455
| .

Μια συνάντηση οπτικής επικοινωνίας

Αρης Μαλανδράκης Αρης Μαλανδράκης 25 Φεβρουαρίου 2016, 11:48

Μια συνάντηση οπτικής επικοινωνίας

Αρης Μαλανδράκης Αρης Μαλανδράκης 25 Φεβρουαρίου 2016, 11:48

«Το design δημιουργεί κουλτούρα, η κουλτούρα διαμορφώνει τις αξίες και οι αξίες καθορίζουν το μέλλον». Eχοντας ως σύνθημα τα λόγια του Robert Peters, ξεκινά στη Λευκωσία της Κύπρου η δεύτερη διοργάνωση του Graphic Stories Cyprus. Πρόκειται για την υλοποίηση μιας συνάντησης σχεδιαστών οπτικής επικοινωνίας, ανοιχτή στο κοινό, που γίνεται το τριήμερο 26-28 Φεβρουαρίου με πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, Αγγελική Μιχαλοπούλου και Μίλτο Καρρά, το Graphic Stories Cyprus στοχεύει στην καλλιέργεια της εικαστικής παιδείας και την ανάπτυξη κριτικής αντίληψης γύρω από τις γραφικές τέχνες, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και διεθνώς. Φιλοδοξεί να αποτελέσει την αφορμή για μια γόνιμη συνάντηση των σχεδιαστών της Κύπρου και του εξωτερικού σε ετήσια βάση, ενθαρρύνοντας την δικτύωση με πολιτιστικά ιδρύματα, φορείς και ομάδες σύγχρονης τέχνης από όλο τον κόσμο.

Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει εκθέσεις, διαλέξεις και εργαστήρια από καταξιωμένους επαγγελματίες της οπτικής επικοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό θα δοθούν τέσσερις διαλέξεις που αφορούν ισάριθμες πτυχές της οπτικής επικοινωνίας: σημειωτική, website, animation και εκτύπωση.

Ο αναπληρωτής καθηγητής γραφιστικής επικοινωνίας και πρόεδρος του τμήματος πολυμέσων και γραφικών τεχνών του τεχνολογικού πανεπιστημίου Κύπρου, Ευριπίδης Ζαντίδης, αναζητά και αναλύει τη σημειωτική της εθνικής ταυτότητας σε σχέση με την οπτική επικοινωνία στις έντυπες διαφημίσεις. Οι Φάνος Χριστοφή και Μίλτος Στεργίου, της eBoss Technologies, αναδεικνύουν τη σημασία της ιστοσελίδας ως μέσο διαφήμισης και προώθησης υπηρεσιών, αναλύοντας τις βασικές πτυχές ενός website, τόσο από την πλευρά του design όσο και από αυτή του marketing.

«Ενα γράμμα, ένας ήχος, μια εικόνα… μια γραφιστορία» τιτλοφορείται η διάλεξη που θα δώσει ο γνωστός έλληνας animator και εικονογράφος, Αρίσταρχος Παπαδανιήλ, παρουσιάζοντας τη δημιουργική πορεία για την υλοποίηση μιας «Γραφιστορίας» μέσα από ήχους, γράμματα και εικόνες. Από τη δική του πλευρά, ο εκπαιδευτής και printing consultant, Τέντι Ντάκο, θα οδηγήσει το κοινό στα μονοπάτια της εκτύπωσης, ενώ ο ιδρυτής του Cyprus Creative Club, Ρένος Δημητρίου, θα παρουσιάσει τα κυπριακά βραβεία design και διαφήμισης Pygmalion, καθώς και τα αντίστοιχα του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού Art Directors Club Europe.

Το δημιουργικό τριήμερο περιλαμβάνει τα εγκαίνια της έκθεσης του International Reggae Poster Contest στον ισόγειο χώρο της εφημερίδας «Πολίτης». Ογδόντα αφίσες σχεδιαστών από όλο τον κόσμο συμμετείχαν στο διαγωνισμό για την προώθηση της μουσικής ρέγκε, από μια ειδική ομιλία του ποιητή και αναπληρωτή καθηγητή στο τμήμα επικοινωνιών του πανεπιστημίου της Λευκωσίας, Χατζί Μάικ, με τίτλο «Ταξίδι – Ρέγκε – Τζαμάικα – Ηνωμένο Βασίλειο – Κύπρος». Μια δεύτερη έκθεση αφίσας, υπό την αιγίδα του Δήμου Λευκωσίας, φιλοξενείται στο χώρο της Πύλης Αμμοχώστου. Οργανώνεται από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Συγγενών Καρδιοπαθειών (εκ γενετής) Εφήβων και Ενηλίκων ACHDAC και περιλαμβάνει 35 αφίσες, όσες είναι και οι συγγενείς καρδιοπάθειες.

Στη δεύτερη συνάντηση σχεδιαστών οπτικής επικοινωνίας θα πραγματοποιηθούν επίσης δύο ενδιαφέροντα εργαστήρια: για την καλλιγραφία (απευθύνεται σε όσους αγαπούν την παράδοση) και τη δημιουργία epub (για όσους αγαπούν την τεχνολογία). Στο πρώτο εργαστήριο, η διεθνούς φήμης καλλιγράφος GeorgiaAngelopoulos ταξιδεύει από τον Καναδά στην Κύπρο, για να μυήσει το κοινό στις παραδόσεις της χειρογραφίας και της καλλιγραφίας. Στο δεύτερο εργαστήριο, ο ταλαντούχος σχεδιαστής, Νίκος Γαζετάς, χρησιμοποιεί το InDesign για τη δημιουργία ηλεκτρονικών βιβλίων με την κατάληξη .epub, που είναι εμπλουτισμένο και περισσότερο προσαρμόσιμο από ένα απλό pdf.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...