508
|

Ο Τσίπρας στον «Ευαγγελισμό» ζήτησε 15.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2020, 14:57

Ο Τσίπρας στον «Ευαγγελισμό» ζήτησε 15.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2020, 14:57

Μία ημέρα μετά το τηλεοπτικό μήνυμα «αυτοπροστασία ή καραντίνα» του Πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε τον «Ευαγγελισμό», το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας και αυτό που σηκώνει το βάρος της έξαρσης της επιδημίας κορονοϊού στην Αττική. Ηταν μια ευκαιρία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ασκήσει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για ολιγωρία, ότι δεν αξιοποίησε τον χρόνο που είχε στη διάθεσή της για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Αυτό χαρακτήρισε ο κ. Τσίπρας ως τη «μεγαλύτερη ευθύνη όλων των ευθυνών».

«Είχα σήμερα την ευκαιρία να επισκεφτώ έναν από τους πυλώνες του δημόσιου συστήματος υγείας, το νοσοκομείο του “Ευαγγελισμού”, και να ενημερωθώ για την πορεία της επιδημίας του κορονοϊού. Η κατάσταση είναι κρίσιμη», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να συνεχίσει:

«Προφανώς η επιβάρυνση του ΕΣΥ είναι αυτήν την ώρα πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή που είχαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας. Είναι προφανές ότι δεν μείναμε ασφαλείς, παρά τις μεγαλοστομίες της πρώτης περιόδου, και υπάρχουν σαφέστατες ευθύνες, ιδίως στο άνοιγμα του τουρισμού, στο άνοιγμα της οικονομίας», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι «το κρίσιμο, η μεγαλύτερη όλων των ευθυνών, είναι ότι δεν αξιοποιήθηκε αυτός ο χρόνος προκειμένου να ενισχυθούν τα δημόσια νοσοκομεία και η πρωτοβάθμια φροντίδα, προκειμένου να ενισχυθεί η πρώτη γραμμή της μάχης».

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε με νόημα ότι «χειροκροτούσαμε τους νοσηλευτές και τους γιατρούς, άλλοι μέσα από την ψυχή μας άλλοι όμως υποκριτικά», εξηγώντας ότι «το καλύτερο χειροκρότημα εκείνη την ώρα θα ήταν η ενίσχυση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ, που σήμερα είναι 5% μικρότερος ο αριθμός των μόνιμων και έκτακτων εργαζόμενων στο ΕΣΥ απ’ ό,τι ένα χρόνο πριν. Και είμαστε σε συνθήκες πανδημίας»…

Απευθύνοντας έκκληση προς την κυβέρνηση, είπε ότι «αυτό χρειάζεται τώρα: Αμεση προκήρυξη 15.000 θέσεων, μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Χρειάζεται τώρα να μη γίνει καμία απόλυση επικουρικού προσωπικού το επόμενο διάστημα. Χρειάζεται τώρα να επιταχθούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του ιδιωτικού τομέα. Χρειάζεται τώρα να υπάρχει πρόνοια ώστε να γίνονται τεστ δωρεάν σε όλον τον πληθυσμό, όχι από ιδιωτικά κέντρα, αλλά από τα δημόσια ερευνητικά κέντρα και εργαστήρια».

«Η πρόνοια ενίσχυσης της δημόσιας υγείας και του κοινωνικού κράτους σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη. Κι αν ένα δίδαγμα μπορούμε να βγάλουμε από την πανδημία, είναι να την αξιοποιήσουμε για να στηρίξουμε το ΕΣΥ, που πολύ φοβάμαι, αν συνεχιστούν έτσι τα πράγματα και με την εγκληματική αμέλεια που δείχνει η κυβέρνηση, πολύ γρήγορα θα επιβαρυνθεί και θα βρεθούμε σε οριακές καταστάσεις. Ας ελπίσουμε να τις αποφύγουμε. Και η ευθύνη δεν ανήκει στους πολίτες και στους γιατρούς, η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση», κατέληξε.

Σύμφωνα μάλιστα με «πηγές» του ΣΥΡΙΖΑ, σε «πηγαδάκι» που είχαν με τον κ. Τσίπρα εργαζόμενοι, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς, του εξέφρασαν την ανησυχία τους για την «έλλειψη σχεδίου από την κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας», καθώς, όπως είπαν, τους «άφησε ακάλυπτους», ενώ ταυτόχρονα μετέφεραν και τα αιτήματά τους για μονιμοποίηση, όσων δουλεύουν εδώ και καιρό χωρίς μόνιμη σύμβαση. Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας, τόνισε στους εργαζομένους ότι, λόγω της πανδημίας, η τωρινή κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να προχωρήσει σε πολύ μεγαλύτερες δαπάνες για την υγεία, ωστόσο, την κατηγόρησε ότι αντ’ αυτού προωθεί την «απαξίωση» του δημόσιου συστήματος υγείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...