1260
Ο ή η Κόναν, το σκυλί- ήρωας του αμερικανικού στρατού ποζάρει μαζί με τον συνοδό του ανάμεσα στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και τη Μελάνια Τραμπ | REUTERS/Tom Brenner

Κόναν, ο ήρωας σκύλος είναι αγόρι ή κορίτσι;

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2019, 20:02
Ο ή η Κόναν, το σκυλί- ήρωας του αμερικανικού στρατού ποζάρει μαζί με τον συνοδό του ανάμεσα στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και τη Μελάνια Τραμπ
|REUTERS/Tom Brenner

Κόναν, ο ήρωας σκύλος είναι αγόρι ή κορίτσι;

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2019, 20:02

Η συγκυρία είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα καθώς, στις ΗΠΑ, η καλύτερη ιστορία της χρονιάς περί φύλου προέρχεται από τον Λευκό Οίκο. Και δεν είναι άλλη από την ιστορία του Κόναν, του σκύλου που αλλάζει συνεχώς φύλο. Η Washington Post έκανε πρόσφατα μια χρήσιμη αναδρομή: τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Τραμπ εμφανίστηκε στο Ρόουζ Γκάρντεν του Λευκού Οίκου, μαζί με τον Κόναν, έναν βελγικό ποιμενικό (Μαλινουά)  που είχε συμμετάσχει πολύ αποτελεσματικά στην επιχείρηση κατά την οποία σκοτώθηκε ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι και αναφέρθηκε στον σκύλο σαν να ήταν αγόρι, πράγμα κατανοητό, δεδομένου ότι λέγεται Κόναν.

Την επόμενη ημέρα, ωστόσο, το ABC News ανέφερε ότι ο Κόναν είναι κορίτσι. Το Πεντάγωνο, επικαλούμενο την Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων, αντέδρασε περιγράφοντάς τον ως «αρσενικό σκυλί». Και η εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου του Λευκού Οίκου, Στέφανι Γκισάμ, επέμεινε, επίσης, ότι ο Κόναν είναι αγόρι, άλλες αναφορές, όμως, από τον Λευκό Οίκο έδωσαν μικτά αποτελέσματα.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by President Donald J. Trump (@realdonaldtrump) on

Ο Ντόναλντ Τραμπ παρασημοφόρησε τον Κόναν σε ειδική τελετή στον Λευκό Οίκο

Η Κέλιαν Κόνγουεϊ, σύμβουλος του προέδρου, πάντως, αρνήθηκε να δεσμευτεί για το φύλο του Κόναν. Όταν πιέστηκε από δημοσιογράφους την περασμένη Τρίτη δήλωσε: «Δεν θα το κάνω αυτό, γιατί μετά θα πείτε ότι μιλούσα για το βιολογικό ή κοινωνικό φύλο κάποιου, οπότε δεν το κάνω».

Γιατί άλλο το βιολογικό φύλο (sex) και άλλο το κοινωνικό/ψυχικό φύλο (gender) των ανθρώπων: το πρώτο (αρσενικό, θηλυκό, ίντερσεξ) προσδιορίζεται από τη βιολογική ταυτότητα των ατόμων ενώ το δεύτερο έχει σχέση με κοινωνικές κατασκευές και συμπεριφορές.

Μπορεί, λοιπόν, να πει κανείς ότι ισχύει η έννοια του κοινωνικού φύλου στα σκυλιά; «Θα έλεγα ότι μπορεί», γράφει η Μάσα Γκέσεν στον New Yorker. Το κοινωνικό φύλο είναι μια κοινωνική κατασκευή. Το κοινωνικό φύλο είναι εικόνα. Αλλά επίσης είναι αυτό που αντιλαμβάνονται οι άλλοι. Στους ανθρώπους, είναι η αλληλεπίδραση όλων αυτών. «Για παράδειγμα, όταν με ρωτούν για τις σωστές αντωνυμίες μου, λέω συχνά στους ανθρώπους ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε αντωνυμία θεωρούν κατάλληλη για μένα», γράφει η Μάσα Γκέσεν, «εν μέρει επειδή γενικά δεν θα τους ακούσω να αναφέρονται σε μένα στο τρίτο πρόσωπο, αλλά και επειδή το (κοινωνικό) φύλο δεν είναι μόνο αυτό που λέω ότι είμαι αλλά και το πώς με βλέπουν οι άλλοι».

