1126
Η κόντρα Αδωνι Γεωργιάδη - Παύλου Πολάκη αλλά και η Τασία Χριστοδουλοπούλου πρωταγωνίστησαν στην συνεδρίαση της Βουλής | CreativeProtagon

Πέντε στιγμές που έφεραν το… πεζοδρόμιο στη Βουλή

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2018, 13:35
Η κόντρα Αδωνι Γεωργιάδη - Παύλου Πολάκη αλλά και η Τασία Χριστοδουλοπούλου πρωταγωνίστησαν στην συνεδρίαση της Βουλής
|CreativeProtagon

Πέντε στιγμές που έφεραν το… πεζοδρόμιο στη Βουλή

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2018, 13:35

Ηταν μία μαραθώνια συνεδρίαση της Βουλής με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τη σύσταση της προανακριτικής στην υπόθεση της Novartis να ανακοινώνεται στις 5.45 το πρωί! Η συζήτηση που προηγήθηκε, τα είχε όλα και κυρίως χαρακτηρίστηκε από τις «εκρήξεις» των ομιλητών, αλλά κάποιες εκφράσεις που ακούστηκαν στην αίθουσα της Ολομέλειας, προκαλώντας τουλάχιστον απορία και απογοήτευση για την κατρακύλα του κοινοβουλευτικού λόγου.

Από τα «αϊ στο διάολο» και «το παραχέσατε» μέχρι το επαναλαμβανόμενο και απειλητικό «θα σε/σας βάλω φυλακή» και το «τι γελάς ρε», η διαδικασία «διανθίστηκε» με εκφράσεις που μάλλον θυμίζουν πεζοδρομιακές καταστάσεις, με τους βουλευτές να συμπεριφέρονται στην Ολομέλεια σαν νταήδες οδηγοί που τσακώντονται στον δρόμο.

1. Οταν η Τασία αγανάκτησε
και τους έστειλε στο διάολο 

Τον τόνο έδωσε η ίδια η αντιπρόεδρος της Βουλής,  Τασίας Χριστοδουλοπούλου, με το «αϊ στο διάολο» που… της «ξέφυγε» στο μικρόφωνο, αλλά πέρασε στα πρακτικά. Εκείνη βέβαια είπε ότι ούτε το άκουσε ούτε το κατάλαβε («Εγώ το ‘ πα;» αναρωτήθηκε μετά την επισήμανση που της έγινε από τον εκπρόσωπο της ΝΔ Νίκο Δένδια), το βίντεο όμως ήταν αδιάψευστος μάρτυρας.

«Εγώ δεν το άκουσα, όπως δεν το άκουσε κανείς», επέμεινε η κυρία Χριστοδουλοπούλου και τελικά παρ’ όλο που δεν ανακάλεσε, ζήτησε να εξαλειφθεί το επιφώνημά της από τα πρακτικά, δεδομένου όπως είπε, ότι «όποιος το είπε ήταν όχι απλά αστοχία και αγένεια, αλλά οτιδήποτε άλλο»!

Λίγο αργότερα, η αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου βγήκε να πει ότι κάποιοι ενδεχομένως «της την έχουν στημένη», αλλά «η συγκεκριμένη κατασκευή καλό είναι να μην τους οδηγεί να θεωρούν ότι μπορούν να την αξιοποιήσουν» για να την πλήξουν.

2. «Θα πάτε φυλακή Ι» για τα κινητά Παπαγγελόπουλου

Δεύτερη «μαγική στιγμή», ο καβγάς του Αδωνι Γεωργιάδη με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλου με ολίγη από «κοριούς», ΕΥΠ, τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και περίεργες συνεννοήσεις μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης με την εισαγγελέα Διαφθορά Ελένη Τουλουπάκη.

