708
Ο Πέτρος Κόκκαλης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για να ανακοινώσει την ανεξαρτητοποίησή του από την παράταξη Μώραλη. Μια εβδομάδα μετά ήρθε η υποψηφιότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ | Nikos Libertas / SOOC

Ο Πέτρος Κόκκαλης, ο Μπερλουσκόνι και ο ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2019, 16:03
Ο Πέτρος Κόκκαλης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για να ανακοινώσει την ανεξαρτητοποίησή του από την παράταξη Μώραλη. Μια εβδομάδα μετά ήρθε η υποψηφιότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ
| Nikos Libertas / SOOC

Ο Πέτρος Κόκκαλης, ο Μπερλουσκόνι και ο ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2019, 16:03

Είναι ο επιχειρηματίας και πλέον υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης απόδειξη διαπλοκής νέας κοπής από το Μαξίμου; Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που προέκυψαν μετά την ανακοίνωση από την Κουμουνδούρου των δέκα νέων ονομάτων για το ευρωψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος.

Μετά τον σάλο και το φιάσκο της περίπτωσης Μυρσίνης Λοΐζου, στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ το σκέφτηκαν και το έλεγξαν καλύτερα. Επέλεξαν πρόσωπα από τον λεγόμενο «κομματικό σωλήνα», προσέθεσαν την πρώην υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου που της χρύσωσαν το χάπι για την αποπομπή της από την κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι, τον ολυμπιονίκη του τάε κβον ντο, τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη που πρόσφατα είχε βρεθεί στην πρεμιέρα της Κατερίνας Νοτοπούλου και την τραγουδίστρια-προϊόν ριάλιτι και υμνήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ραλλία Χρηστίδου.

Αναμφίβολα όμως, η επιλογή που ξεχώρισε ήταν αυτή του κ. Κόκκαλη, πρωτότοκου υιού του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη.

Από τη ΝΔ δεν άργησαν καθόλου να μιλήσουν για διαπλοκή, αναφέροντας μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου το βράδυ της Τρίτης: «Το να τιμήσει ο κ. Τσίπρας το όνομα Κόκκαλης, το οποίο γέννησε τον όρο διαπλοκή στην Ελλάδα, είναι το τελευταίο σκαλοπάτι της κατρακύλας του ΣΥΡΙΖΑ».

Από την Κουμουνδούρου απάντησαν ότι «το να μιλά η ΝΔ για διαπλοκή πάει πολύ», ταυτίζοντας από την πλευρά τους την Πειραιώς με τον επιχειρηματία, εκδότη και διάδοχο της οικογένειας Κόκκαλη στο τιμόνι του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ομως η αλήθεια είναι ότι η ίδια η Κουμουνδούρου έδειξε μια χαρακτηριστική αμηχανία απέναντι στο τι είναι ακριβώς ο συγκεκριμένος νέος υποψήφιος ευρωβουλευτής του κόμματος.

Στην επίσημη ανακοίνωση, ο Πέτρος Κόκκαλης αναφέρεται αποκλειστικά ως «ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Πειραιά». Οντως, προσφάτως ο κ. Κόκκαλης ανεξαρτητοποιήθηκε από την παράταξη του δημάρχου Γιάννη Μώραλη στο δημοτικό συμβούλιο του Πειραιά. Είναι όμως μόνο ένας «ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος»; Ο ίδιος δηλώνει ότι έχει έντονη κοινωνική δράση μέσω της οργάνωσης «Γη». Και βεβαίως είναι επιχειρηματίας, γιος ενός από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες της χώρας τις δεκαετίες που πέρασαν, ενώ έχει διατελέσει διοικητικό στέλεχος των εταιρειών του ομίλου Intralot.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ απέφυγαν να αναδείξουν την υποψηφιότητα του κ. Κόκκαλη μολονότι είναι πρόκειται για ένα δημόσιο πρόσωπο που έχει δραστηριοποιηθεί σε τομείς της «ατζέντας ΣΥΡΙΖΑ», πχ. της αειφόρου ανάπτυξης και του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού. Παράλληλα, έχει ιδιαίτερα καλή σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο 46χρονος κ. Κόκκαλης έσπευσε σε συνέντευξή του στο κρατικό ΑΠΕ-ΜΠΕ να περιγράψει την ιδιαίτερα καλή προσωπική σχέση που έχει με τον Πρωθυπουργό.

