2055
| CreativeProtagon

Υπόθεση Novartis: το χρονικό μιας πολιτικής φούσκας

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2019, 00:22
|CreativeProtagon

Υπόθεση Novartis: το χρονικό μιας πολιτικής φούσκας

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2019, 00:22

Το τελευταίο —ως το επόμενο— επεισόδιο στην «υπόθεση Novartis» γράφτηκε την Τρίτη με την παραπομπή του σκέλους της δικογραφίας για την εμπλοκή του Αντώνη Σαμαρά, στο αρχείο. Είχαν προηγηθεί άλλες πέντε αρχειοθετήσεις εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων από το σύνολο των 10, αλλά και: καταγγελίες για μεθοδεύσεις από το Μαξίμου (βλέπε «Ρασπούτιν»), διαταγές για ανοίγματα λογαριασμών και θυρίδων των πολιτικών και των στενών συγγενών τους, και βεβαίως οι αξέχαστες δηλώσεις πολάκειου ύφους «για να κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να βάλει κάποιους φυλακή».

Οπως φαίνεται, το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους», ως προς το πολιτικό σκέλος του, παραπέμπει σε τσιχλόφουσκα. Οι δε εμπλεκόμενοι τόνιζαν εξ αρχής και συνεχίζουν να τονίζουν ότι το πραγματικό σκάνδαλο είναι η κυβερνητική μεθόδευση, επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για να στοχοποιηθούν και να τρωθεί το κύρος τους. Μετά από δυόμισι χρόνια, μοιάζουν να έχουν περισσότερο δίκιο παρά άδικο.

Πώς όμως φτάσαμε ως εδώ;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Τo 2014 δύο στελέχη της Novartis κατέθεσαν στο FBI τα πρώτα στοιχεία για την υπόθεση, βάσει του νόμου για αθέμιτες πρακτικές εισηγμένων στο αμερικανικό χρηματιστήριο εταιρειών. Τρίτος μάρτυρας εμφανίστηκε το 2017, μετά την έναρξη των ερευνών στην Ελλάδα και τα αιτήματα για συνδρομή στους Αμερικανούς στα τέλη του 2016. Η ζημία του Δημοσίου σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες για την υπόθεση ανερχόταν σε τρία δισεκατομμύρια ευρώ από τις υπερτιμολογήσεις φαρμάκων, ενώ το ύψος των μιζών που δόθηκαν τα 50 εκατομμύρια. Στην ελληνική έρευνα, τρεις μάρτυρες χαρακτηρίστηκαν προστατευόμενοι και κατέθεταν υπό τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης», «Αικατερίνη Κελέση» και «Ιωάννης Αναστασίου».

Οι καταθέσεις που ενέπλεκαν τα περισσότερα πολιτικά πρόσωπα φαίνεται να δόθηκαν από την «Αικατερίνη Κελέση» στο διάστημα Νοεμβρίου 2017 – Φεβρουαρίου 2018. Σε αυτές κατονομάζονταν ως χρηματισθέντες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο από τον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή, ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο νυν υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, οι πρώην υπουργοί Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, ο νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

Ενδεικτικά, για τον πρώην Πρωθυπουργό αναφέρθηκε: «Πριν από τα μέσα του 2013 ο Φρουζής συναντήθηκε με τον τότε Πρωθυπουργό της χώρας Αντώνη Σαμαρά στο πλαίσιο του προγράμματος Harvard Project. Είχε μαζί του μια μαύρη τσάντα samsonite τύπου τρόλεϊ, την οποία είχε γεμίσει  με δεσμίδες χαρτονομισμάτων χρώματος μοβ, κίτρινου, πράσινου, τα οποία παρέδωσε στον Αντώνη Σαμαρά. Το αυτοκίνητο του κ. Φρουζή εισήλθε και στάθμευσε στο Μέγαρο Μαξίμου».