«Ποια άτυπη ενημέρωση; 25 φορές μιλήσατε στο τηλέφωνο πριν έρθει η δικογραφία της Novartis στη Βουλή», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ απευθυνόμενος στον κ. Παπαγγελόπουλο (με αφορμή όσα είχε πει νωρίτερα στην ομιλία του) και τον προκάλεσε να δεχθεί την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και ανοίξουν τα τηλέφωνά του προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξαν συνομιλίες με τους εισαγγελείς Διαφθοράς που διενεργούν την έρευνα της Novartis.

«Γιατί δεν ανοίγετε τα τηλέφωνα; Μήπως γιατί μιλάγατε με την κυρία Τουλουπάκη 25 φορές την ημέρα; Αν ανοίξετε τα τηλέφωνα θα πάτε φυλακή αλλά θα έρθει και αυτή η ώρα», είπε στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης ο κ. Γεωργιάδης για να έρθει αμέσως μετά η απάντηση – επίπληξη του κ. Παπαγγελόπουλου:

«Δεν πρόκειται να ακολουθήσω τον κ. Γεωργιάδη σε σόου εντυπώσεων. Δεν φοβάμαι τίποτα. Να μου μιλάτε στον πληθυντικό. Εκπροσωπείτε μια μεγάλη παράταξη. Δεν έχετε το ήθος να μιλάτε στο κοινοβούλιο. Δεν φοβάμαι. Προαναγγέλλω από τώρα πως όταν έρθει η δικογραφία για την εις βάρος μου μήνυση θα ζητήσω να γίνει Προανακριτική και να ανοίξουν τα τηλέφωνά μου γιατί τα τηλεφωνήματα δεν έχουν τίποτα παράνομο».

Προηγουμένως το θέμα των τηλεφωνικών επικοινωνικών Παπαγγελόπουλου – Τουλουπάκη είχε τεθεί και από τον βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου.

«Ανοίξτε τις τηλεφωνικές σας συνδιαλέξεις και θα δείτε ότι και από τα κινητά σας και από τα σταθερά σας μήνες μιλούσατε τους τελευταίους τρεις μήνες», είπε ο κ. Αθανασίου προκαλώντας τα σχόλια βουλευτών της συμπολίτευσης που διερωτήθηκαν πώς είναι δυνατόν να γνωρίζει ο πρώην υπουργός τι έλεγε ο κ. Παπαγγελόπουλος με την κυρία Τουλουπάκη.

«Δεν τους παρακολουθούσε κανείς. Τους άκουγαν. Και οι γραμματείς του Πρωτοδικείου τους άκουγαν», έσπευσε να διευκρινίσει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης απαντώντας στις κατηγορίες των κυβερνητικών βουλευτών για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και παρακρατικές μεθόδους.

3. Οταν δάκρυσε ο Πικραμμένος, ο Πολάκης χασκογελούσε

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρώην υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου, οι περισσότεροι σάστισαν όταν η φωνή του «έσπασε» από την έντονη φόρτιση της στιγμής. Τα μάτια του ομιλητή βούρκωσαν, υπερασπιζόμενος το ήθος και την ακεραιότητά του. Κάποιος όμως γελούσε μέσα στην αίθουσα παρά την έντονη συγκινησιακά στιγμή.  Ο λόγος για τον πάντα «βαρύ και ασυγκίνητο» Παύλο Πολάκη που σύμφωνα με καταγγελίες, την ώρα της ομιλίας Πικραμμένου γελούσε από το έδρανό του και σιγοψιθύριζε λέγοντας «ναι, ναι, καλά μας τα λες, κατέθεσε τα έγγραφα».

«Μη γελάς ρε, λίγο σεβασμό», παρενέβησαν οι  βουλευτές της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος και Βασίλης Κικίλιας, εξοργισμένοι από την εικόνα του αναπληρωτή του υπουργού να χαχανίζει.

4. «Θα πάτε φυλακή ΙΙ» και άγρια κόντρα Γεωργιάδη με Πολάκη

Στο βήμα λίγο αργότερα ανέβηκε ο Αδωνις Γεωργιάδης που με το γνωστό χειμαρρώδες και κατά διαστήματα παραληρηματικό στυλ του, φώναξε για όποιον δεν τον πρόσεχε στην ομιλία του, ότι θέλει και είναι έτοιμος να δικαστεί ώστε να αποκαλυφθεί το μέγεθος της συκοφαντίας σε βάρος του.