Τα σκυλιά μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα. Μπορούν να κάνουν έναν θλιμμένο άνθρωπο να νιώσει καλύτερα, να σώσουν κάποιον από πνιγμό, να βρουν  κρυμμένα ναρκωτικά και εκρηκτικά, να κυνηγήσουν άλλα ζώα, να γίνουν πουλόσκυλα, να βοηθήσουν στη σύλληψη τρομοκρατών. «Αλλά, υποψιάζομαι, ότι δεν μπορούν να σχηματίσουν μια ταυτότητα κοινωνικού φύλου. Δεν μπορούν να ενεργούν εσκεμμένα σύμφωνα με τα στερεότυπα φύλου. Και σίγουρα δεν μπορούν να μας πουν τις αντωνυμίες τους. Με αυτή την έννοια, τα σκυλιά έχουν μόνο ένα είδος φύλου: το φύλο τους όπως το αντιλαμβάνονται οι άλλοι», λέει η Γκέσεν.

«Τώρα, ξέρετε ότι αυτό που έχω να πω είναι αλήθεια», τονίζει η αμερικανορωσίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος: «Εμείς οι άνθρωποι έχουμε μια αντιληπτική προκατάληψη, επειδή σκεφτόμαστε ότι όλα τα σκυλιά είναι αρσενικά και όλες οι γάτες θηλυκές. (Το δικό μου, ένα πουντλ, που γεννήθηκε με αρσενικά γεννητικά όργανα αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι στη γειτονιά μου το περνάνε για κορίτσι, αποτελεί εξαίρεση). Αυτό δείχνει μια ορισμένη αλήθεια για το φύλο, αν όχι για τους σκύλους ή τις γάτες. Στο μυαλό μας, το φύλο συνδέεται με τα πρωταρχικά σεξουαλικά χαρακτηριστικά, αλλά στην πραγματικότητα δεν βασίζουμε την κρίση μας για το φύλο κάποιου σε αυτά.  Το υποθέτουμε απλώς από άλλες ενδείξεις».

Είμαστε εκπαιδευμένοι να το κάνουμε αυτό από νεαρή ηλικία. Ως κάποια που συχνά βιώνει την περιέργεια των παιδιών για το φύλο της, η Μάσα Γκέσεν έχει παρατηρήσει πώς γίνεται αυτή η εκπαίδευση. Για παράδειγμα, πριν από περίπου οκτώ χρόνια, έκανε ντους στο γυμναστήριο, σε μια ανοιχτή ντουσιέρα στον χώρο των γυναικών, απέναντι από μια γυναίκα και το παιδί της, που δεν μπορούσε να σταματήσει να την κοιτάζει. Μετά το ντους πήγαν και οι τρεις στα ντουλάπια τους, τα οποία κατά σύμπτωση ήταν το ένα πλάι στο άλλο. Η Μάσα σκουπίστηκε με την πετσέτα της και ντύθηκε. Το παιδάκι συνέχιζε να την κοιτάζει. Και όταν πήγε στον πάγκο με τους καθρέφτες, το παιδί ρώτησε τελικά πίσω από την πλάτη της: «Είναι άντρας ή γυναίκα;» Η μαμά του τού εξήγησε υπομονετικά: «Βλέπεις πώς μακιγιάρει τα μάτια της; Αυτό σημαίνει ότι είναι γυναίκα».

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο κρίνουμε, παρατηρώντας τα πράγματα που συνδέουμε έντονα με το ένα φύλο ή το άλλο. Ενα κούρεμα, τετραγωνισμένο στον αυχένα πάνω από έναν ξυρισμένο σβέρκο, ανήκει σε άντρα, ένα πολύχρωμο μανικιούρ σημαίνει γυναίκα. Επειδή η κρίση μας τείνει να είναι στιγμιαία και η υπόθεσή μας είναι ότι το φύλο είναι σταθερό και παρατηρήσιμο, οι ορατές ενδείξεις, που αντιφάσκουν με την αρχική μας αντίληψη, δεν διεισδύουν στις «φυσαλίδες» της δικής μας πραγματικότητας. Αυτό είναι ένα γεγονός γνωστό και χρησιμοποιείται από πολλούς ανθρώπους που αλλάζουν φύλο σε διάφορες ηλικίες.

Είναι απολύτως κατανοητό ότι ο Τραμπ υπέθεσε πως ο Κόναν ήταν αρσενικός σκύλος. Όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, πιστεύει ότι όλα τα σκυλιά – ειδικά τα μεγαλόσωμα που φαίνονται αρκετά άγρια ​​ώστε να απειλούν τους μισητούς σε αυτόν  δημοσιογράφους- είναι αρσενικά. Επίσης όπως οι περισσότεροι, υποθέτει ότι όλοι οι ήρωες είναι γένους αρσενικού. Αγνοεί ενδείξεις, οπτικές ή λεκτικές, που λένε ότι η αρχική του παραδοχή για το φύλο είναι λανθασμένη. Ωστόσο, αντίθετα από τους περισσότερους ανθρώπους, έχει επίσης την ικανότητα να επιβάλλει την «φυσαλίδα»της δικής του πραγματικότητας σε όλη την αλυσίδα της διοίκησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News