448
Μια εικόνα από τα σύνορα στην Ειδομένη στο βίντεο κλιπ της P. J. Harvey | youtube.com

Ενας «πίνακας των απόντων» στο νέο τραγούδι της PJ Harvey

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2016, 10:15
Μια εικόνα από τα σύνορα στην Ειδομένη στο βίντεο κλιπ της P. J. Harvey
|youtube.com

Ενας «πίνακας των απόντων» στο νέο τραγούδι της PJ Harvey

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2016, 10:15

Μία από τις πιο προικισμένες ρόκερ της γενιάς της, η PJ Harvey, στο πρώτο τραγούδι από τον νέο δίσκο της μιλά για τους ανθρώπους «που τώρα τους βλέπεις και τώρα τους χάνεις», σε μια έμμεση αναφορά στους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Αυτό μοιάζει να υποδεικνύει και το βίντεο κλιπ που συνοδεύει το τραγούδι, το όποιο είναι γυρισμένο σαν ένα μικρό ντοκιμαντέρ στο Κόσοβο αλλά και στην Ειδομένη.

Το «The Wheel» είναι το πρώτο κομμάτι που βγαίνει στη δημοσιότητα από τον νέο δίσκο της «The Hope Six Demolition Project» που θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο και σημαίνει την μουσική επιστροφή της Χάρβεϊ μετά από πέντε χρόνια. Πρωταγωνιστούν σε αυτό, χωρίς να κατονομάζονται, άνθρωποι που είναι αόρατοι, σε ένα «πίνακα των απόντων».

«Οταν γράφω ένα τραγούδι οπτικοποιώ όλη τη σκηνή. Βλέπω τα χρώματα, μπορώ να πω για την ώρα της ημέρας, αισθάνομαι το μουντ, βλέπω το φως να αλλάζει και τις σκιές», λέει η ίδια περιγράφοντας την διαδικασία γραφής.

Στο βίντεο κυριαρχούν οι εικόνες από το Κόσοβο: στιγμές της καθημερινότητας, γλέντια, παιδιά που παίζουν, ένα τεράστιο πορτρέτο του Μπιλ Κλίντον (τον οποίο στο Κόσοβο σχεδόν λατρεύουν για την απόφαση να προχωρήσει σε επέμβαση κατά της Σερβίας το 1999), η φύση και τα ερείπια που άφησαν οι συγκρούσεις πολλών ετών. Κάποιες στιγμές εμφανίζεται και η ίδια να ψάχνει κάτι σε ένα ερειπωμένο σπίτι και να περπατά στους δρόμους ενός χωριού.

Υπάρχουν ακόμα -για ελάχιστα δευτερόλεπτα- και σκηνές από την Ελλάδα (εμφανές από τις ασπίδες των αστυνομικών) με μετανάστες και αστυνομικούς που ελέγχουν τα χαρτιά τους.

Το οπτικό υλικό τραβήχτηκε μεταξύ 2011 και 2015. Ο σκηνοθέτης Σίμους Μέρφι και η Χάρβεϊ ταξίδεψαν μαζί το 2011 και κράτησαν υλικό «χωρίς να έχουμε ιδέα αν αυτό το δει κανένας, ή αν βγάζει νόημα», αναφέρει ο ίδιος στο Vice.

pjharvey-manΟ Μέρφι επέστρεψε στην περιοχή τον περασμένο Δεκέμβριο και, όπως λέει, τότε πέρασε και από τα σύνορα Ελλάδας και ΠΓΔΜ (από όπου προφανώς και οι εικόνες), αλλά και  απότη Σερβία, έχοντας μια περισσότερο ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς θα διαμορφωθεί το βίντεο. Μια ακόμη μικρή λεπτομέρεια ίσως με τη σημασία της: ο άνδρας που χορεύει στο γλέντι με ένα ποτήρι νερό πέθανε φέτος· λεγόταν Νεσίμ Κριέζιου και ήταν 78 ετών.

Το προηγούμενο άλμπουμ, το «Let England Shake» του 2011, η Χάρβεϊ επικεντρώθηκε στον πόλεμο και τις καταστροφές του, τώρα όμως η Βρετανή τραγουδοποιός στρέφεται περισσότερο σε πολιτικά και κοινωνικά θέματα.

Ο νέος δίσκος κυκλοφορεί στις 15 Απριλίου. Ηχογραφήθηκε το 2015 σε ένα στούντιο στο Λονδίνο όπου το κοινό μπορούσε να παρακολουθήσει τη διαδικασία πίσω από γυαλί μονής κατεύθυνσης.

Η πρεμιέρα των τραγουδιών έγινε σε φεστιβάλ τον περασμένο Οκτώβριο. Μετά την κυκλοφορία θα ακολουθήσει περιοδεία σε ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες μέχρι στιγμής δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...