249
Στιγμιότυπο από τα όσα έγιναν στην Ειδομένη | REUTERS/Stoyan Nenov

Συγκρούσεις στην Ειδομένη

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2016, 14:08
Στιγμιότυπο από τα όσα έγιναν στην Ειδομένη
|REUTERS/Stoyan Nenov

Συγκρούσεις στην Ειδομένη

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2016, 14:08

Πρόσφυγες και μετανάστες συγκρούστηκαν με αστυνομικούς της FYROM όταν, για άλλη μία φορά, υπακούοντας σε σχετικό «κάλεσμα», επιχείρησαν να διασχίσουν τα σύνορα της γειτονικής χώρας.

Ολα ξεκίνησαν στις 11:30 το πρωί της Κυριακής, όταν περίπου 500 πρόσφυγες και μετανάστες συγκεντρώθηκαν στις γραμμές του τρένου με αίτημα να ανοίξουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.

Πενταμελής αντιπροσωπεία τους προσέγγισε τον φράχτη και ζήτησε από τους αστυνομικούς της FYROM να ανοίξουν τα σύνορα και να τους επιτρέψουν τη διέλευση. «Αν δεν περάσουμε τα σύνορα θα πεθάνουμε» ήταν το αίτημα-σύνθημα των συγκεντρωμένων.

Ασφαλώς το αίτημα τους δεν έγινε αποδεκτό και γρήγορα ξεκίνησαν τα επεισόδια.

REUTERS/Stoyan Nenov
REUTERS/Stoyan Nenov

Μάλιστα, σε κάποιο σημείο, σύμφωνα με το Mega, οι πρόσφυγες κατάφεραν να σπάσουν τον φράχτη και άρχισαν να περνούν στο έδαφος της γειτονικής χώρας.

Οι αστυνομικοί της FYROM έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για βολές με πλαστικές σφαίρες. Η ρίψη των μέσων καταστολής έγινε εντός ελληνικού εδάφους. Αντίθετα δεν υπήρξε παρέμβαση των ελληνικών αρχών.

Αποτέλεσμα των επεισοδίων ήταν αρκετοί πρόσφυγες να μεταφερθούν στα ιατρεία του καταυλισμού με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, όπως αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Υπενθυμίζεται ότι την Καθαρά Δευτέρα αρκετοί πρόσφυγες, ανταποκρινόμενοι σε πρόσκληση «αλληλέγγυων» διέσχισαν τα σύνορα για να υποστούν ταλαιπωρία και βία από τις αρχές της γειτονικής χώρας, ενώ σχετικό φυλλάδιο μοιράστηκε και χθες, Σάββατο.

Είναι αδιευκρίνιστος ο αριθμός των ανθρώπων που παραμένουν στην Ειδομένη καθώς οι πρόσφυγες αρνούνται να μετακινηθούν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...