587
Το Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον, το κτίριο όπου συνέρχεται το Κογκρέσο. Εκεί την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου ο Τζο Μπάιντεν θα ανακηρυχθεί 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ | REUTERS/Leah Millis/File Photo

Τραμπ: ετοιμάζει έξοδο μέσα σε κατάσταση χάους

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2021, 18:38
Το Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον, το κτίριο όπου συνέρχεται το Κογκρέσο. Εκεί την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου ο Τζο Μπάιντεν θα ανακηρυχθεί 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ
|REUTERS/Leah Millis/File Photo

Τραμπ: ετοιμάζει έξοδο μέσα σε κατάσταση χάους

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2021, 18:38

Ραντεβού με δύο σημαντικές πολιτικές εξελίξεις έχουν αυτό το 48ωρο οι ΗΠΑ. Η πρώτη αφορά έμμεσα τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου και η άλλη άμεσα. Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο αναμένεται, λοιπόν, να δοθεί ένα τέλος στο σίριαλ που παρατραβάει εξαιτίας και του ίδιου του αμερικανικού εκλογικού συστήματος αλλά και της λυσσαλέας αμφισβήτησης του αποτελέσματος από τον ηττημένο και απερχόμενο πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Ηδη έχει αρχίσει η ψηφοφορία στην Τζόρτζια όπου έχουν στηθεί οι κάλπες προς ανάδειξη των δύο νέων γερουσιαστών αυτής της αμερικανικής νότιας Πολιτείας. Το «διακύβευμα» των εκλογών αυτών είναι η εκλογή δύο Δημοκρατικών γερουσιαστών, ώστε να επέλθει ισοπαλία 50 – 50 στο Σώμα.

Αν οι Δημοκρατικοί τα καταφέρουν και εκλέξουν δύο γερουσιαστές εκεί, ουσιαστικά το πρόβλημά τους έχει λυθεί: στο εξής τη λύση στην ισοπαλία δυνάμεων θα δίνει εξακολουθητικώς η ψήφος της μελλούσης αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, η οποία θα προεδρεύει στη Γερουσία, και κατ’ αυτόν τον τρόπο θα εξουδετερώνονται οι τυχόν ενστάσεις στις όποιες μεταρρυθμίσεις αποτολμά η νέα αμερικανική διοίκηση.

Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου διεξάγεται εξάλλου στο Κογκρέσο η διαδικασία επικύρωσης του εκλογικού αποτελέσματος και επισήμως ανακηρύσσονται πρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν και αντιπρόεδρος η Κάμαλα Χάρις. Η αντίδραση των Ρεπουμπλικανών βουλευτών και γερουσιαστών θα είναι άνευ προηγουμένου, αλλά δεν θα έχει κανένα ωφέλιμο για τον Τραμπ αποτέλεσμα. Αντιθέτως, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων θα επικυρωθεί – και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μη συμβεί αυτό.

Ο Ρουβίκωνας του Τραμπ

Ωστόσο υπάρχει μια κάποια δραματοποίηση στην όλη τυπική διαδικασία, επειδή ο Τραμπ φρόντισε να μετατρέψει σε θεατρική σκηνή το πολιτικό σκηνικό της Αμερικής: στην Ουάσινγκτον αναμένεται να συγκεντρωθούν και να διαδηλώσουν χιλιάδες οπαδοί του, φανατισμένοι από τον ίδιο σε βαθμό άρνησης της πραγματικότητας, δηλαδή μη αποδεχόμενοι την ήττα του.

Ορισμένοι καταστηματάρχες κοντά στον Λευκό Οίκο ήδη έχουν οχυρώσει τα μαγαζιά τους, αφού αναμένονται και φανατικοί«αντιτραμπικοί» διαδηλωτές στην αμερικανική πρωτεύουσα. Πάντως η εκτίμηση του καλιφορνέζου συγγραφέα και ακτιβιστή, όπως αυτοχαρακτηρίζεται, Τζο Ντάνκαν είναι ότι «ο Τραμπ προτρέπει τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν στην Ουάσινγκτον, στο Καπιτώλιο, με σκοπό να καταστρέψουν τις ΗΠΑ».

Οχυρωματικά έργα σε προσόψεις καταστημάτων στην Ουάσινγκτον, εν όψει της αφίξεως των οπαδών του Τραμπ αλλά και του «αντιπάλου δέους» (REUTERS/Joshua Roberts)

Στον αρθρογράφο η όλη υπόθεση θυμίζει τον κίνδυνο της αντιδημοκρατικής εκτροπής που διέτρεξε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία από την απόφαση του Ιουλίου Καίσαρος να διαβεί με τον στρατό του τον Ρουβίκωνα, το 49 π.Χ., αναφωνώντας την περίφημη φράση «Ο κύβος ερρίφθη». Ετσι ο Ντάνκαν έκανε μερικές συγκρίσεις: «Οπως και ο Καίσαρ», έγραψε, «έτσι και ο Τραμπ έχει μία τεράστια ομάδα αφοσιωμένων οπαδών, πιστών, των οποίων ζητεί τη στήριξη. Αυτοί του συμπαραστάθηκαν όταν επετέθη στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, στο περιβάλλον, σε όλους τους νόμους και σε όλους τους θεσμούς».

Και συνέχισε κάνοντας έναν «από τα κάτω» απολογισμό των πεπραγμένων της διοίκησης Τραμπ: «Ενοπλοι βγήκαν στους δρόμους για να υποστηρίξουν την προσπάθειά του να καταστρέψει την αμερικανική δημοκρατία, όπως είχαν κάνει οι άντρες του Καίσαρος». Το κείμενό του το έκλεισε δηλώνοντας την ανησυχία του για το μέλλον των ΗΠΑ ως κοινωνίας, μάλλον ενστερνιζόμενος και αυτός τη διαδεδομένη άποψη περί «διχασμένης», πλέον, Αμερικής: «Δεν ανησυχώ για τις 6 Ιανουαρίου, αλλά για μία σύγκρουση μεταξύ της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και των ένοπλων δεξιών τρελών που αποφάσισαν να κάψουν τη δημοκρατία αντί να παραδεχτούν την ήττα.

»Στις 20 Ιανουαρίου 2021 ο Τραμπ θα απομακρυνθεί από τον Λευκό Οίκο. Αλλά οι θυμωμένοι, επιρρεπείς στη βία, ρατσιστές, μισογύνηδες, ξενοφοβικοί οπαδοί του θα παραμείνουν ως μόνιμοι φορείς της τρομερής κληρονομιάς της βίας και του μίσους του Τραμπ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...