Για τον Παναγιώτη Πικραμμένο ειπώθηκε ότι «ο Φρουζής διέδιδε ότι του έδωσε ένα μικρό δωράκι γύρω στα 100 χιλιάρικα».

Για τον Αδωνι Γεωργιάδη ότι «είχε κάνει συμφωνία με τον Φρουζή να λάβει ως αντάλλαγμα ποσό 2 εκατ. ευρώ, το οποίο έλαβε – τα χρήματα αυτά τα πήρε με βαλιτσάκι στο υπουργικό γραφείο».

Και οι άλλοι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες κατέθεσαν για πολιτικά πρόσωπα, τα οποία ανήλθαν σε 10 μαζί με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Βαγγέλη Βενιζέλο, τον Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον πρώην υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη. Η αναφορά των ονομάτων τους στη δικογραφία σήμαινε την αυτόματη παραπομπή της υπόθεσης στη Βουλή.

Ως δια μαγείας απουσιάζει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος το 2015 ήταν υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και χειριζόταν τα θέματα της φαρμακευτικής δαπάνης. Μάλιστα μόνη μνημονιακή χρονιά που ανέβηκε και πάλι η φαρμακευτική δαπάνη ήταν το 2015 με υπουργό τον κ. Κουρουμπλή, ο οποίος αμέλησε να εκδώσει δελτίο τιμών φαρμάκων. Ομως —και πάλι ως δια μαγείας— στη δικογραφία αναφερόταν μόνο με τα αρχικά του, Π.Κ.

Κανένας άλλος από τους 17 επιπλέον μάρτυρες που κλήθηκαν να καταθέσουν δεν φαίνεται να ανέφερε κάτι για εμπλοκή πολιτικών.

