379
Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Θα πρέπει να διοικήσει μια πόλη με το πλέον ετερόκλητο δημοτικό συμβούλιο | CreativeProtagon

Τι μάθαμε από τις δημοτικές εκλογές

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Θα πρέπει να διοικήσει μια πόλη με το πλέον ετερόκλητο δημοτικό συμβούλιο
|CreativeProtagon

Τι μάθαμε από τις δημοτικές εκλογές

Βγαίνουν γενικά πολιτικά συμπεράσματα από τον δεύτερο γύρο των εκλογών στην Αυτοδιοίκηση; Ναι, αν κοιτάξεις τον χάρτη της χώρας που είναι, σχεδόν ολόκληρος, μπλε. Αυτή η εικόνα επιβεβαιώνει και το ευρύτερο πολιτικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας.

Η ΝΔ κέρδισε ακόμα και την Πελοπόννησο όπου ο Πέτρος Τατούλης μπήκε στον δεύτερο γύρο με προβάδισμα και δυναμική από τις δύο προηγούμενες θητείες του. Ωστόσο, όλος ο κομματικός μηχανισμός, με επικεφαλής τον ίδιο τον πρόεδρο, πίεσε για την εκλογή Νίκα και την πέτυχε. Αλλά και η νίκη Φαρμάκη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει τη σημασία της: για πρώτη φορά υποψήφιος προσκείμενος στη ΝΔ κερδίζει τη συγκεκριμένη Περιφέρεια.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επενδύει με τα χρώματά της και τη δημαρχία της Αθήνας, ενώ οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν πέρασαν στον δεύτερο γύρο στους άλλους δύο μεγάλους Δήμους της χώρας. Στην Πειραιώς έχουν κάθε λόγο να υψώσουν ποτήρια.

Η Θεσσαλονίκη αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση. Υπήρχαν τρεις υποψήφιοι με ερείσματα στον χώρο της Κεντροδεξιάς. Ο ένας από αυτούς, ο Γιώργος Ορφανός, είχε και τη σιωπηρή υποστήριξη του συστήματος ΠΑΟΚ/Σαββίδη. Δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο όπου προκρίθηκε πρώτος ο Νίκος Ταχιάος, υποψήφιος με το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας. Απέναντι του βρέθηκε ο Κώστας Ζέρβας, διεκδικώντας τη συνέχεια της διαχείρισης Μπουτάρη. Και κέρδισε, απορροφώντας το μεγαλύτερο κομμάτι των ψήφων Ορφανού, αλλά και των υπολοίπων που βρέθηκαν εκτός δευτέρου γύρου. Οι πολίτες, δηλαδή, ψήφισαν με κριτήριο που υπερβαίνει το στενά κομματικό. Ποτέ δεν θα το μάθουμε, αλλά ενδεχομένως η εκλογή να κρίθηκε με ελάχιστες ψήφους, αυτές που έδωσαν το πρόκριμα στον Ζέρβα, έναντι του Ορφανού. Αν στο δεύτερο γύρο είχε περάσει ο Ορφανός, ίσως οι πιθανότητες του Ταχιάου να ήταν περισσότερες.

Αντίστοιχα και ο Πειραιάς, του Γιάννη Μώραλη (και του Βαγγέλη Μαρινάκη), έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες που τον βγάζουν από το κομματικό παιχνίδι.

Στη Αθήνα ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε, όπως ήταν αναμενόμενο, έναν εκλογικό περίπατο, σέρνοντας μαζί του τα σενάρια για τις προσωπικές του φιλοδοξίες. Ωστόσο ακόμα είναι νωρίς για αυτά.

Ποιος είναι το πρόσωπο των εκλογών; Αναμφισβήτητα ο Κώστας Ζέρβας στη Θεσσαλονίκη. Στο πρόσωπό του θα αποτυπωθούν τα αποτελέσματα της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση. Ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει επτά έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσες και οι συνυποψήφιοί του, Ορφανός και Νοτοπούλου, που δεν πέρασαν στον δεύτερο γύρο. Ο Νίκος Ταχιάος έχει 11 έδρες. Μένει να δούμε πώς θα διοικηθεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News