461
|

70 χρόνια ελληνικού animation

Αρης Μαλανδράκης Αρης Μαλανδράκης 5 Νοεμβρίου 2015, 11:39

70 χρόνια ελληνικού animation

Αρης Μαλανδράκης Αρης Μαλανδράκης 5 Νοεμβρίου 2015, 11:39

Η παγκόσμια ημέρα των κινουμένων σχεδίων γιορτάζεται από όλες τις χώρες-μέλη της ASIFA (Association Internationale du Film d’Animation), σε ανάμνηση της πρώτης δημόσιας προβολής κινουμένων σχεδίων που έγινε τη (σημαδιακή, για δικούς της λόγους) 28η Οκτωβρίου 1892. Ήταν τότε που ο πρωτοπόρος Εμίλ Ρενό παρουσίασε, στο παρισινό Μουσείο Γκρεβέν, το «οπτικό θέατρο»: γυάλινες, χρωματισμένες πλάκες (πρόγονοι των κινηματογραφικών καρέ), περιστρέφονταν μπροστά από μια λάμπα, προβάλλοντας τις εικόνες τους στον απέναντι τοίχο.

Γιορτάζοντας το γεγονός, αλλά και τα 70 χρόνια δημιουργίας ελληνικών κινουμένων σχεδίων (1945-2015), η ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ, ελληνικό παράρτημα της Ένωσης δημιουργών κινουμένων σχεδίων, μαζί με την πύλη greekanimation.com, εγκαινιάζουν μια σειρά δράσεων που επικεντρώνεται στη δισυπόστατη τέχνη των «ακίνητων» σκίτσων και των κινουμένων εικόνων.

Οι δράσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη διοργάνωση παιδικών εργαστηρίων στον εκθεσιακό χώρο Ν. Κεσσανλής, στην ΑΣΚΤ. Από την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου και για τις επόμενες 15 μέρες, θα γίνονται καθημερινά 2 τρίωρα εργαστήρια για παιδιά, καλύπτοντας τις ακόλουθες ενότητες: «Δημιουργώντας με πλαστελίνη». «Κινούμενα σχέδια με κούκλες». «Αναπτύσσοντας ταλέντο ηθοποιού καρέ-καρέ». «Ζωγραφίζοντας κινούμενα σχέδια». «Υλοποιώντας ταινίες με αντικείμενα». «Μεικτές τεχνικές και ελεύθερη φαντασία».

Τα εργαστήρια είναι σχεδιασμένα για 15-20 παιδιά ηλικίας 8-12 ετών, τα οποία καθοδηγούν δύο έμπειροι εκπαιδευτές ώστε να δημιουργήσουν μια μικρού μήκους ταινία. Απευθύνονται τόσο σε τάξεις σχολείων που θα συνοδεύονται από τους δασκάλους τους όσο και σε παρέες παιδιών που θα συνοδεύονται από τους γονείς τους. Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται εγγραφή για τη συγκεκριμένη ημέρα διεξαγωγής που επιθυμούν οι δάσκαλοι ή οι γονείς. Για την εγγραφή ή για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 210-8945495 (καθημερινά από 11:00 – 15:00) είτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση, με περισσότερους από 70 δημιουργούς, χρωματίζει τους γενέθλιους εορτασμούς για τα 70χρονα των ελληνικών κινουμένων σχεδίων. Τα εγκαίνια γίνονται την Τρίτη 11 Νοεμβρίου, στον εκθεσιακό χώρο Ν. Κεσσανλής και θα διαρκέσει έως τις 21 Νοεμβρίου. Εκτός από τα πρωτότυπα έργα (σκίτσα, κούκλες, σκηνικά, καρέ από ταινίες κ.ά.), η έκθεση αποτυπώνει και την ελληνική πραγματικότητα στη χρήση των τεχνικών, στην παραγωγή, στην εκπαίδευση, στα φεστιβάλ κ.λπ. Παράλληλα, στην αίθουσα Ντε Κίρικο της ΑΣΚΤ, θα προβληθούν περισσότερες από 100 ταινίες κινουμένων σχεδίων με δωρεάν είσοδο για το κοινό. Την έκθεση και τις προβολές πλαισιώνουν στρογγυλά τραπέζια με ομιλίες δημιουργών, που θα μοιραστούν τις βιωματικές εμπειρίες τους από την παραγωγή κινουμένων σχεδίων με το κοινό.

Συμπληρωματικά, για τους επαγγελματίες στον τομέα των κινουμένων σχεδίων οργανώνεται, από 9-13 Νοεμβρίου, ένα σεμινάριο στον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Innovathens Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων. Νέοι (και όχι μόνο) επαγγελματίες θα εκπαιδευτούν στην επιχειρηματική διάσταση της τέχνης τους, σε θέματα διεθνούς αγοράς, συμπαραγωγών, επιχειρησιακού σχεδίου έργου και χρηματοδότησης. Η συμμετοχή είναι δωρεάν με απαραίτητη προϋπόθεση για όσους πάρουν μέρος, να έχουν κάποιο πρότζεκτ για να το υποβάλλουν προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα ΜEDIA της Ε.Ε. (εγγραφές για το σεμινάριο στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected])

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News