρησιμοποιούν οι νοικοκυρές για να φυλάνε τις καρφίτσες), που εδώ χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της σάλτσας.

Χάρη στην οργιώδη φαντασία του Pes, οι πολύχρωμες ξυλομπογιές ρίχνονται στην κατσαρόλα και σιγοβράζουν σαν ζυμαρικά, τα γνωστά post-it γίνονται λεπτές φέτες βουτύρου που συμμετέχουν στη συνταγή μαζί με ένα… ψιλοκομμένο δολάριο. Δεν λείπουν, φυσικά, τα «καρυκεύματα» όπως ο κύβος του Ρούμπικ, μια φούχτα μικρά ζάρια, ή ένα κουβάρι σπάγκου στον τρίφτη σαν παρμεζάνα, που νοστιμεύουν τη μακαρονάδα μαζί με άλλα –εξίσου ετερόκλητα- υλικά.

Το περιοδικό ΤΙΜΕ κατέταξε το «Γουέστερν Σπαγγέτι» στη δεύτερη θέση της λίστας «Τop-10 των πάντων» για το 2008. Την επόμενη χρονιά η ταινία του PES κέρδισε μια Τιμητική Μνεία στο κινηματογραφικό φεστιβάλ Sundance, καθώς και το Βραβείο Κοινού στο φημισμένο φεστιβάλ ταινιών κινουμένων σχεδίων, στο Annecy της Γαλλίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...