334
Μωραΐτης και Τόλκας ορκίζονται στο Ευαγγέλιο υφυπουργοί. Μια πράξη συμβολική: ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει να φροντίζει όσους Πασόκους χτυπούν την πόρτα της Κουμουνδούρου | Menelaos Myrillas / SOOC

Το δόλωμα του Μωραΐτη

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 20 Φεβρουαρίου 2019, 00:09
Μωραΐτης και Τόλκας ορκίζονται στο Ευαγγέλιο υφυπουργοί. Μια πράξη συμβολική: ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει να φροντίζει όσους Πασόκους χτυπούν την πόρτα της Κουμουνδούρου
|Menelaos Myrillas / SOOC

Το δόλωμα του Μωραΐτη

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 20 Φεβρουαρίου 2019, 00:09

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 1982 έγιναν ένα χρόνο μετά τη νίκη της «Αλλαγής». Σε κάποιους δήμους ή ακόμα και κοινότητες, υπήρξαν υποψήφιοι που στηρίχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ και από την Αριστερά, δηλαδή το ΚΚΕ και το ΚΚΕ εσωτ. Οταν η ΕΡΤ μετέδιδε τα αποτελέσματα για τους συγκεκριμένους δήμους, ο παρουσιαστής διευκρίνιζε ότι ο δήμαρχος «υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις».

Στην Αριστερά έβγαλαν φλύκταινες για το καπέλωμα. Η Φώφη δεν θα το θυμάται, ήταν μικρή, αλλά ο Κώστας Λαλιώτης θα μπορούσε να τις διηγηθεί την ιστορία που ζει και η ίδια, αλλά με αντιστραμμένους όρους.

Υπάρχουν άνθρωποι που θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ επειδή απορρόφησε τον Θάνο Μωραϊτη; Ενδεχομένως κάποιοι στην εκλογική του περιφέρεια. Δεν νομίζω να υπάρχει άλλος άνθρωπος στη χώρα ο οποίος δεν επρόκειτο να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα το κάνει λόγω Μωραΐτη ή Τόλκα. Αυτό φυσικά το ξέρει και ο Τσίπρας καλύτερα από όλους μας. Ομως τύποι σαν τον Μωραΐτη λειτουργούν ως το δόλωμα που μαζεύει ψάρια. Δεν ήταν ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και τελευταία δεν βρισκόταν καν στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος και επικαιρότητας.

Ωστόσο η συμπόρευση του με τον ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από το αυτονόητο υπονοούμενο για ΓΑΠ, δείχνει ότι το κόμμα είναι γαλαντόμο, φροντίζει καλά όποιον χτυπάει την πόρτα και σκουπίζει ταπεινά, πολλές φορές, τα πόδια στο χαλάκι. Είναι σαν ο ΣΥΡΙΖΑ να γνέφει προς μικρομεσαία στελέχη του ΚΙΝΑΛ ότι ναι, μπορούν να αφήσουν την καρδιά τους στο ΠΑΣΟΚ, αλλά με το υπόλοιπο σώμα να κατέβουν στην Κουμουνδούρου.

Σε λίγο δεν αποκλείεται ο Τσίπρας να εμφανιστεί σε περιβάλλον τηλεμάρκετινγκ και να ανακοινώσει ότι οι δέκα πρώτοι που θα προσχωρήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ μπαίνουν στην κλήρωση για ένα μαγευτικό ταξίδι Αβάνα-Καράκας. Εκτός και αν κληρώσει τριήμερο στην Ελούντα. Τι είναι, άλλωστε, η πολιτική; Η αδιάκοπη προσπάθεια για την εξουσία. Και επειδή όταν γίνεται πλιάτσικο λίγοι θυμούνται τις αρχές τους, ο κίνδυνος για το ΚΙΝΑΛ είναι μεγαλύτερος από όσο δείχνει.

Από την άλλη, σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει και μια πιο παρηγορητική ματιά. Δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που απορροφά το ΚΙΝΑΛ. Είναι το ΠΑΣΟΚ που κατακτά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News