1417
Τα ψηφοδέλτια για την παραπομπή 10 πολιτικών προσώπων στο σόου που είχε στήσει η κυβέρνηση στη Βουλή πέρυσι. | INTIMENEWS

Φιάσκο η υπόθεση Novartis; Μόνο ένα πολιτικό πρόσωπο και αυτό με… ενδείξεις δωροδοκίας

Ελευθερία Κόλλια Ελευθερία Κόλλια 8 Απριλίου 2019, 19:02
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/04/2019, 19:30
Τα ψηφοδέλτια για την παραπομπή 10 πολιτικών προσώπων στο σόου που είχε στήσει η κυβέρνηση στη Βουλή πέρυσι.
|INTIMENEWS

Φιάσκο η υπόθεση Novartis; Μόνο ένα πολιτικό πρόσωπο και αυτό με… ενδείξεις δωροδοκίας

Ελευθερία Κόλλια Ελευθερία Κόλλια 8 Απριλίου 2019, 19:02
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/04/2019, 19:30

Ηταν τελικά μια πολιτική φούσκα; Δέκα πολιτικά πρόσωπα έβγαλε πέρυσι η κυβέρνηση στα «μανταλάκια» της υπόθεσης Νovartis, μιλώντας μάλιστα για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτος και στήνοντας μια ολόκληρη αρένα στη Βουλή, αλλά τελικά μόνο ο Ανδρέας Λοβέρδος στοχοποιείται από το πόρισμα της Εισαγγελίας Διαφθοράς και αυτός με «ενδείξεις» περί δωροδοκίας.

Σε πρώτη φάση μάλιστα, αρχειοθετούνται τα σκέλη που αφορούν τον πρώην Πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο καθώς και τους πρώην υπουργούς Βαγγέλη Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο και Γιώργο Κουτρουμάνη. Παράλληλα, συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα αναφορικά με τα σκέλη που αφορούν τα άλλα πέντε πολιτικά ονόματα (Αντώνη Σαμαρά, Αδωνι Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμοπουλο και Μάριο Σαλμά).

Οι εξελίξεις στην υπόθεση του πολυεθνικού φαρμακευτικού κολοσσού Νοvartis, ύστερα από πολύχρονη έρευνα και παρατεταμένο όργιο φημών, είναι πλέον πραγματικότητα. Πλην όμως συνιστούν ένα πολιτικό φιάσκο. Διότι πέρα των τεσσάρων, γνωστές του σκηνικού επιμένουν ότι σύντομα θα υπάρξουν πράξεις αρχειοθέτησης και για ορισμένους από τους πέντε άλλους πολιτικούς, για τους οποίους η έρευνα συνεχίζεται.

Η Εισαγγελία Διαφθοράς, υπό την Ελενη Τουλουπάκη, αναμένεται να στείλει εντός της Δευτέρας στη Βουλή –μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και ακολούθως του υπουργείου Δικαιοσύνης– αίτημα άρσης της ασυλίας του κ. Λοβέρδου (υπουργός Υγείας το διάστημα Σεπτέμβριος 2010 – Μάιος 2012), προκειμένου να κληθεί ως ύποπτος ενώπιον των εισαγγελικών αρχών.

Η άδεια της Βουλης ζητείται για τον κ. Λοβέρδο, αναφορικά με τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας το διάστημα Απριλίου 2011 – Μαΐου 2012 (σε αυτό έχει εστιάσει η έρευνα) και συγκεκριμένα για την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθήθηκε ως προς τα φάρμακα Gilenya, Tasigna (200 mg και 150 mg) και Lucentis. Πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν αποκλείεται αργότερα να προστεθούν και άλλα σκευάσματα. Οι εισαγγελείς συνδέουν το συγκεκριμένο διάστημα της θητείας του κ. Λοβέρδου με άνοδο του κύκλου εργασιών της Novartis στην Ελλάδα.