Το χρονικό του ξεφουσκώματος
 • 5.2.2018
  Ο τότε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, μιλώντας έξω από το Μαξίμου, χαρακτηρίζει την υπόθεση Novartis ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» και προτρέπει όσους μιλούν για πολιτικές διώξεις «να μην μιλούν γιατί εκτίθενται».
 • 6.2.2018
  Η δικογραφία διαβιβάζεται στην Βουλή. Την ίδια ημέρα ο Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του αναφέρει: «Η σκευωρία και οι σκευωροί αποκαλύφθηκαν με το πρώτο άνοιγμα του φακέλου. Πρόκειται για την πιο αδίστακτη και πιο γελοία σκευωρία που έχει γίνει ποτέ. Καταθέτω αύριο στον Αρειο Πάγο, μήνυση κατά του ετοιμόρροπου Τσίπρα και κατά του πρώην αρχηγού της ΕΥΠ επί Νέας Δημοκρατίας, που σήμερα είναι υπουργός Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ, Παπαγγελόπουλου και των συνεργών τους, εντός και εκτός του δικαστικού Σώματος. Καταλαβαίνω ότι τους ενοχλεί η παρουσία μου τώρα θα καταλάβουν κι εκείνοι ότι θα τους πάω μέχρι τέλους». Αντιδράσεις υπήρξαν και από τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους. Ενδεικτικά, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε ότι «πρόκειται για απόλυτη γελοιότητα και ανυπόστατες φήμες» και πως θα κυνηγήσει «τα καθάρματα που έστησαν τη σκευωρία» (εδώ), ο Βαγγέλης Βενιζέλος μίλησε για «οχετό συκοφαντιών» και «πλήρη γελοιοποίηση των θεσμών», ο Ανδρέας Λοβέρδος προανήγγειλε μηνύσεις «κατά των φυσικών και ηθικών αυτουργών της ελεεινής σκευωρίας». Ο Παναγιώτης Πικραμμένος αρνήθηκε τις κατηγορίες.
 • 15.2.2018 
  Ο Αντώνης Σαμαράς καταθέτει μήνυση (εδώ) εναντίον του Αλέξη Τσίπρα «γιατί με δική του ευθύνη στήνεται μια άθλια σκευωρία». Στη δήλωσή του ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και πρώην Πρωθυπουργός αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Είναι τόσο κακοστημένη, που καταρρέει από μόνη της. Οι κατηγορίες “φωνάζουν από μακριά” ότι είναι πέρα για πέρα συκοφαντίες. Και το έκαναν βιαστικά, μια μέρα μετά το τεράστιο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. Την ώρα που η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις και απειλές, προσπαθούν με ψέματα να σπιλώσουν τους αντιπάλους τους, διχάζοντας τον ελληνικό λαό. O μόνος τρόπος να μην παίξουμε το παιγνίδι όσων πετούν “λάσπη στον ανεμιστήρα”, είναι να τους καθίσουμε στο σκαμνί και να αποδείξουμε εμείς τη σκευωρία τους. Γιατί στο μέλλον, κάθε νέα κυβέρνηση θα μπορεί να χρησιμοποιεί στημένους ψευδομάρτυρες για να εξοντώνει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Αυτό, όμως, θα ήταν το τέλος της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Ο κ. Τσίπρας δεν θα επιβάλει καθεστώς “Μαδούρο” στην Ελλάδα!».
 • 21.2.2018
  Ο Παναγιώτης Πικραμμένος, που έχει αρνηθεί τις κατηγορίες από την πρώτη ημέρα, δακρύζει στο βήμα της Βουλής προσπαθώντας να υπερασπιστεί τον εαυτό του και ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία —σε ένα πληθωρισμό επικοινωνιακής εκμετάλλευσης της υπόθεσης— έχει επιβάλει να στηθούν 10 κάλπες, μία για κάθε εμπλεκόμενο (εδώ): «Με κατηγορούν ότι ως εν ενεργεία δικαστικός λειτουργός δωροδοκήθηκα. Διατέλεσα υπηρεσιακός πρωθυπουργός επί 35 μέρες και υπηρέτησα επί 40 έτη την Δικαιοσύνη» είπε και ξεκαθάρισε ότι οι ισχυρισμοί του προστατευόμενου μάρτυρα για εμπλοκή του στην υπόθεση δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Την ίδια ώρα που μιλούσε ο Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Παύλος Πολάκης προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών της ΝΔ επειδή αντιμετώπιζε με προφανή ειρωνεία τον ομιλητή.
 • 22.02.2018
  Υστερα από μια θυελλώδη συνεδρίαση στη Βουλή, κατά την οποία ο πολιτικός λόγος διολίσθησε ουκ ολίγες φορές σε επίπεδο υβρεολόγιου καφενείου (εδώ), οι βουλευτές ψηφίζουν για την πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τη Novartis. Τα αποτελέσματα ανακοινώνονται στις 5.35 τα ξημερώματα (εδώ): και οι δέκα παραπέμπονται.
