642
| CreativeProtagon

Δουλειές υπάρχουν – αυτοί θέλουν να δουλέψουν;

Δημήτρης Ευθυμάκης Δημήτρης Ευθυμάκης 18 Σεπτεμβρίου 2020, 13:15
|CreativeProtagon

Δουλειές υπάρχουν – αυτοί θέλουν να δουλέψουν;

Δημήτρης Ευθυμάκης Δημήτρης Ευθυμάκης 18 Σεπτεμβρίου 2020, 13:15

Οταν τους βλέπω ξαπλωμένους στην πλατεία Βικτωρίας ή να περιφέρονται ασκόπως γύρω από τον καταυλισμό της Μαλακάσας απ’ όπου περνάω συχνά, πάντα αναρωτιέμαι. Γιατί δεν πάνε να δουλέψουν; Τόσες χιλιάδες άνθρωποι, νεότατοι στο σύνολο τους, πώς μπορούν να κάθονται άπραγοι περιμένοντας δυο φορές την ημέρα το μεταναστευτικό συσσίτιο ή κάθε μήνα το πενιχρό επίδομα; Έχω υποβάλει πολλές φορές την ερώτηση σε ανθρώπους που καταγίνονται με το Μεταναστευτικό και υποτίθεται πως ξέρουν παραπάνω πράγματα από μένα. Πήρα σκόρπιες απαντήσεις, διόλου πειστικές οι περισσότερες. Καταγράφω μερικές, μαζί με τον αντίλογο μου.

«Οι άνθρωποι αυτοί δεν νιώθουν κάτοικοι της Ελλάδας, αλλά περαστικοί απ’ αυτήν. Θέλουν να πάνε στην Γερμανία, στην Ολλανδία ή στην Σουηδία. Οπότε δεν αναζητούν τρόπους βελτίωσης της ζωής τους εδώ, αλλά η μοναδική τους ενασχόληση είναι η αναζήτηση των δρόμων διαφυγής.» Μάλιστα. Και γιατί δεν δουλεύουν μέχρι να βρουν τρόπο να φύγουν; Σε τι τους εμποδίζει η δουλειά, τους περισπά από την αναζήτηση; Κι έπειτα, για να φύγουν δεν χρειάζονται κάποια χρήματα; Έστω οδοιπορικά; Ή για τις σημερινές ανάγκες των παιδιών τους; Δυο και τρία έχει ο καθένας.

«Πού να δουλέψουν; Ποιος θα τους πάρει και τι δουλειά να κάνουν;» Να δουλέψουν στα χωράφια, στον πρωτογενή τομέα που αυτή την στιγμή υποφέρει φρικτά από έλλειψη εργατικών χεριών. Οι Αλβανοί και οι Βούλγαροι που μας κάλυπταν τόσα χρόνια, είτε έφυγαν μέσα στην κρίση, είτε πιάστηκαν και δεν αναζητούν πια το καθημερινό μεροκάματο. Τα χωριά ψάχνουν εργάτες γης και δεν βρίσκουν. Βέβαια, γύρω από την πλατεία Βικτωρίας, πράγματι δεν υπάρχουν δουλειές για χιλιάδες μετανάστες.

«Και πού να ξέρουν αυτοί, σε ποιο σημείο της χώρας ζητάνε εργάτες; Δεν ξέρουν την γλώσσα, δεν έχουν ενημέρωση. Κι έπειτα, εύκολο είναι να φύγει κανείς να πάει να δουλέψει στην επαρχία;» Συγγνώμη, πώς έμαθαν δηλαδή τη Λέσβο, τη Μόρια, την Ομόνοια, την πλατεία Βικτωρίας ή την Ειδομένη; Ήξεραν την γλώσσα ή είχαν γνωστούς στα πέριξ; Κι έπειτα, κάποιος που έφυγε απ’ το Αφγανιστάν ή την Νιγηρία, πέρασε βουνά, ερήμους, εμπόλεμες ζώνες και θάλασσες, συναναστράφηκε με πολέμαρχους, λαθρέμπορους και διακινητές για να φθάσει ως την Αθήνα, δυσκολεύεται να μετακινηθεί μέχρι το Κορωπί για να μαζέψει σταφύλια, μέχρι το Πήλιο για να μαζέψει μήλα ή μέχρι το Ηράκλειο για να μαζέψει ελιές;

Το Μεταναστευτικό είναι προφανώς πολύπλοκο και πολυεπίπεδο πρόβλημα, αλλά είναι και απλό εν τέλει. Η ελληνική αγορά εργασίας έχει ανάγκες τις οποίες θα σπεύσει να καλύψει, αν όμως διαπιστώσει ότι υπάρχει προσφορά εργασίας. Κοντολογίς, οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να δουλέψουν (προσωρινά ή μακροπρόθεσμα) ή συνειδητά απαιτούν να φυτοζωούν μέσω επισφαλών ψευτοεπιδομάτων, περιμένοντας την ευλογημένη στιγμή που θ’ ανοίξουν οι πόρτες για την Γερμανία; Κι αν δηλαδή πάνε εκεί και εγκατασταθούν, δεν θα δουλέψουν; Πάλι με επιδόματα και επιδοτούμενη κατοικία θα ζουν;

Και μην ακούω σαχλαμάρες ότι τους προορίζουμε για τις παρακατιανές δουλειές, ως φτηνή εργατική δύναμη που είναι φυτώριο εκμετάλλευσης, διότι θα ουρλιάξω. Ανειδίκευτοι και αγράμματοι σε ξένη χώρα είναι, τι θα τους ικανοποιούσε δηλαδή; Και μην ακούω επίσης ότι φοβούνται να χωριστούν από τα μπουλούκια των ομοεθνών τους επειδή υπάρχει ρατσισμός, διότι πάλι θα ουρλιάξω. Όταν βλέπεις τον άλλον να πασχίζει έντιμα και καθαρά δουλεύοντας για την οικογένεια του, αλλιώς τον εκτιμάς κι αλλιώς του συμπεριφέρεσαι. Όταν τον βλέπεις ξαπλωμένο στην Βικτώρια μαζί με τέσσερα παιδάκια να απαιτεί άκοπη εξασφάλιση (που εσύ ως Έλληνας δεν έχεις), τότε τρίβεται μόνος του στην γλίτσα του κοινωνικού αυτοματισμού και του υποδόριου ρατσισμού.

Αν αυτοί θέλουν να δουλέψουν και η αγορά εργασίας ψάχνει κόσμο αλλά αν αυτά τα δυο κάπου δεν κουμπώνουν, τότε είναι μέγιστη ανάγκη να φτιαχτούν οι μηχανισμοί που θα το κάνουν. Την πιθανότητα αυτοί να θέλουν να εργαστούν αλλά οι δικοί μας να μην τους παίρνουν, την αποκλείω κατηγορηματικά. Ο πρωτογενής τομέας υποφέρει από έλλειψη χεριών κι έχει μάθει από δεκαετίες να αξιοποιεί μετανάστες. Αν όμως αυτοί δεν θέλουν να δουλέψουν αλλά απαιτούν να σιτίζονται δια βίου από το Πρυτανείο, τότε συγνώμη αλλά η τελική λύση θα είναι εις βάρος τους. Δυστυχώς για όλους μας.