299
Η τελευταία εκτέλεση στην Καλιφόρνια έγινε στο 2006 | EPA/PAUL BUCK

Η Καλιφόρνια παγώνει τις εκτελέσεις και χαρίζει τη ζωή σε εκατοντάδες μελλοθάνατους

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2019, 20:35
Η τελευταία εκτέλεση στην Καλιφόρνια έγινε στο 2006
|EPA/PAUL BUCK

Η Καλιφόρνια παγώνει τις εκτελέσεις και χαρίζει τη ζωή σε εκατοντάδες μελλοθάνατους

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2019, 20:35

Ενας από τους δεδηλωμένους πολεμίους της θανατικής ποινής, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, αποφάσισε να προχωρήσει σε μορατόριουμ στην επιβολή θανατικής ποινής στην Πολιτεία του.

Η απόφαση θα σώσει τη ζωή 737 καταδικασμένων που αναμένουν την εκτέλεσή τους στην Πολιτεία. Πρόκειται για περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου των θανατοποινιτών στις ΗΠΑ, οι περισσότεροι από κάθε άλλη Πολιτεία. Από τους μελλοθάνατους, οι 25 έχουν εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα, ενώ πολλοί περιμένουν την εκτέλεσή τους επί δεκαετίες.

Το μορατόριουμ δεν θα οδηγήσει σε αποφυλακίσεις αλλά στη μετατροπή της θανατικής ποινής σε ισόβια κάθειρξη.

Η τελευταία εκτέλεση στην Καλιφόρνια έγινε στο 2006.

Ο Νιούσομ, σε ομιλία του την Τετάρτη θα επισημάνει, όπως φαίνεται σε προδημοσιευμένα αποσπάσματα, ότι «η ποινή του θανάτου είναι ασύμβατη με θεμελιώδεις αξίας μας» και ότι προσβάλλει τα ιδεώδη των Καλιφορνέζων. Αναμένεται ακόμη να επισημάνει ότι «το να σκοτώνεις από πρόθεση οποιονδήποτε πολίτη είναι λάθος» και ότι «ως κυβερνήτης, δεν θα εγκρίνω την εκτέλεση κανενός».

Η θανατική ποινή, επισημαίνει ο Νιούσομ, είναι δαπανηρή, προβληματική και επιβάλλεται άνισα, κυρίως σε μέλη εθνικών και φυλετικών μειονοτήτων και ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ο Νιούσομ, που ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο, είναι γνωστός πολέμιος της θανατικής ποινής.

Το προσεχές διάστημα ο κυβερνήτης αναμένεται να υπογράψει διάταγμα με το οποίο θα τερματιστεί η ισχύς του πρωτοκόλλου για τις εκτελέσεις θανατοποινιτών με ενδοφλέβια χορήγηση θανατηφόρων ουσιών που εφαρμόζεται στην Πολιτεία. Ακόμη θα κλείσει η αίθουσα όπου γίνονται οι εκτελέσεις στη φυλακή του Σαν Κουέντιν κοντά στο Σαν Φρανσίσκο.

Οπως σημειώνει ο Monde, η Καλιφόρνια προστίθεται σε ένα μικρό κατάλογο Πολιτειών που έχουν παγώσει την εκτέλεση καταδίκων – είναι ακόμη το Κολοράντο, το Ορεγκον και η Πενσυλβάνια. Αλλες οκτώ Πολιτείες έχουν καταργήσει την θανατική ποινή.

Τα τελευταία χρόνια έχουν περιοριστεί οι εκτελέσεις στις ΗΠΑ. Τα στατιστικά δείχνουν ότι από 98 το 1999, πέρυσι έγιναν 25 εκτελέσεις και φέτος μέχρι τώρα τρεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...