534
Ο Spot είναι ένας διαφορετικός σκύλος: ένα ρομποτικό τετράποδο που μπορεί να βοηθά τον άνθρωπο σε διάφορες εργασίες αλλά και να τον ψυχαγωγεί |

Ο πρώτος ρομπο-σκύλος εργάτης

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2019, 22:00
Ο Spot είναι ένας διαφορετικός σκύλος: ένα ρομποτικό τετράποδο που μπορεί να βοηθά τον άνθρωπο σε διάφορες εργασίες αλλά και να τον ψυχαγωγεί
|

Ο πρώτος ρομπο-σκύλος εργάτης

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2019, 22:00

Ονομάζεται Spot και είναι ένας σκύλος που τα βίντεο στα οποία εμφανίζεται στο Διαδίκτυο γίνονται αμέσως viral. Αυτό συμβαίνει γιατί ο Spot δεν είναι ένας συνηθισμένος σκύλος αλλά ένα τετράποδο ρομπότ: έχει ύψος περίπου ένα μέτρο, ζυγίζει τριάντα κιλά και είναι εφοδιασμένος με ένα σύνθετο προηγμένο σύστημα για να κινείται και να λειτουργεί. Το σύστημα αυτό αποτελείται από κάμερες, αισθητήρες και ειδικό λογισμικό χαρτογράφησης.

Οι μέχρι τώρα δοκιμές του Spot δείχνουν ότι έχει πολλές ικανότητες αφού μπορεί ακόμη και να… χορεύει προσελκύοντας ενδιαφέρον από πολλούς τομείς. Ετσι η κατασκευάστρια εταιρεία, η αμερικανική Boston Dynamics, αποφάσισε να προχωρήσει στην βιομηχανική του παραγωγή. Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times, η Boston Dynamics έχει δεχτεί εκατοντάδες παραγγελίες και σχεδιάζει να ρίξει στην αγορά τους επόμενους μήνες περίπου χίλιους ρομποτικούς σκύλους. Τα στελέχη της εταιρείας θέλουν να δουν πώς θα λειτουργήσει ο Spot σε πραγματικές συνθήκες, να εντοπίσουν τις αδυναμίες του και να προχωρήσουν σε βελτιώσεις που θα επιτρέπουν στο ρομπότ να προσφέρει ολοένα και περισσότερες και ολοένα και πιο εξελιγμένες υπηρεσίες στους κατόχους του.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα βρεθεί ο Spot στα χέρια αληθινών χρηστών και σε αληθινό περιβάλλον έτσι ώστε να δούμε τι άλλες εφαρμογές μπορούν να προκύψουν από την λειτουργία που θα έχει σε αυτές τις συνθήκες» αναφέρει ο Μάριο Μπολίνι, υπεύθυνος προϊόντων της Boston Dynamics.

Ο Spot δυσκολεύεται να προσανατολιστεί και να κινηθεί σωστά αν βρίσκεται ανάμεσα σε αρκετό κόσμο οπότε, προς το παρόν, δεν μπορεί να βρεθεί σε χώρους όπως ας πούμε τα γραφεία μιας μεγάλης εταιρείας. Μπορεί όμως, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, να λειτουργήσει πολύ καλά σε διαφόρων ειδών εργοτάξια.

Μάλιστα η πρώτη παραγγελία για τον Spot έγινε από την start-up εταιρεία HoloBuilder η οποία παρέχει υπηρεσίες απεικόνισης υπό κατασκευήν κτιρίων σε προοπτική 360 μοιρών. Η διαδικασία καταγραφής των εικόνων ενός κτιρίου με κάμερες χειρός ώστε να δημιουργηθούν εικόνες 360 μοιρών είναι εξαιρετικά επίπονη και χρονοβόρος.  Όμως ο Spot, στον οποίο ενσωματώθηκε ο απαραίτητος για αυτό τον σκοπό εξοπλισμός, μπορεί να κάνει γρήγορα και αποτελεσματικά αυτή την εργασία. «Όπως και οι αληθινοί σκύλοι έτσι και ο Spot για να κάνει μια εργασία πρέπει προηγουμένως να υπάρξει διαδικασία εκπαίδευσης του» αναφέρει ο Μουσταφά Ακμπαρί Χόκμπεργκ, διευθύνων σύμβουλος της HoloBuilder. H εταιρεία χρησιμοποιεί τον Spot στον υπό κατασκευή τερματικό σταθμό Harvey Milk Terminal 1 στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο.

Ο Spot, με τις τροποποιήσεις που του έχουν γίνει, μπορεί να μεταφέρει 14 κιλά υλικών ή άλλου εξοπλισμού που χρειάζονται οι εργάτες. Μπορείς επίσης να ανιχνεύει διαρροή μεθανίου ή άλλων επικίνδυνων αερίων. Διαθέτει αν χρειαστεί ένα αφαιρούμενο βραχίονα με τον οποίο μπορεί να ανοίγει πόρτες. Επιπλέον μπορεί να λειτουργεί και ως φύλακας των εγκαταστάσεων. Μπορεί να δουλεύει κάτω από οποιοσδήποτε συνθήκες χωρίς πρόβλημα. Μπορεί να εργάζεται υπό βροχή ή ακόμη και σε θερμοκρασίες -20 βαθμών Κελσίου.

Οσον αφορά τις καλλιτεχνικές του ικανότητες και ειδικά αυτές στον χορό, ο Spot προκάλεσε θαυμασμό χορεύοντας την μεγάλη επιτυχία του Μπρούνο Μαρς Uptown Funk . Η χορευτική δεινότητα του είναι τέτοια που πολλές εταιρείες και φορείς του τομέα της ψυχαγωγίας έχουν προσεγγίσει την Boston Dynamics για να συζητήσουν την συμμετοχή του  σε παραστάσεις. Μάλιστα η εταιρεία συνεργάζεται αυτή την στιγμή με το φημισμένο «Τσίρκο του Ηλιου» για να δοκιμαστούν σε μια από τις παραστάσεις του οι δυνατότητες του Spot.