598
Διαφορετικοί πράκτορες «007» και «Q» μέσα στα χρόνια, αλλά πάντα άνδρες | CreativeProtagon

Τζέιμς Μποντ: Κι αν ο πραγματικός Q είναι γυναίκα;

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2017, 19:55
Διαφορετικοί πράκτορες «007» και «Q» μέσα στα χρόνια, αλλά πάντα άνδρες
|CreativeProtagon

Τζέιμς Μποντ: Κι αν ο πραγματικός Q είναι γυναίκα;

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2017, 19:55

Οι ταινίες «Τζέιμς Μποντ» είναι ταινίες που εξάπτουν τη φαντασία. Και τα στοιχεία που πυροδοτούν διάφορες φαντασιώσεις στον θεατή στις συγκεκριμένες ταινίες, είναι, βασικά, δύο: Πρώτο στοιχείο είναι οι γυναίκες. Οι, πάντα, σέξι πανέμορφες γυναίκες που, σχεδόν μονίμως, προσεγγίζουν με δόλο τον πράκτορα 007, μετά υποκύπτουν στη γοητεία του και τελικά δολοφονούνται από τον εχθρό για τιμωρία. Δεύτερο παιχνίδι φαντασίωσης είναι τα γκάτζετ της ΜΙ6, αυτά που σχεδιάζει ειδικά για τον 007 ο ιδιοφυής και φλεγματικός επιστήμονας-πράκτορας Q. Ξέρετε τώρα… τα αυτοκίνητα που πετάνε, τα ρολόγια που πυροβολούν, τα παπούτσια που μαχαιρώνουν.

Ποιος άνδρας θα έλεγε όχι στο κορίτσι και στο αυτοκίνητο;

50-bond-q-desmond-llewelyn-5
Ο Ντέσμοντ Λιούλιν (1914-1999), υποδύθηκε σε 17 ταινίες «Τζέιμς Μποντ» τον πράκτορα Q και με τη διασκεδαστική ερμηνεία του συνέβαλε στη δημιουργία του στερεότυπου που ακολουθεί τον συγκεκριμένο ήρωα

Όμως… γιατί πάντα το αυτοκίνητο στις ταινίες είναι δημιούργημα ενός άνδρα; Όχι, αυτό το ερώτημα δεν έχει απασχολήσει τις φεμινίστριες… Απασχολεί τον αρχηγό της ΜΙ6, σερ Αλεξ Γιάνγκερ, όπως αποκάλυψε ο ίδιος σε ομιλία που έδωσε την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, στην απονομή των βραβείων Women in IT που έλαβε χώρα στο Λονδίνο. Και τον απασχολεί για λόγους… ποιότητας, αποτελεσματικότητας και στελέχωσης.

«Ο πράκτωρ Q στις ταινίες “Τζέιμς Μποντ” είναι στερεοτυπικός. Είναι ένας ιδιοφυής φλεγματικός τρελός επιστήμονας, αριστοκρατικής καταγωγής, με σπουδές στην Οξφόρδη. Συμπαθεί και χλευάζει με τακτ τον 007 και παρουσιάζεται πάντα κλεισμένος μέσα στο εργαστήριο του “τρελού εφευρέτη”.

3000
Ο Μπεν Γουίσοου, ως νεαρός νερντ Q, σπάει το στερεότυπο του γερο-σοφού χιουμορίστα από το «Skyfall» (2012) και μετά. Ωστόσο είναι και πάλι άνδρας

»Βεβαίως ο Q είναι ένας υπαρκτός πράκτορας στις βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίες, ο οποίος διευθύνει ένα τμήμα υψίστης σημασίας για τη χώρα. Ο Q είναι ένας πολύ σημαντικός πράκτορας. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητα άνδρας», είπε ο σερ Αλεκ, γνωστός και ως «C». Τα πιο πάνω απευθύνονταν σε γυναικείο κοινό, αποτελούμενο από διευθύντριες τεχνολογικών εταιρειών και οργανισμών, καθώς και από πολύ υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών τηλεπικοινωνίας και πληροφορικής.

Ο C ψάχνει προσωπικό, ψάχνει, όπως είπε, αυτές τις μοναδικές περιπτώσεις πολύ υψηλού επιπέδου και αποτελεσματικότητας και δεν κολλάει σε στεγανά και στερεότυπα.

«Το σημαντικότερο είναι να έχεις τους καλύτερους μέσα στο δωμάτιο… Και οι καλύτεροι είναι πάντα διαφορετικοί. Προέρχονται από διαφορετικά background, έχουν διαφορετικές τεχνολογικές δεξιότητες, αντιδρούν διαφορετικά σε καταστάσεις υψηλής πίεσης, σαν αυτές που αντιμετωπίζουμε πολύ συχνά στην υπηρεσία μας. Και ναι, χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες. Χρειαζόμαστε τη διαφορετική προσέγγισή τους. Χρειαζόμαστε γυναίκες μέσα στο δωμάτιο…», δήλωσε ανοιχτά ο σερ Αλεξ Γιάνγκερ.

alex-younger
Ο σερ Αλεξ Γιάνγκερ, επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας της Βρετανίας, ΜΙ6, αποκάλυψε πρόσφατα ότι ο αληθινός Q είναι… γυναίκα. Και κάλεσε όσες γυναίκες ενδιαφέρονται να εργαστούν στην κρατική υπηρεσία να μη διστάσουν να επικοινωνήσουν

«Ο Q στον “Τζέιμς Μποντ” έκανε αυτή την ειδικότητα σταρ παγκοσμίως και αυτό ανεβάζει τις μετοχές μας. Δείχνει ότι είμαστε οι καλύτεροι, πράγμα ευχάριστο. Ωστόσο αποτελεί ένα είδος παγίδας. Ο κόσμος, οι πιθανοί ενδιαφερόμενοι για μια τέτοια θέση, θεωρούν ότι ο Q πρέπει να είναι άνδρας, απόφοιτος της Οξφόρδης, να έχει μια συγκεκριμένη κοινωνική καταγωγή… Τίποτα απ΄όλα αυτά δεν έχει πραγματική σημασία.

»Αν λοιπόν κάποιες από εσάς θα ήθελαν να έρθουν σε μας… ο Q της πραγματικής ζωής θα χαιρόταν πολύ να σας συναντήσει. Και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας αποκαλύψω, πως ο αληθινός Q είναι γυναίκα!».

Τα λεγόμενα του C είναι πράγματι ενδιαφέροντα. Αλλά είναι και μια χαμένη ευκαιρία για τους σεναριογράφους των ταινιών «Τζέιμς Μοντ»… Πώς δεν το σκέφτηκαν; Να ενώσουν το κορίτσι και το αυτοκίνητο; Οι δύο φαντασιώσεις να γίνουν μία; Ποιος θα έλεγε όχι σε μία ακόμη φαντασίωση;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News