495
Το πανέμορφο τιμόνι της Bertone Lamborghini Athon | Tom Shaxson

Τα 13 πιο ιδιαίτερα τιμόνια όλων των εποχών

Το πανέμορφο τιμόνι της Bertone Lamborghini Athon
|Tom Shaxson

Τα 13 πιο ιδιαίτερα τιμόνια όλων των εποχών

Τιμόνια όμορφα, επιθετικά, σουρεάλ, παχιά, στενά, πλαστικά, δερμάτινα, αλκαντάρα, κοκκάλινα. Ο νους του σχεδιαστή δεν σταματά να ξαναορίζει τον κύκλο. Και ο φωτογράφος Tom Shaxson συγκέντρωσε μερικά απ’ αυτά που έκαναν το δικό τους κλικ στο φωτογραφικό του φακό.

Το τιμόνι είναι το πρώτο, ιεραρχικά, υλικό που νιώθουν τα μέλη σου. Άλλο είναι να πιάνεις ένα δερμάτινο μικρής διαμέτρου, όπως μίας Ferrari, κι άλλο ένα φτηνιάρικο πλαστικό «τάπερ». Το τιμόνι σε συνδέει με το μηχάνημα.

Ferrari 250 GT Lusso

Μπορεί να αλλάζει και η προδιάθεσή σου από την αίσθηση αφής ή την οπτική που σου μεταφέρει αυτό το στρογγυλό «πράγμα» μπροστά σου. Όλα μετράνε. Το υλικό, το πόσο αισθητή είναι η ραφή, πόση διάμετρο έχει (ο,τιδήποτε κάτω από 350 χιλιοστά έχει νόημα μόνο σε καρτ), πόσο φαρδιά είναι η στεφάνη, αν έχει ανάγλυφα σημεία για να πέφτουν οι αντίχειρες. Τα πάντα. Όπως και το τι σημαίνει ακριβώς αίσθηση τιμονιού.

Αλλά και η μόδα έχει τη θέση της. Δύσκολα θα βρεις τετράκτινο πλέον. Κάποτε ήταν καθολικό σημείο αναγνώρισης της γερμανικής σχολής με τις Mercedes-Benz να υποβαστάζουν συμβολικά την ηγεμονία τους και το φαρδύ αστέρι στο κέντρο του βολάν. Οι BMW ακολούθησαν την τάση. Τα Audi, επίσης. Σήμερα είναι τελείως passé.

Subaru XT

Aκόμα και οι καινοτόμοι Γάλλοι, με τα υπέροχα μονόμπρατσα τιμόνια της DS και τον φουτουρισμό των ’70s, εγκατέλειψαν την εκκεντρικότητα και ακολούθησαν την τριάκτινη αγία. Ήταν, βλέπετε, η επιρροή από τους αγώνες αλλά και η λειτουργικότητα που πέρασε αυτονόητα στην παραγωγή μαζί με τον απαραίτητο όγκο που απαιτεί ο αερόσακος.

Citroën DS

Στις ημέρες μας, η αυτοκίνηση σιγά-σιγά οδεύει προς την κατάργηση του τιμονιού. Λέγεται πως στην εποχή της αυτόνομης οδήγησης τα τιμόνια θα ενσωματώνονται μέσα στο ταμπλό. Τα αυτοκίνητα θα πηγαίνουν μόνα τους. Τα τιμόνια θα αναδύονται όταν και αν ο οδηγός-χειριστής θελήσει.

Μέχρι να ζήσουμε αυτή την ιστορική καμπή εξέλιξης του αγαπημένου μας κύκλου ας θυμηθούμε τα 13 ιδιαίτερα, όμορφα, περίεργα και εξόχως εμβληματικά τιμόνια των τελευταίων δεκαετιών.

SEAT Ronda
Alfa Romeo Montreal
Lancia Beta Trevi
Lotus Elan
Chrysler 300J
Alfa Romeo SZ
Matra Murena
Lancia Stratos
ItalDesign Maserati Boomerang

  • Ο Γιάννης Κωνσταντόπουλος «οδηγεί» το 4Drivers και ταυτόχρονα εκδίδει το Best of Cars