747
Ο ανακριτής Ρόμπερτ Μόλερ και στο φόντο ο αμερικανός πρόεδρος | CreativeProtagon

Ποιος Τραμπ; Σε ταινία για το Russiagate άλλος δικαιούται τον κύριο ρόλο

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2019, 17:28
Ο ανακριτής Ρόμπερτ Μόλερ και στο φόντο ο αμερικανός πρόεδρος
|CreativeProtagon

Ποιος Τραμπ; Σε ταινία για το Russiagate άλλος δικαιούται τον κύριο ρόλο

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2019, 17:28

«Η έκθεση του ειδικού ανακριτή Μόλερ δεν θα έχει ως κατάληξη την απόδοση κατηγοριών (και την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ) αλλά θα επηρεάσει τις επιλογές του Κογκρέσου και των Αμερικανών το 2020. Και ο Μόλερ πρόκειται να διασφαλίσει έως το τέλος τη μυστικότητα ώστε να δώσει μια ικανοποιητική εικόνα όλων όσα πραγματικά έγιναν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ».

Θα αποτελέσει, οπότε, η εν λόγω έκθεση τον μίτο της Αριάδνης που θα συμβάλει στη διαλεύκανση του πολύκροτου Russiangate;

Ο Σκοτ Τάροου, διακεκριμένος δικηγόρος του Σικάγου, συγγραφέας βιβλίων όπως το «Αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου» και πρώην δεξί χέρι του τέως υπ. Δικαιοσύνης Τόμας Σάλιβαν, μαζί με τον οποίο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 ξεκίνησαν την περίφημη Επιχείρηση Greylord κατά της διαφθοράς, είναι ο ιδανικός άνθρωπος για να εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα στην Αμερική εν μέσω διαρροών και διαψεύσεων όσον αφορά, για παράδειγμα, το ποιος δασκάλεψε τον πρώην δικηγόρο του αμερικανού προέδρου Μάικλ Κόεν να ψευδομαρτυρήσει ενώπιον της ειδικής επιτροπής του Κογκρέσου. Κι όλα αυτά την ώρα που τα μέλη της Γερουσίας περνάνε από κόσκινο τον Ουίλιαμ Μπαρ (κυρίως όσον αφορά τις προθέσεις του για την εξέλιξη της έρευνας του Μόλερ), τον εκλεκτό του Τραμπ για το υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά την απομάκρυνση του Τζεφ Σέσιονς.

Μιλώντας στην Αννα Λομπάρντι, απεσταλμένη της ιταλικής La Repubblica στη Νέα Υόρκη, ο Σκοτ Τάροου σημείωσε καταρχάς ότι η επικείμενη δημοσιοποίηση της έκθεσης Μόλερ δεν θα έχει άμεσες συνέπειες για τον Ντόναλντ Τραμπ και πως στην καλύτερη περίπτωση θα αποτελέσει έναν «οδικό χάρτη» που θα επιτρέψει στο Κογκρέσο να αποφανθεί εάν συντρέχουν λόγοι για την έναρξη της διαδικασίας απόδοσης κατηγοριών κατά του αμερικανού προέδρου και θα λειτουργήσει ως βάση για τις έρευνες που θα διεξαχθούν μετά το τέλος της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ.

Θα μπορούσαν, όμως, να αποδοθούν κατηγορίες σε άτομα του στενού περιβάλλοντος του αμερικανού προέδρου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ο συνεργάτης του Ρότζερ Στόουν, ο γιος του Ντόναλντ Τζούνιορ και ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ. Σύμφωνα με τον Τάροου, ωστόσο, ο Μόλερ θα περιορίσει τις έρευνές του στον σύζυγο της Ιβάνκα Τραμπ, «ώστε να μην διακινδυνεύσει ότι ο Τραμπ θα συγκαλύψει τα πάντα».