Η Εισαγγελία Διαφθοράς φέρεται να έχει εντοπίσει «άρωμα δωροδοκίας», με τις εξής ενδείξεις: καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων, εικονικά τιμολόγια, χειρόγραφες σημειώσεις και video που αφορούν τη Novartis (από την εσωτερική ενημέρωση στελεχών).

Τα εικονικά τιμολόγια αφορούν τρεις ραδιοσταθμούς, ΣΚΑΪ FM, BHMA FM, Αθήνα 9,84, οι υπεύθυνοι των οποίων έχουν ερωτηθεί σχετικά από τους εισαγγελείς αλλά δεν τα αναγνωρίζουν. Στο σημείο αυτό, κομβικό ρόλο ως όχημα ξεπλύματος μαύρου χρήματος, φέρεται να έχει παίξει διαφημιστική εταιρεία. Ο κ. Λοβέρδος θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις τόσο για την εν λόγω διαφημιστική όσο και για άλλη εταιρεία επικοινωνίας που αναφέρεται στη δικογραφία.

Σύμφωνα με ανώτατες εισαγγελικές πηγές, ίσως και αύριο Τρίτη, αναμένεται να κληθούν ως ύποπτα δεκάδες μη πολιτικά πρόσωπα, μέλη επιτροπών αλλά και στελέχη της συγκεκριμένης διαφημιστικής εταιρείας, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις, ενώπιον των εισαγγελέων, υπό τη σκιά των αδικημάτων της δωροδοκίας αλλά και του ξεπλύματος χρήματος.

Απαντά με μηνύσεις ο Λοβέρδος

Σε οργισμένο ύφος καταγράφηκε η πρώτη αντίδραση του κ. Λοβέρδου, ο οποίος μίλησε για κατάχρηση εξουσίας, πλεκτάνη, παλιανθρώπους και κακοποιούς. Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός ανέφερε σε δήλωσή του:

«Οταν αναδύθηκε στην επιφάνεια αυτή η ελεεινή και δυσώδης πλεκτάνη είχα χαρακτηρίσει τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της άθλιους και με χαρακτηριστικά παλιανθρώπων. Μετά το σημερινό συμπληρώνω: πρόκειται περί κακοποιών. Και κακώς ορισμένοι μιλούν για φαρσοκωμωδία. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, μόνο για πολιτική αλητεία μιας συμμορίας κακοποιών οφείλουμε να μιλάμε.

» Ακόμη κι αν χρειαστεί να γυρίσω τη γη ανάποδα, θα το κάνω, προκειμένου οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν από το εδώλιο του κατηγορουμένου. Έχω ήδη καταθέσει από τις 26 Φεβρουαρίου 2018 μηνύσεις κατά των κουκουλοφόρων ψευδομαρτύρων. Τώρα δηλώνω ότι θα προχωρήσω σε υποβολή μηνύσεων για τα αδικήματα που τελέστηκαν και τελούνται σε βάρος μου, συμπεριλαμβανομένου και του κακουργήματος της κατάχρησης εξουσίας, εναντίον όλων ανεξαιρέτως των εμπλεκομένων προσώπων. Προφανέστατα έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Δεν έχω όμως καμία εμπιστοσύνη στους λίγους, εκείνους και εκείνες, που καταχράστηκαν την εξουσία τους και παραβίασαν τον όρκο που έχουν δώσει.

»Και κάτι απολύτως προσωπικό, αλλά συνάμα βαθύτατα πολιτικό. Είμαι ο πιο στοχοποιημένος πολιτικός μετά το 1989. Η στήριξη, όμως, του κόσμου μετατρέπει τις κατηγορίες των άθλιων κακοποιών σε τίτλο τιμής για μένα».

Σε μια πρώτη ανάγνωση, δικαστικές πηγές εκτιμούν ότι μεγάλο ενδιαφέρον θα παρουσιάσουν οι πράξεις των αρχειοθετήσεων για έκαστο πολιτικό.

Αξίζει να διευκρινιστεί ότι ροή μαύρου χρήματος δεν έχει βρεθεί για κανένα πολιτικό πρόσωπο.