 • 3.4.2018
  Η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη που χειρίζεται την υπόθεση αποστέλλει, σύμφωνα με πληροφορίες, αιτήματα για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών και των θυρίδων καθώς και για τα άυλα περιουσιακά στοιχεία των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων, καθώς και των στενών συγγενών τους.
 • 19.5.2018
  Στοιχειώδες. Οπως είχε προβλεφθεί η υπόθεση Novartis επιστρέφει στην Δικαιοσύνη, έπειτα από ψηφοφορία στη Βουλή η οποία οδήγησε στη μη άσκηση διώξεων στα δέκα πολιτικά πρόσωπα λόγω αναρμοδιότητας (εδώ). Στην ψηφοφορία δεν συμμετείχαν ΝΔ, ΚΚΕ, Ενωση Κεντρώων, ΔΗΣΥ, Ποτάμι. Παρά το γεγονός ότι είχε χαρακτηριστεί ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, μαζί με εκείνους της Χρυσής Αυγής, ψήφισαν τελικά ως «αναρμόδιοι» να ασκηθούν διώξεις.
 • 14.6.2018
  Η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς ζητεί αντίγραφα κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών της Novartis από το 2006 και μετά από ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αλλά και παραρτήματα ξένων που λειτουργούν στην Ελλάδα.
 • 25.9.2018
  Αποκαλύπτεται ότι ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες του FBI για την υπόθεση Novartis παραχώρησε συνέντευξη σε κρατικό κανάλι της Ελβετίας φορώντας μάσκα και κουκούλα, στο πλαίσιο γυρισμάτων ντοκιμαντέρ, το οποίο αναμένεται να προβληθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας που εκρεμεί στις ΗΠΑ κατά της φαρμακοβιομηχανίας.
 • 14.10.2018
  Ο πρώην υπουργός αναπληρωτής Υγείας Παύλος Πολάκης εκστομίζει σε συγκέντρωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ότι «θα κερδίσουμε τις εκλογές αν βάλουμε κάποιους στη φυλακή». Επιπλέον δηλώνει: «Η Δικαιοσύνη πρέπει να επιταχύνει. Υπάρχει συνειδητή προσπάθεια καθυστέρησης κάποιων διαδικασιών. Αν δεν σπάσει αυτή η ιστορία δεν παίρνουμε πραγματική εξουσία σ’ αυτή τη χώρα (…) Θα πρέπει κάποια να επιταχύνονται. Γιατί υπάρχει προανάκριση και κύρια ανάκριση; Έτσι είναι έξω ο Λοβέρδος»
 • 20.10.2018
  Έπειτα από δημοσίευμα εφημερίδας που εμπλέκει τον σύζυγο της πρώην Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου στην υπόθεση Novartis, καταγγέλεται για πρώτη φορά ο «Ρασπούτιν» και οι παρεμβάσεις του. Όπως ανέφεραν κύκλοι της κυρίας Ράικου: «Αντί οποιουδήποτε σχολιασμού των ασύστολων ψευδών που δημοσιεύει η εφημερίδα Documento, το οποίο θα τύχει και αυτό ανάλογης δικονομικής μεταχείρισης, όπως και τα προηγούμενα άθλια δημοσιεύματα κατευθυνόμενης μερίδας του Τύπου από τον Ρασπούτιν, ανοίγει σήμερα η αυλαία των αποκαλύψεων για τη δράση του εν λόγω κυρίου και εστιάζοντας στις διαρκείς παρεμβάσεις που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας της ως Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς, όταν εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ, με ύφος “νταβατζή”, να της υποδεικνύει πως πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις, απαιτώντας άλλες φορές να προβεί άμεσα στην άσκηση ποινικής δίωξης και όταν η ίδια αντέτεινε ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις νόμιμης άσκησης τους, αυτός επιτακτικά και με αφόρητη πίεση έλεγε “άσκησε την και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν”. Και σε άλλες περιπτώσεις προσώπων που ήθελε  να εξυπηρετήσει, απαιτούσε και πάλι επιτακτικά  την εδώ και τώρα αρχειοθέτηση των εν λόγω δικογραφιών. Η συνέχεια θα αποκαλύψει πράγματα που ξεπερνούν τη φαντασία του μέσου ανθρώπου. Είναι βέβαιη ότι με την πάροδο του χρόνου θα ανοίξουν τα στόματα πολλών συναδέλφων της, που υπήρξαν θύματα του συγκεκριμένου».
 • Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2019
