534
|

Κράτος πρόνοιας… και άλλες ιστορίες!

Avatar protagon.import 29 Ιουλίου 2014, 00:37

Κράτος πρόνοιας… και άλλες ιστορίες!

Avatar protagon.import 29 Ιουλίου 2014, 00:37

ΙΚΑ Περιστερίου. Δευτέρα 28/7/14. Δεν θα αναφέρω ονόματα, γιατί σήμερα κιόλας τα «παιδιά» έψαχναν ποιον θα μηνύσουν… Δεν έχω κανένα πρόβλημα βέβαια, αλλά νομίζω ότι όλοι κουραστήκαμε πια να περιμένουμε να δράσει το κράτος πρόνοιας, δικαίου, κ.λπ. Επίσης, για όλα όσα θα ειπωθούν παρακάτω, θα ήθελα να βρεθεί κάποιος, ένας έστω, να πει ότι πήρα χρήματα από οποιονδήποτε στήριξα επειδή θεωρώ ότι αδικείται. Όλα αυτά σε μια προσπάθεια που έχει πλέον γίνει για μένα στόχος ζωής: να βοηθήσουμε τον πολίτη που ταλαιπωρείται και να εξυγιάνουμε το κράτος για να μπορέσει να λειτουργήσει όπως του αξίζει. Θα ήθελα εδώ να επιβραβεύσω εκείνα τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τη μεταρρύθμιση της πολιτείας και γίνονται -αδίκως- αποδέκτες παραπόνων και δυσμενών σχολίων. Η μεταρρύθμιση είναι επιταγή των καιρών για τη χώρα μας και όποιος την αρνείται ή την παρεμποδίζει θεωρώ πως δεν αντιλαμβάνεται στοιχειωδώς τη συγκυρία. Αν μάλιστα είναι δημόσιος λειτουργός, οφείλει να λογοδοτήσει στους αρμοδίους ανωτέρους του και εκείνοι στον ελληνικό λαό.

Τραγική ασυμβατότητα ανάμεσα στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα, που θα έπρεπε να συνεργάζονται εφόσον είναι συναρμόδιες. Η επιθετική ξανθιά κυρία μας είπε ότι δεν την ενδιαφέρει τι κάνει η άλλη υπηρεσία της διπλανής κυριολεκτικά πόρτας και όλοι μαζί πως δεν είναι δικό τους θέμα η πρωτοβάθμια εκπαίδευση, που ζητά από μια έγκυο αναπληρώτρια δασκάλα να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά από την αρμόδια επιτροπή, η οποία όμως δεν λειτουργεί για 20 ημέρες το καλοκαίρι, είναι κορεσμένη μέχρι τον Οκτώβριο, και όταν εξετάσει την κυρία, αυτή θα έχει πλέον γεννήσει. Όλα αυτά όμως σημαίνουν απόλυση και διοικητική τακτοποίηση, επίδομα ΟΑΕΔ και αίτηση αναπληρωτή για το νέο έτος. Κανείς, εκτός από τον κύριο Αγγελ…, και οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε, δε μας άκουσε, ούτε ενδιαφέρθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο συνάνθρωπός του. Δέχομαι ότι κάποια από αυτά δεν μπόρεσε να τα προβλέψει ο νομοθέτης και τα προκάλεσαν έκτακτες συνθήκες, αλλά εσύ ο δημόσιος λειτουργός δεν μπορείς να πηγαίνεις ήσυχος το μεσημέρι στο σπίτι σου, ούτε να κρύβεσαι πίσω από τις κατεβασμένες γρίλιες του γραφείου σου, γιατί πληρώνεσαι από όλους εμάς για να μας εξυπηρετείς, αν το θέλεις έτσι, πριν συζητήσουμε την έννοια του δημοσίου λειτουργήματος.

Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, λοιπόν, δεν μπορεί να ισχύει η διαμερισματοποίηση αρμοδιοτήτων όταν μας βολεύει. Τηλεφώνησαν από το ΙΚΑ Περιστερίου για να μάθουν σε ποια εφημερίδα γράφω, ώστε να «πράξουν τα δέοντα», και δεν ασχολήθηκαν με την ασφαλισμένη κυρία, η υπόθεση της οποίας επείγει. Αυτό ήταν άλλωστε και το πάγιο πρόβλημά μας, η δυσλειτουργία και δυσκινησία του δημοσίου τομέα. Σήμερα θεωρώ πως προστέθηκε η ευθυνοφοβία και η ευθυνοφυγή και έγινε «της μόδας» η καταγγελία. Δηλώνω από εδώ πως δεν θα σταματήσω να βοηθώ ανιδιοτελώς τον συνάνθρωπό μου που ταλαιπωρείται από την αδιαφορία και την ανευθυνότητα κάποιων, και καλώ τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην εξυγίανση του ευρύτερου δημόσιου τομέα να πάρουν θέση έναντι εκείνων που θεωρούν τις κρατικές υπηρεσίες προσωπικό χώρο, «μαγαζί» ή καταφύγιο. Ο δημόσιος τομέας είναι και πρέπει να παραμείνει ενιαίο προπύργιο του δημοσίου συμφέροντος. Αυτοί που τον επιβουλεύονται ή τουλάχιστον είναι εκ γενετής «μάγκες» πρέπει να πάνε στο σπίτι τους.

Όποιος χρειάζεται τη βοήθειά μου, μπορεί να επικοινωνεί στο [email protected] και στο 6937714026.

*Ο Φώτης Παντόπουλος είναι επικοινωνιολόγος και ασχολείται με την ποιότητα υπηρεσιών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News