298
Ο Γουάνγκ Γι άπλωσε το χέρι στον Τζο Μπάιντεν, εκ μέρους της κινεζικής ηγεσίας | REUTERS/Issei Kato/Pool/

Κλάδο ελαίας τείνει η Κίνα στον Τζο Μπάιντεν: «Μας παρεξηγήσατε»

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2021, 18:59
Ο Γουάνγκ Γι άπλωσε το χέρι στον Τζο Μπάιντεν, εκ μέρους της κινεζικής ηγεσίας
|REUTERS/Issei Kato/Pool/

Κλάδο ελαίας τείνει η Κίνα στον Τζο Μπάιντεν: «Μας παρεξηγήσατε»

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2021, 18:59

«Ενα νέο παράθυρο ελπίδας», αποκάλεσε τον ερχομό του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο το Πεκίνο, ελπίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν την εχθρική στάση που κράτησε απέναντί του η κυβέρνηση του  Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Γουάνγκ Γι, υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, είπε ότι ο Τραμπ ακολούθησε μία εντελώς λανθασμένη πολιτική απέναντι στη χώρα του και προέτρεψε τον Μπάιντεν «να επιστρέψει στη λογική, να ξεκινήσει ξανά τον διάλογο, να επαναφέρει τις σχέσεις στο σωστό δρόμο και να ξαναρχίσει την συνεργασία τους».

Μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Γουάνγκ δήλωσε: «Oι αμερικανικές αρχές έχουν παρεξηγήσει την Κίνα και την θεωρούν τη μεγαλύτερη απειλή, υιοθετώντας έτσι μια εντελώς λανθασμένη πολιτική.

Η συνέντευξη ακολούθησε τις δηλώσεις του Μάικ Πομπέο, που περιέγραψε την κινεζική ηγεσία ως μία εύθραυστη δικτατορία που συντρίβει τις ελευθερίες.

Το Πεκίνο κατηγορεί τον Τραμπ ότι ευθύνεται για την επιδείνωση των σχέσεων των δύο πλευρών με άξονα την επιβολή δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στις ΗΠΑ.

Το φοιτητικό κίνημα στο Χονγκ Κονγκ, οι εδαφικές διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ιστορίες κατασκοπείας, η κατάσταση στην Ταϊβάν και βέβαια, ο κορονοϊός, χειροτέρεψαν ακόμα περισσότερο τις σχέσεις τους.

Ο κινέζος υπουργός τείνει κλάδο ελαίας στον Μπάιντεν, ο οποίος, σε αυτό το θέμα, γράφουν οι Times, αναμένεται να μην παρεκκλίνει ιδιαίτερα από τη γραμμή Τραμπ. Ο Γουάνγκ είπε ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι και ότι το Πεκίνο θα επιδιώξει την συνεργασία και τη σταθερότητα χωρίς  να ανακατευθεί στα εσωτερικά των ΗΠΑ. «Το ίδιο ελπίζουμε ότι θα κάνουν και οι ΗΠΑ και θα σεβαστούν το κοινωνικό σύστημα και τον δρόμο της ανάπτυξης που έχει επιλέξει ο κινεζικός λαός και θα σεβαστεί το νόμιμο δικαίωμα των Κινέζων στην αναζήτηση μίας καλύτερης ζωής».

Στο θέμα της Ταϊβάν πάντως, το Πεκίνο δεν δείχνει να αλλάζει στάση καθώς απέρριψε το κάλεσμα σε διάλογο της προέδρου της, Τσάι Ινγκ-γουέν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...