Τραμπ και Πούτιν προβληματισμένοι… στη συνάντηση του στο Ελσίνκι, τον περασμένο Ιούλιο (REUTERS/Kevin Lamarque)

«Ο υπουργός Δικαιοσύνης διαθέτει την απαραίτητη εξουσία. Αλλά θα πρέπει να λογοδοτήσει ενώπιον της Επιτροπής Δικαιοσύνης και η Ουάσινγκτον δεν είναι μέρος για μυστικά. Εάν δεν το αποκαλύψουν οι ίδιοι θα υπάρξουν διαρροές. Άλλωστε ο Μόλερ είναι έξυπνος και προετοιμασμένος για το χειρότερο σενάριο», υποστήριξε ο Τάροου, γεγονός που εξηγεί γιατί ο ειδικός ανακριτής προέβη στη διάψευση δημοσιεύματος του BuzzFeed σύμφωνα με το οποίο ο άνθρωπος που πρότεινε στον Μάικλ Κόεν να ψευδομαρτυρήσει είναι ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Κάθε διαρροή ενδέχεται να υπονομεύσει τις έρευνες και να δημιουργήσει παρανοήσεις, όπως συνέβη με την επιστολή προς το Κογκρέσο του πρώην επικεφαλής του FΒΙ Τζέιμς Κόουμι σχετικά με την ηλεκτρονική αλληλογραφία της Χίλαρι Κλίντον. Ο Μολερ είναι σοβαρός, δεν θα πει το παραμικρό έως ότου η έρευνα ολοκληρωθεί στο σύνολό της. Επιθυμία του είναι να διαβαστεί ολόκληρη η ιστορία και όχι αποσπασματικά», σημείωσε ο αμερικανός νομικός.

Όσον αφορά την τηλεοπτική εμφάνιση του Ντόναλντ Τραμπ κατά την οποία δήλωσε στους Αμερικανούς ότι δεν είναι πράκτορας της Ρωσίας, ωσάν πρωταγωνιστής «μυθιστορήματος», όπως σημειώνει η ιταλίδα δημοσιογράφος, ο Τάροου έκανε λόγο για γεγονότα που ξεπερνάνε κάθε φαντασία.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι εστιάζοντας σε κάθε επεισόδιο ξεχωριστά, «ξεχνάμε τον παραλογισμό της γενικότερης κατάστασης. Το γεγονός, για παράδειγμα, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε ο ίδιος το ανακοινωθέν του γιου του, στο οποίο αναφερόταν ότι κατά τη συνάντηση (με τη ρωσίδα δικηγόρο Νατάλια Βεσελνίτσκαγια) στον Πύργο Τραμπ συνομίλησαν για υιοθεσίες, μια ημέρα αφότου συναντήθηκε με τον Πούτιν στη σύνοδο των G20, όπου, το είπε ο ίδιος ο Τραμπ, συνομίλησαν επίσης για υιοθεσίες. Απέχουμε ένα βήμα από το να ειπωθεί ότι ο Πούτιν συμβούλεψε στον Τραμπ τι να πει».

Αλλά ο Τάροου δεν πιστεύει πως ο Τραμπ είναι κατάσκοπος των Ρώσων, παρότι τους ευγνωμονεί για τη βοήθεια που του παρείχαν. Και θεωρεί πως εάν υπάρχει ένας πραγματικός «μυθιστορηματικός χαρακτήρας», τότε αυτός είναι ο Ρόμπερτ Μόλερ. Δεν θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει σε κάποιο βιβλίο του Τάροου γιατί «δεν έχει μια αλκοολική γυναίκα και έναν προβληματικό γιο. Αλλά είναι ένας παρασημοφορημένος πατριώτης, σταθερός Ρεπουμπλικανός ο οποίος πιστεύει στο κράτος Δικαίου. Σίγουρα δεν είναι φιλελεύθερος (σσ. liberal, που στις ΗΠΑ είναι συνώνυμο της σοσιαλδημοκρατίας). Σε άλλες περιόδους δεν θα ήταν αρεστός στους Δημοκρατικούς. Αλλά ξέρει τι κάνει. Τουλάχιστον όσον αφορά αυτό, η Αμερική βρίσκεται σε καλά χέρια».