  Ο αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής υποβάλλει δύο αναφορές –η μία εκ των οποίων αφορά την παραίτησή του από την εποπτεία της υπόθεσης Novartis– όπου ανάμεσα σε άλλα περιγράφονται οι ισχυρισμοί του για  μεθοδεύσεις με στόχο την άσκηση δίωξης κατά πολιτικών προσώπων. «Επί του ανωτέρω ψευδούς δημοσιεύματος, το οποίο έκτοτε αναπαράχθηκε και αναδημοσιεύτηκε σε πληθώρα δημοσιογραφικών μέσων, (εφημερίδες, ενημερωτικούς ιστοτόπους κ.λπ.), επάγομαι τα κάτωθι επί τω τέλει της προάσπισης των θεμελιωδών μου δικαιωμάτων ως ανεξάρτητης και αμερόληπτης Εισαγγελικού λειτουργού, τα οποία, ανερυθρίαστα και επαίσχυντα, βάλλονται διαρκώς από συγκεκριμένους δημοσιογραφικούς κύκλους.  Πρωτίστως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην προκείμενη περίπτωση, όλα τα εξιστορούμενα από τον κ. Αγγελή, έχουν ήδη κριθεί και αξιολογηθεί από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα ως απολύτως αβάσιμα και αναξιόπιστα», σημείωνε. Και αυτός αναφέρεται στον «Ρασπούτιν», σε σχέση με διαρροές που έγιναν για μία συνάντηση στη Βιέννη και τη φερόμενη άρνησή του να παραλάβει στοιχεία σε στικάκι. Συγκεκριμένα ανέφερε: «το άτομο το οποίο εξύφανε την σε βάρος μου σκευωρία έχει την ικανότητα να πλάθει σενάρια “τύπου Ρασπούτιν”, έχει προσβάσεις στα ΜΜΕ, έχει νομικές γνώσεις, χωρίς να αποκλείεται να έχει γνώσεις και μυστικών υπηρεσιών, αφού η κατασκευή του σεναρίου για δήθεν στικάκι μόνο σε σενάρια μυστικών υπηρεσιών μπορεί συνειρμικά να οδηγήσει». Την αναφορά αποκάλυψε το «Πρώτο Θέμα» στις αρχές Ιουνίου 2019 και προκάλεσε την αποστολή εξωδίκου στην εφημερίδα από την πλευρά της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη η οποία χαρακτήρισε το δημοσίευμα ψευδές: «Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην προκείμενη περίπτωση, όλα τα εξιστορούμενα από τον κ. Αγγελή, έχουν ήδη κριθεί και αξιολογηθεί από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα ως απολύτως αβάσιμα και αναξιόπιστα», αναφερόταν στο εξώδικο σχετικά με τις μεθοδεύσεις που κατήγγειλε ο αντιεισαγγελέας.
 • 8.4.2019
  Οι Παναγιώτης Πικραμμένος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιώργος Κουτρουμάνης, Ανδρέας Λυκουρέντζος κρίνεται ότι δεν έχουν σχέση με τα αδικήματα και οι υποθέσεις τους αρχειοθετούνται (εδώ).
 • 21.6.2019
  Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» (εδώ), ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρει ότι ο «Ρασπούτιν» είναι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Ο τελευταίος με δήλωσή του ανέφερε ότι «Ρασπούτιν στο χώρο της Δικαιοσύνης δεν υπάρχει σήμερα».
 • 24.6.2019
  Με εντολή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, έπειτα από αναφορά του αντιεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή, ανασύρονται οι μηνύσεις των Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου και Δημήτρη Αβραμόπουλου για την υπόθεση της Novartis. Σημειώνεται ότι ο ίδιος αντιεισαγγελέας ήταν εκείνος που τις είχε αρχειοθετήσει..
 • 16.7.2019
  Η πέμπτη κατά σειρά αρχειοθέτηση από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς για την υπόθεση της Novartis αφορά τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά. Μένουν ακόμη να ελεγχθούν οι Αντώνης Σαμαράς, Αδωνις Γεωργιάδης, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Γιάννης Στουρνάρας. Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις, χωρίς να έχουν προκύψει σύμφωνα με πληροφορίες στοιχεία για χρηματισμό.
 • 6.8.2019
  Αρχειοθετείται (εδώ) και το σκέλος για την εμπλοκή του Αντώνη Σαμαρά. Ο ίδιος δηλώνει: «Η γελοία σκευωρία αρχειοθετήθηκε σήμερα και τυπικά. Με μεγάλη καθυστέρηση. Τώρα όμως αρχίζει η διερεύνηση του πραγματικού, σοβαρού και σκοτεινού σκανδάλου της υπόθεσης Novartis».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News