403
Αλληλέγγυος ή πρόσφυγας; Σκηνές από την Ειδομένη, την Κυριακή 10 Απριλίου | intimenews

Το επικίνδυνο παιχνίδι της Ειδομένης

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 10 Απριλίου 2016, 20:41
Αλληλέγγυος ή πρόσφυγας; Σκηνές από την Ειδομένη, την Κυριακή 10 Απριλίου
|intimenews

Το επικίνδυνο παιχνίδι της Ειδομένης

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 10 Απριλίου 2016, 20:41

Εδώ και πέντε εβδομάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη και ενώ η κυβέρνηση γνώριζε ότι τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ θα έκλειναν.

Θυμάμαι όταν πήγα στα μέσα του Μάρτη στον καταυλισμό, η μόνη κρατική παρουσία που υπήρχε, πέραν των ένστολων, ήταν ασφαλίτες που συνόδευαν ως συνοδηγοί τα πούλμαν μεταφοράς των ανθρώπων σε πιο ασφαλείς καταυλισμούς, αν φυσικά το ήθελαν.

Ενας από αυτούς μου είχε πει οτι «δεν θα τους πιέσουμε, αυτές είναι οι εντολές που έχουμε». Ο τύπος περίμενε, ήδη, τέσσερις μέρες μέσα στη λάσπη με την ελπίδα ότι οι πρόσφυγες θα έμπαιναν στα λεωφορεία. Ούτε τον οδηγό του λεωφορείου που είχε «χρεωθεί» δεν κατάφερε να πείσει για να περιμένει περισσότερο. Ο οδηγός, όσες μέρες και αν έμενε στην Ειδομένη 60 ευρώ θα έπαιρνε.

Στην απέναντι μεριά των συνόρων, οι αρμόδιοι της ΠΓΔΜ ήταν κοφτοί: «Η απόφαση δεν είναι δική μας. Αλλά θα την εφαρμόσουμε. Τα σύνορα δεν θα ξανανοίξουν». Λίγες μέρες αργότερα το ίδιο επανέλαβε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ και ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας.

Ετσι βολεύεται με το να χρησιμοποιεί το «αίσχος της Ειδομένης» για να επιτεθεί στην Ευρώπη. Δείτε μόνο δημοσιεύματα μέσων που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ. Λες και δεν στήριξε ο Αλέξης Τσίπρας τη συμφωνία

Η ελληνική κυβέρνηση έκανε ότι δεν κατάλαβε τι συμβαίνει. Και έχει δύο δυσκολίες μία πολιτική και μία τεχνική:

  • Η πολιτική είναι ότι δεν είναι δυνατόν να εμφανισθεί στο συμβολικό για τον ΣΥΡΙΖΑ πεδίο της προσφυγικής κρίσης να χρησιμοποιεί βία κατά προσφύγων («Σας αγαπάμε» γράφει το φυλλάδιο που τους μοιράζουμε).
  • Η τεχνική είναι πως δεν διαθέτει ούτε φαίνεται ότι πρόκειται να αναπτύξει στο εγγύς μέλλον τις 14.000 θέσεις φιλοξενίας που χρειάζονται για να απορροφηθούν οι απελπισμένοι της Ειδομένης.

Ετσι βολεύεται με το να χρησιμοποιεί το «αίσχος της Ειδομένης» για να επιτεθεί στην Ευρώπη. Δείτε μόνο δημοσιεύματα μέσων που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ. Λες και δεν στήριξε ο Αλέξης Τσίπρας τη συμφωνία.

Και φτάσαμε στην σημερινή κατάσταση στην Ειδομένη. Μία ομάδα προσφύγων/μεταναστών, ανάμεσά τους και άτομα με κράνη, προσπάθησαν να ανοίξουν τον φράκτη μίας άλλης χώρας. Τα όργανα ασφαλείας της χώρας αυτής έκαναν υπερβολική χρήση κατασταλτικών μέσων χρησιμοποιώντας και σφαίρες από καουτσούκ. Η ελληνική κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξέφραζε τον αποτροπιασμό της.

Τα Σκόπια το απόγευμα ανακοίνωσαν οτι «τρεις ομάδες μεταναστών, αποτελούμενες από 500 έως 700 άτομα, προσπάθησαν να εισέλθουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ από τρία διαφορετικά σημεία, προκαλώντας φθορές στον προστατευτικό φράχτη».

Παράλληλα, η ΠΓΔΜ μας έστειλε άλλους 35 πίσω που είχε παραλάβει από την Σερβία την προηγούμενη μέρα. Θα ήταν συναρπαστικό παιγνίδι αν δεν καταντούσε λίγο επικίνδυνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News