«Με τον Πρωθυπουργό γνωριστήκαμε πριν πολλά χρόνια. Όταν εκείνος ήταν δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων και εμείς στον Ολυμπιακό θέλαμε να έρθουμε σε επαφή με μεταναστευτικές οργανώσεις για να διοργανώσουμε αγώνες ποδοσφαίρου. Έκτοτε διατηρήσαμε επικοινωνία», είπε.

Ολα αυτά αγνοήθηκαν από τις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες ή και τα κομματικά ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρατηρητές εκτιμούν ότι η δύναμη ενός επωνύμου που επί δεκαετίες βρισκόταν στα χείλη όποιου ήθελε να καταγγείλει τη διαπλοκή στη χώρα, δεν μπορεί να αγνοηθεί, μολονότι ο ίδιος ο κ. Κόκκαλης μιλά για «δίκη προθέσεων».

Eίναι και μια «ατυχής» σύμπτωση ότι η υποψηφιότητα και η πιο ενεργή ενασχόληση του κ. Κόκκαλη με την πολιτική καταγράφεται την ώρα που ο πατέρας του έχει επανακάμψει επιχειρηματικά, με τις εταιρείες του ομίλου να αναλαμβάνουν (και) δημόσια έργα.

Μια άλλη «ατυχής» σύμπτωση είναι ότι ο κ. Κόκκαλης περιλαμβανόταν στα Panama Papers. «Φανταστείτε η ΝΔ να κατέβαζε υποψήφιο ευρωβουλευτή που να ήταν στις λίστες αυτές» σχολίασε εύστοχα η Ντόρα Μπακογιάννη.

Οταν, από την άλλη, στη συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κόκκαλης ρωτήθηκε για τις κατηγορίες περί «μπερλουσκονισμού», απάντησε το εξής ενδιαφέρον: «Η ελληνική εκδοχή του μπερλουσκονισμού έχει δύο συστατικά τα οποία δεν συντρέχουν στην περίπτωση της οικογένειάς μου. Πρέπει κανείς να έχει μια ποδοσφαιρική ομάδα και ΜΜΕ. Αυτά δεν τα έχουμε εμείς, τα έχουν άλλοι. Θα πρότεινα λοιπόν να ψάξουν αλλού για επίδοξους Μπερλουσκόνι».

Είναι όμως έτσι; Από τη ΝΔ τουλάχιστον διαφωνούν.

«Κόκκαλης στα δημόσια έργα, Κόκκαλης στο Κόντρα Τσάνελ, τώρα Κόκκαλης και στην Ευρωβουλή» ανέφεραν χαρακτηριστικά από την Πειραιώς, συνδέοντας τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ με τουλάχιστον ένα ΜΜΕ, από τα πλέον φιλοκυβερνητικά. Οσο για το επιχείρημα του κ. Κόκκαλη ότι η οικογένειά του δεν έχει ομάδα, ίσως να μην του χρειάζεται, καθώς έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά της με την ομάδα του Ολυμπιακού –και άλλωστε πάντα θεωρείται διάδοχο «σχήμα» εφόσον οι αδελφοί Αγγελόπουλοι αποφασίσουν να εγκαταλείψουν το μπάσκετ.

O ίδιος εξάλλου δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον Ολυμπιακό ως «ένα από τα σημαντικότερα δημιουργήματα του νεότερου ελληνικού λαϊκού πολιτισμού»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...