Το «μεγαλύτερο σκάνδαλο» και οι παραιτήσεις

Υπενθυμίζεται ότι η δικογραφία είχε σταλεί πρώτη φορά στη Βουλή, τον Φεβρουάριο του 2018, ενόσω ακόμη υπουργός Δικαιοσύνης ήταν ο Σταύρος Κοντονης, με αναπληρωτή τον Δημήτρη Παπαγγελοπουλο. Η κάμερα τους είχε καταγράψει να δηλώνουν το μέγεθος της υπόθεσης Novartis, ως σκάνδαλο μεγατόνων.

«Πριν από έναν χρόνο είχα αναφέρει σε δήλωση ότι σκάνδαλο Novartis θα συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία, πολύ μεγαλύτερο από αυτό της Siemens», είχε πει τότε ο κ. Κοντονής, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο κ. Παπαγγελόπουλος το είχε κλιμακώσει: είχε μιλήσει για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους».

Κατά τη διάρκεια της έρευνας ωστόσο  παραιτήθηκε η τέως Εισαγγελέας Διαφθορας Ελενη Ράικου, υποστηρίζοντας ότι «δεν θέλει να μετατραπεί σε “Ιφιγένεια” στον βωμό συμφερόντων που έχουν ως αποκλειστικό σκοπό τη συγκάλυψη της έρευνας και την ακύρωση του έργου της Εισαγγελίας Διαφθοράς».

Την ατμόσφαιρα… Βυζαντίου επέτεινε η παραίτηση του εποπτεύοντος της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελη –εμφανιζόταν σε πόλεμο με τους εισαγγελείς που έτρεξαν την έρευνα, σε σημείο που φώναζε στους διαδρόμους του Ανώτατου Δικαστηρίου «δεν θα πάω εγώ φυλακή για τη Νovartis».

Λίγους μήνες νωρίτερα, είχε παραιτηθεί, πλην όμως σε ήπιους τόνους, και ο προκάτοχος της θέσης, επίσης αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Παπαγεωργίου.

ΝΔ: Σκάνδαλο στο οποίο συμπράττουν δικαστικοί λειτουργοί

Ιδιαίτερα επικριτική ήταν στο πρώτο σχόλιό της για τις εξελίξεις η Νέα Δημοκρατία η οποία μίλησε για σκευωρία, παρέπεμψε εμμέσως πλην σαφώς στο σκάνδαλο Πετσίτη, αλλά έσπευσε να αναζητήσει ευθύνες και στους δικαστικούς λειτουργούς για τη μεθόδευση.

«Το δήθεν “μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους” αποδεικνύεται η μεγαλύτερη σκευωρία που έχει στήσει ελληνική κυβέρνηση κατά των πολιτικών της αντιπάλων», ανέφερε η Πειραιώς σε ανακοίνωσή της, για να συμπληρώσει:

«Το δυστύχημα είναι ότι στο σκάνδαλο αυτό, ηθελημένα ή μη, φαίνεται να συμπράττουν και δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι δέχθηκαν να ανακοινώσουν σε… δόσεις το πόρισμά τους για την υπόθεση Novartis, εξυπηρετώντας έτσι τις επικοινωνιακές σκοπιμότητες του Μαξίμου. Σκοπιμότητες τις οποίες άλλωστε είχαν προαναγγείλει τα δημοσιογραφικά φερέφωνα της κυβέρνησης.

» Το γεγονός, ωστόσο, ότι η Δικαιοσύνη στέλνει στο αρχείο τις δήθεν κατηγορίες, εκθέτει με πρωτοφανή τρόπο τους κυβερνητικούς σκευωρούς. Ας γνωρίζουν ότι θα απολογηθούν, καθώς εξακολουθούν να εργαλειοποιούν τη Δικαιοσύνη ενόψει των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

»Ολοι οι πολίτες, άλλωστε, έχουν πια καταλάβει το φιάσκο της Novartis και τη σκευωρία που πήγε να στήσει μια κυβέρνηση η οποία έχει τα σκάνδαλα στο… πετσί-της».