Παρά το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ συνηθίζει να σηκώνει τον τόνο της φωνής του στις περισσότερες παρεμβάσεις του, το απόγευμα της Τετάρτης «ξέφυγε» λίγο παραπάνω, με τις φλέβες να πετάγονται στο λαιμό του και τη φωνή του να κλείνει σε ουκ ολίγα σημεία της ομιλίας του.

Από την ομιλία του κ. Γεωργιάδη δεν έλειψε ένα ακόμα επεισόδιο της κόντρας του με τον Παύλο Πολάκη, με σκληρές καταγγελίες σχετικά με το θάνατο της μικρής Μελίνας και την επαναλαμβανόμενη -εκατέρωθεν- απειλή  «θα σε βάλω φυλακή».

«Με θωρείς που σε θωρώ;» είπε στον κρητικό αναπληρωτή υπουργό Υγείας ο κ. Γεωργιάδης, «εσύ ελπίζεις ότι θα με βάλεις φυλακή, εγώ θα σε βάλω. Γιατί έχεις δώσει 8 εκατομμύρια ευρώ στον (υπεύθυνο της εταιρείας φύλαξης ) Γιαννακουλόπουλο στο ΚΕΕΛΠΝΟ».

5. «Αν είσαι άντρας πες το δυνατά»

Πέμπτη και «κορυφαία» στιγμή της μαραθώνιας συνεδρίασης ήταν το «παραχέσατε» που εκστόμισε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήταν στο βήμα ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Η παρατεταμένη διάρκεια της ομιλίας του κ. Σαμαρά προκάλεσε την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση που τον ρώτησε πόση ώρα χρειάζεται για να ολοκληρώσει την τοποθέτησή του.

«Ακριβώς όσο χρειάζεται. Καταγγέλετε πρώην πρωθυπουργό και μου βάζετε πεντάλεπτα; Θα κατέβω όταν τελειώσω», απάντησε σε έντονο ύφος ο κ. Σαμαράς.

«Πόση ώρα θέλετε; Δεν σας πίεσα καθόλου», επέμειννε ο κ. Βούτσης και ο πρώην πρωθυπουργός επανήλθε: «Κακώς με ρωτήσατε τότε».

«Σοβαρά; Δηλαδή μπορείτε να μιλάτε μέχρι το πρωί; Υπάρχει μια διαδικασία. Όχι αυταρχισμό επί της έδρας, σας παρακαλώ πολύ, καταλάβατε;» φώναξε ο πρόεδρος της Βουλής επιπλήττοντας ουσιαστικά τον πρώην πρωθυπουργό για τη συμπεριφορά του έναντι του προεδρείου. «Μπορείτε να μιλήσετε όσο θέλετε, αλλά μετά από άδεια δικιά μου», πρόσθεσε σε μία απόπειρα να δείξει ποιος είναι το «αφεντικό» στην Ολομέλεια.

Τότε ακούστηκε και το «παραχέσατε» από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, φράση που προκάλεσε την «έκρηξη» του κ. Σαμαρά:

«Μα είναι κουβέντα αυτή μέσα στη Βουλή; Πες τη δυνατά αυτή την κουβέντα αν είσαι άντρας», προκάλεσε τον κυβερνητικό βουλευτή ο Αντώνης Σαμαράς, με τον πρόεδρο της Βουλής να παρεμβαίνει εκ νέου ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα. «Να διαγραφεί από τα πρακτικά. Ηταν ανεπίτρεπτο κύριε συνάδελφε», είπε ο κ. Βούτσης.

Ο κ. Σαμαράς ωστόσο πέταξε το καρφί του για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας: «Σας ευχαριστώ που σήμερα δείχνετε το καλύτερό σας πρόσωπο, αυτό που πραγματικά είστε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...