498
Νέες έρευνες δείχνουν ότι οι διαφορές στον εγκέφαλο των ανδρών και των γυναικών είναι εν μέρει έμφυτες και ότι δεν οφείλονται αποκλειστικά στον πολιτισμό |

Ο ρατσισμός της βιολογίας απέναντι στα δύο φύλα

Νέες έρευνες δείχνουν ότι οι διαφορές στον εγκέφαλο των ανδρών και των γυναικών είναι εν μέρει έμφυτες και ότι δεν οφείλονται αποκλειστικά στον πολιτισμό
|

Ο ρατσισμός της βιολογίας απέναντι στα δύο φύλα

Στατιστικά μπορούμε να αποδείξουμε ότι οι άντρες είναι καλύτεροι οδηγοί. Οι γυναίκες μπορούν να πραγματοποιούν πολλές εργασίες ταυτόχρονα, χωρίς να μπερδεύονται. Τέτοιες έρευνες βέβαια γίνονται ελάχιστες. Δεν είναι politically correct. Είναι ρατσιστικές. Όσο και αν προσπαθούμε όμως να είμαστε όλοι διαφορετικοί, αλλά ίσοι, η «μάχη» των δύο φύλων ως βιολογική διαδικασία είναι αναπόφευκτη. Και ξεκινάει από την εμβρυική ζωή. Δηλαδή, μέσα στη μήτρα.

Σε μία έρευνα που χαρακτηρίστηκε από τους επιστήμονες «ηρωική», λόγω της πολυπλοκότητάς της, φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχουν σημαντικές βιολογικές διαφορές ανδρών και γυναικών. Όχι μόνο ως προς τη δημιουργία των γενετικών οργάνων. Αλλά και ως προς τις δομές του εγκεφάλου. Οι οποίες συνεπάγονται και διαφορετικές δεξιότητες.  Τώρα, κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι ελάχιστα επηρεάζονται οι συμπεριφορές ανδρών και γυναικών από το περιβάλλον που μεγαλώνουμε και την κουλτούρα του κάθε λαού. Και εκτιμούν ότι όλα είναι θέμα δομών εγκεφάλου. Όχι όμως όλοι…

Τα αμφιλεγόμενα συμπεράσματα προέκυψαν από ειδικές εξετάσεις που έγιναν σε εγκεφάλους εμβρύων, από τις οποίες φάνηκαν διαφορετικές διαδικασίες ανάπτυξης στα κορίτσια και τα αγόρια.

Στη μελέτη συμμετείχαν 118 έμβρυα πέντε μηνών ή μεγαλύτερα. Σε αυτή τη σπάνια περίπτωση, οι επιστήμονες δεν αναζήτησαν μόνο τις βιολογικές διαφορές στο σχηματισμό του εγκεφάλου, αλλά και τις κοινωνικές επιδράσεις που έχουν στην ενήλικη ζωή.

Όπως εξηγεί στους Τάιμς του Λονδίνου η νευροεπιστήμονας Μόρια Τόμασον από το Πανεπιστήμιο Langone της Νέας Υόρκης, πέρα από τις κοινωνικές συμπεριφορές «αυτό που αναζητήσαμε στη μελέτη είναι ο λόγος που τα αγόρια εκδηλώνουν πιο συχνά αυτισμό ή διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Και δεν θα ήταν εφικτό κάτι τέτοιο, εάν δεν γνωρίζαμε τα στάδια δημιουργίας του εγκεφάλου και τις αρχιτεκτονικές διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών».

Όπως ήταν αναμενόμενο για τους ειδικούς, ο σεξουαλικός διμορφισμός ήταν ξεκάθαρος στους εγκεφάλους των εμβρύων. Μία από τις μεγαλύτερες διαφορές ήταν η δημιουργία νευρικών συνάψεων σε διαφορετικές δομές του εγκεφάλου. Δηλαδή το πώς συνδέονται και επικοινωνούν μεταξύ τους τα νευρικά κύτταρα. Τα κορίτσια, για παράδειγμα, δημιουργούσαν πολύ μεγαλύτερα νευρωνικά δίκτυα από τα αγόρια. «Αυτό πρακτικά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι σημαίνει, αλλά σίγουρα δείχνει ότι το μυαλό των γυναικών είναι περισσότερο σταθερό από των ανδρών», σχολιάζει η δρ Τόμασον.

Και ενώ μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι είναι κοινωνικό αποτέλεσμα σε κάποιες διαδικασίες οι γυναίκες να είναι καλύτερες από τους άνδρες και το αντίθετο, τώρα φαίνεται ότι η διαφορά στις δομές του εγκεφάλου είναι αυτή που κάνει τη διαφορά. Αυτό δεν σημαίνει ότι παράγοντες όπως το περιβάλλον που αναπτυσσόμαστε και η οικογένεια δεν επηρεάζουν τις διαφορές στα δύο φύλα. Αλλά ότι υπάρχει μία ολόκληρη εξελικτική πορεία που βασίζεται στις δομές του εγκεφάλου και τρόπον τινά δημιουργεί τις κοινωνικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα.

Οι αντίθετες απόψεις εκφράζονται ήδη εκκωφαντικά, δύο ημέρες μετά τη δημοσίευση  της έρευνας στην επιθεώρηση Developmental Cognitive Neuroscience. «Η μελέτη είχε πολλά τεχνικά προβλήματα και η απόδοση των αποτελεσμάτων δεν μπορεί να γίνει με τόσο απλό τρόπο. Σίγουρα είναι σημαντικά τα αποτελέσματα, αλλά χρήζουν πολύ μεγαλύτερης σοβαρότητας στην ανάλυσή τους από αυτή που έγινε», σχολιάζει η Τζίνα Ρίπον, καθηγήτρια γνωσιακών λειτουργιών στο Πανεπιστήμιο Άστον και συγγραφέας του βιβλίου «Ο εγκέφαλος των φύλων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...