ΚΙΝΑΛ: Θα καταπέσει η σκευωρία

«Θα καταπέσει η σκευωρία, θα λογοδοτήσουν οι εμπνευστές της» δηλώνει το ΚΙΝΑΛ με αφορμή την διαβίβαση της δικογραφίας της Novartis στη Βουλή με το ερώτημα άρσης ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου.

«Με τις σημερινές εξελίξεις επιβεβαιώνεται πια απόλυτα ότι η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί την υπόθεση της Novartis μόνο για τις μικροκομματικές της επιδιώξεις, για την εξόντωση των πολιτικών της αντιπάλων» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Χ. Τρικούπη.

Το ΚΙΝΑΛ εγκαλεί την κυβέρνηση ότι «ενώ απέφυγε να ερευνήσει ουσιαστικά το πραγματικό σκάνδαλο με την εκτόξευση των τιμών των φαρμάκων στο οποίο εμπλέκονται και Υπουργοί της, εμμένει στην σκευωρία στοχοποιώντας συγκεκριμένα στελέχη και μάλιστα …με δόσεις».

Και καταλήγει το ΚΙΝΑΛ: «Δεν θα της περάσει. Η σκευωρία θα καταπέσει απόλυτα και οι εμπνευστές και εκτελεστές της θα λογοδοτήσουν».

 

Ποτάμι: Όλα στο φως, τώρα!

«Δεν χωρούν μικροπολιτικά παιχνίδια, ούτε από την κυβέρνηση που θέλει αίμα στη προεκλογική αρένα, ούτε από ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ» ανέφερε η εκπρόσωπος του Ποταμιού
Ανάρτηση της εκπροσώπου τύπου του Ποταμιού Κατερίνας Μπακογιάννη σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση Novartis. «Οι Έλληνες απαιτούν την αλήθεια για το σκάνδαλο #Novartis. Δεν χωρούν μικροπολιτικά παιχνίδια.Oύτε από την κυβέρνηση που θέλει αίμα στη προεκλογική αρένα, ούτε από ΝΔ & ΠΑΣΟΚ που κάνουν λες & δεν έχουν ευθύνη για το πάρτι επί ημερών τους στη φαρμακευτική δαπάνη.Όλα στο φως, τώρα!» έγραψε η Κατερίνα Μπακογιάννη.

Λυκουρέντζος: Επιβεβαιώνεται η κακόβουλη σπίλωση και η χυδαία συκοφαντία

«Ευθύς εξ αρχής, δήλωσα με καθαρή και ήρεμη τη συνείδησή μου την απόλυτη αθωότητά μου. Σήμερα επιβεβαιώνεται με τον πλέον κατηγορηματικό και επίσημο τρόπο από την ελληνική δικαιοσύνη ότι επρόκειτο για κακόβουλη σπίλωση και χυδαία συκοφαντία» τονίζει σε δήλωσή του ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, μετά τη σημερινή εξέλιξη στην υπόθεση της δικογραφίας Novartis και την αρχειοθέτηση του σκέλους το οποίο τον αφορά.

Ο κ. Λυκουρέντζος ευχαριστεί όλους εκείνους, οι οποίοι -όπως λέει- ουδέποτε αμφέβαλαν για την ακεραιότητά του και τον στήριξαν με την εμπιστοσύνη τους και τη συμπαράστασή τους. Εκφράζει, δε, τη λύπη του για εκείνους, οι οποίοι -όπως τονίζει- σκόπιμα και μεθοδευμένα επεδίωξαν την ενοχοποίησή του, για να υπηρετήσουν προσωπικές σκοπιμότητες και κομματικά συμφέροντα.

«Με περισσότερη δύναμη και αποφασιστικότητα συμπράττω στην πρώτη γραμμή του αγώνα της Νέας Δημοκρατίας για μια Ελλάδα ισότιμη και ισοδύναμη μεταξύ των εταίρων της στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» καταλήγει ο κ. Λυκουρέντζος στη δήλωσή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...