775
Κάθε είδους ιπτάμενα οχήματα θα πετούν πάνω από τα κεφάλια μας μεταφέροντας ανθρώπους και αντικείμενα μέσα στις πόλεις | Shutterstock

Το μποτιλιάρισμα των αιθέρων προκαλεί δέος αλλά και τρόμο

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2019, 09:50
Κάθε είδους ιπτάμενα οχήματα θα πετούν πάνω από τα κεφάλια μας μεταφέροντας ανθρώπους και αντικείμενα μέσα στις πόλεις
|Shutterstock

Το μποτιλιάρισμα των αιθέρων προκαλεί δέος αλλά και τρόμο

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2019, 09:50

Τα κάθε είδους αυτόνομα ιπτάμενα οχήματα που ετοιμάζονται να κατακλύσουν τους αιθέρες είναι βέβαιο ότι θα αλλάξουν το τοπίο των αιθέρων και θα δημιουργήσουν μια νέα πραγματικότητα στην καθημερινότητα του σύγχρονου κόσμου.

Μια νέα γενιά διαφόρων ειδών drones αλλά και πολλά αυτόνομα (και μη) ιπτάμενα αυτοκίνητα και φουτουριστικά οχήματα μεταφοράς ανθρώπων και φορτίων θα εισβάλουν σύντομα στις ζωές μας. Πολλοί τομείς της οικονομίας θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα νέα ιπτάμενα μέσα για να αναβαθμίσουν αλλά και να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους.

Η Daily Telegraph του Λονδίνου πραγματοποίησε ένα αφιέρωμα σε αυτό τον νέο κόσμο που δημιουργείται στους ουρανούς των αστικών περιοχών με σειρά από σχετικά άρθρα στα οποία παρουσιάζονται όλες οι πλευρές και οι παράμετροι της χρήσης αυτών των  νέων ιπτάμενων οχημάτων.

Αν υπάρχει μποτιλιάρισμα και βιαζόμαστε να πάμε κάπου, τα ιπτάμενα ταξί θα μας πάνε γρήγορα στον προορισμό μας

Tα στελέχη της Uber δήλωσαν στη βρετανική εφημερίδα ότι η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει ιπτάμενα οχήματα για να μεταφέρει τους πελάτες της μέσα στις πόλεις. Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, τα πρώτα ιπτάμενα δρομολόγια θα ξεκινήσουν στα τέλη του 2023. Οι Αρχές του Ντουμπάι έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να ξεκινήσει άμεσα η χρήση ιπτάμενων ταξί στην πόλη και για αυτόν τον λόγο γίνονται εδώ και καιρό σχετικές δοκιμές τέτοιων οχημάτων. Οι Αρχές του Ντουμπάι θα ήθελαν να πετάξουν τέτοια οχήματα στον ουρανό της πόλης επισήμως αν είναι εφικτό ακόμη και το εφετινό καλοκαίρι.

Τα drones

Οι βασιλιάδες των αιθέρων όμως δεν θα είναι τα ιπτάμενα αυτοκίνητα αλλά τα drones και ειδικά εκείνα που θα εκτελούν υπηρεσίες μεταφοράς αντικειμένων και προϊόντων.

Τα drones αυτά θα εκτελούν διαφόρων ειδών αποστολές, από τη μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης (ιατρικός εξοπλισμός, φάρμακα, κ.ά.) σε σημεία που είναι απόλυτη ανάγκη να πάνε άμεσα και δεν μπορεί να φτάσει κάποιο άλλο μέσο, μέχρι και την παράδοση φαγητού στο σπίτι. Η βιομηχανία των drones που πραγματοποιούν υπηρεσίες… ντελίβερι αν και βρίσκεται ακόμη σε βρεφικό στάδιο κοστολογείται αυτή τη στιγμή στα 127 εκατ. δολάρια.

Εκτός από τα drones μεταφοράς, τεράστιος είναι και ο αριθμός των drones που θα κυκλοφορούν στους αιθέρες για επαγγελματικούς λόγους (καταγραφή εικόνων και βίντεο) αλλά και για ψυχαγωγικούς.

