411
O ακροδεξιός Γκερτ Βίλντερς σε πρώτο πλάνο στο χθεσινό ντιμπέιτ πριν από τις ολλανδικές εκλογές. Σε δεύτερο πλάνο διακρίνεται ο Μαρκ Ρούτε. | REUTERS/Phil Nijhuis/Pool

Ανέτοιμοι για το σοκ

O ακροδεξιός Γκερτ Βίλντερς σε πρώτο πλάνο στο χθεσινό ντιμπέιτ πριν από τις ολλανδικές εκλογές. Σε δεύτερο πλάνο διακρίνεται ο Μαρκ Ρούτε.
|REUTERS/Phil Nijhuis/Pool

Ανέτοιμοι για το σοκ

Θεωρητικά μέσα στο 2017 μπορεί να αλλάξει ο κόσμος όπως τον ξέρουμε. Οι εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη ίσως δώσουν αναπάντεχα αποτελέσματα, το Brexit θα μας πείσει ότι ακόμα και το απίθανο μπορεί να πάρει αριθμό πρωτοκόλλου, ενώ ποτέ δεν είσαι σίγουρος τι θα συμβεί όποτε ο ήλιος βλέπει την Ουάσιγκτον.

Ποτέ δεν ήταν έτσι. Θυμηθείτε, οι παλαιότεροι, τα αφελή για το «Τέλος της ιστορίας», όταν έπεσε το Τείχος στο Βερολίνο και ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης διαφήμιζε πίτσες. Εχουν περάσει σχεδόν τριάντα χρόνια από τότε, αν τοποθετήσουμε τη σημαδούρα μας στα τρικυμιώδη ύδατα του 1989. Και όμως, εκείνος ο κόσμος, ακόμα και με τη διάλυση του ανατολικού μπλοκ, δείχνει τόσο, μα τόσο απλός σε σχέση με τον σημερινό.

Η δεκαετία του ’90 άρχισε με τη Ρωσία να γλύφει τις πληγές της. Την Κίνα στη γωνιά της και την Ινδία σε λήθαργο. Με τον Σαντάμ στο Ιράκ και τους αγιατολάχ στο Ιράν. Και με τις Μπανανίες στη Νότια Αμερική απολύτως ελεγχόμενες από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Λες και μπορούσες να ζωγραφίσεις τον πλανήτη με τέσσερα-πέντε βασικά χρώματα. Το κυριότερο: ήσουν σε θέση να κάνεις προβλέψεις, τις περισσότερες φορές ασφαλείς. Η Ιστορία εγκυμονούσε τις εξελίξεις και τις γεννούσε σταδιακά επάνω στη γραμμή του χρόνου.

Και τότε οι άνθρωποι δεν είχαν ησυχία. Είχαν όμως περισσότερο χρόνο για να ενσωματώσουν τις αλλαγές στη ζωή τους. Σήμερα ο πλανήτης περιστρέφεται πιο γρήγορα γύρω από τον άξονά του, σηκώνει κύματα γεγονότων και δίνει στον ιστορικό χρόνο χαρακτηριστικά τηλεοπτικού.

Είναι, φυσικά, η παγκοσμιοποίηση, η οργανική σύνδεση εθνικών και οικονομικών παραμέτρων πέρα από σύνορα. Πριν από είκοσι χρόνια δεν θα σε ενδιέφεραν τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ολλανδία. Τώρα, ακόμα και αν αφήσεις τα δανεικά στην άκρη, μοιράζεστε το ίδιο νόμισμα, συμμετέχετε στον ίδιο συνεταιρισμό. Είναι και η επικοινωνία, η δικτύωση. Ο δυτικός άνθρωπος βρίσκεται κατά μέσο όρο 10 ώρες τη μέρα μπροστά σε οθόνες. Στον παλιό κόσμο δεν συνέβαινε αυτό. Η ενημέρωση και το θυμικό των ανθρώπων ήταν υπό τον έλεγχο συμβατικών και συστημικών καναλιών επικοινωνίας. Τώρα ένα τρολ μπορεί να αλλάξει την ιστορία ή, έστω, να ζητήσει από τους άλλους να το κάνουν. Λένε για τους μεγάλους ηγέτες που έχουν εκλείψει. Είστε, όμως, σίγουροι ότι οι μεγάλες μορφές του παρελθόντος θα μπορούσαν όλες να σταθούν όρθιες μέσα σε αυτό το επικοινωνιακό περιβάλλον;

Ανθρωποι και κράτη, κοινωνίες και υπερεθνικοί σχηματισμοί, δεν ήμασταν έτοιμοι για τη νέα εποχή της παγκοσμιοποίησης και της δικτύωσης. Και είναι προφανές ότι τώρα βρισκόμαστε κάτω από ένα σοκ. Ο κόσμος έχει μικρύνει και μεγάλωσαν οι σκιές μας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...