Τα drones θα κάνουν ντελίβερι στα σπίτια μας δέματα αλλά και τρόφιμα

Ομως η παρουσία τόσο πολλών drones στον αέρα κρύβει και σοβαρούς κινδύνους. Οταν κάποιο drone εμφανίσει ένα τεχνικό πρόβλημα, ο κίνδυνος να πέσει στο έδαφος ανεξέλεγκτο προκαλώντας ζημιές ή ακόμη χειρότερα πέφτοντας πάνω σε κάποιον άνθρωπο είναι πολύ μεγάλος. Επίσης αν και οι κανονισμοί λειτουργίας των drones τα υποχρεώνουν να πετούν σε χαμηλά ύψη και σίγουρα πολύ χαμηλότερα από εκείνα που κινούνται τα αεροσκάφη, εντούτοις οι κίνδυνοι συγκρούσεων μεταξύ αεροσκαφών και drones είναι υπαρκτοί και μεγάλοι.

Φυσικά υπάρχουν διάχυτοι και οι φόβοι της χρήσης των drones για τρομοκρατικές ή εγκληματικές ενέργειες. Για αυτό και πολλές χώρες έχουν ήδη θέσει περιορισμούς στην κυκλοφορία των drones κοντά σε αεροδρόμια, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και γενικά πάνω από σημεία όπου η παρουσία ενός drone μπορεί να γίνει απειλητική. Στη Βρετανία τέθηκε σε ισχύ πριν από λίγα 24ωρα νέα πιο αυστηρή νομοθεσία για τις πτήσεις των drones κοντά σε αεροδρόμια.

Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα

Η χρήση ιπτάμενων αυτοκινήτων σε πρώτη φάση θα βοηθήσει την ταχύτερη και πιο εύκολη μεταφορά ανθρώπων μέσα σε πόλεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα. Ομως σε επόμενο στάδιο οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα ιπτάμενα αυτοκίνητα θα επιτρέψουν τη μαζική μετανάστευση ανθρώπων από τις αστικές περιοχές.

Με τη χρήση των ιπτάμενων αυτοκινήτων θα μπορεί κάποιος να εργάζεται στο κέντρο μιας πόλης αλλά να ζει σε κάποια περιοχή πολλά χλμ. μακριά από αυτή, μετακινούμενος γρήγορα και εύκολα από το σπίτι του στη δουλειά του. Αυτό ανάμεσα στα άλλα θα έχει ως αποτέλεσμα να πέσουν οι τιμές των ακινήτων στις πόλεις, είτε για ενοικίαση είτε για πώληση, κάτι που θα επιφέρει με τη σειρά του μια σειρά από οικονομικοκοινωνικές εξελίξεις.

Ιπτάμενα αυτοκίνητα υπόσχονται να φέρουν επανάσταση στον τρόπο ζωής του σύγχρονου ανθρώπου

Υπάρχουν όμως και διάφορα ζητήματα που ανακύπτουν από τη γενικευμένη χρήση ιπτάμενων αυτοκινήτων. Τα περισσότερα από αυτά τα οχήματα θα είναι ηλεκτροκίνητα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κατασκευαστούν νέας γενιάς μπαταρίες οι οποίες να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις αντίστοιχες σημερινές, κάτι που θα περιορίσει την ανάγκη για συνεχή επαναφόρτισή τους.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ανάμεσα στα άλλα και τη μείωση του κόστους κάθε διαδρομής. Επίσης πρέπει να αναπτυχθεί η απαραίτητη τεχνολογία αλλά και προηγμένα συστήματα εναέριου ελέγχου ώστε τα ιπτάμενα αυτοκίνητα να μπορούν να κινούνται χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να έρθουν αντιμέτωπα είτε με drones είτε με αεροπλάνα. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τα ιπτάμενα αυτοκίνητα θα μεταφέρουν ανθρώπους…