994
Στο κέντρο προς τα αριστερά, τα δύο σπίτια, όπου κρυβόταν και τελικά σκοτώθηκε ο αλ-Μπαγκντάντι | Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Πώς οι Αμερικανοί εντόπισαν και σκότωσαν τον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2019, 16:13
Στο κέντρο προς τα αριστερά, τα δύο σπίτια, όπου κρυβόταν και τελικά σκοτώθηκε ο αλ-Μπαγκντάντι
|Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Πώς οι Αμερικανοί εντόπισαν και σκότωσαν τον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2019, 16:13

Εγκλωβισμένος σε μία υπόγεια αδιέξοδη σήραγγα, με ένα ρομπότ να τον πλησιάζει, ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι δεν μπορούσε να ξεφύγει. Σκύλοι γάβγιζαν σε κοντινή απόσταση, ένας αμερικανός στρατιώτης φώναζε το όνομά του, ενώ άλλοι ακολουθούσαν και ο αρχηγός του ISIS ήξερε ότι το τέλος του έχει φτάσει. Τότε, πυροδότησε το γιλέκο με τα εκρηκτικά, σκοτώνοντας όχι μόνο αυτόν, αλλά και τρία παιδιά που χρησιμοποιούσε ως ασπίδα προστασίας.

Μετά από χρόνια κυνηγητού, ο αμερικανικός στρατός σε συνεργασία με τις αντίπαλες δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή -Ιράκ, Τουρκία, Κούρδους, Ρωσία- εντόπισε και εξολόθρευσε τον πλέον καταζητούμενο τρομοκράτη στον πλανήτη.

Ο αλ-Μπαγκντάντι κρυβόταν σε ένα πέτρινο σπίτι σε ένα απομονωμένο μέρος της βορειοδυτικής Συρίας, το οποίο είχε χτισθεί πέρυσι για να χρησιμοποιηθεί ως κρυψώνα του. Στο υπέδαφος, είχαν χτίσει μία σειρά από υπόγειες σήραγγες για να διαφύγει σε περίπτωση επίθεσης, όμως δεν κατάφεραν να τον σώσουν.

Ειδικοί της Σήμανσης, που επέβαιναν στα ελικόπτερα μαζί με τους αμερικανούς κομάντο, αμέσως πήγαν στο σημείο, έχοντας μαζί εξοπλισμό και δείγματα DNA του και συνέλεξαν ό,τι είχε απομείνει από ανθρώπινα μέλη για να σιγουρευτούν ότι επρόκειτο για το ίδιο άτομο.

Ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, ανακοινώνει την ίδρυση του Χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους, το 2014 – Reuters
Ο αρχηγός του ISIS, τον Απρίλιο του 2019

Δεν χρειάστηκαν πολλή ώρα για να ταυτοποιήσουν τον νεκρό. Δύο ώρες αργότερα, ήταν σε θέση να πουν με σιγουριά ότι ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους ήταν νεκρός.

Κάποιοι από τους στρατιώτες έβαλαν σε πλαστικές σακούλες ό,τι απέμεινε από τον αλ-Μπαγκντάντι, ενώ άλλοι μετέφεραν 10 παιδιά που βρίσκονταν στην περιοχή σε ασφαλές σημείο.

Οπως περιγράφει η Guardian, οκτώ ελικόπτερα μετέφεραν τους στρατιώτες πίσω στη βάση τους.

Πριν τις 3:30 το πρωί, τοπική ώρα, τα ελικόπτερα αναχώρησαν για το Ερμπίλ, μία πτήση 70 λεπτών, πετώντας πάνω από την περιοχή όπου το ISIS είχε σκορπίσει τον τρόπο επί έξι χρόνια.

Τα ελικόπτερα εισήλθαν για λίγο στον εναέριο χώρο της Τουρκίας, μετά στη βορειοανατολική Συρία, όπου βρίσκονταν οι Κούρδοι μαχητές μετά την αποχώρησή τους από τις περιοχές που κατέλαβαν οι φιλότουρκοι σύροι αντάρτες, και από εκεί στο κουρδικό Ιράκ, στα βόρεια της χώρας.

Εκεί παρέδωσαν τα «λάφυρά» τους, μαζί με μία νίκη που χρειαζόταν απεγνωσμένα ο Ντόναλντ Τραμπ έπειτα από τις πρόσφατες καταστροφικές του κινήσεις στη Μέση Ανατολή.

Ο αλ-Μπαγκντάντι είχε καταφέρει να διαφεύγει των Αμερικανών, των Ρώσων, των Κούρδων, των Ιρακινών και των Σύρων, παρά τη χρήση της πιο προηγμένης τεχνολογίας των μυστικών υπηρεσιών.

Αλλαζε πολύ συχνά τοποθεσίες για να μην γίνει αντιληπτός, αλλά τελικά τον πρόδωσε ένας συνεργάτης του.

Σύμφωνα με ιρακινούς αξιωματούχους, η αρχή του τέλους έγινε στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν εντόπισαν έναν Σύρο που διακινούσε λαθραία συγγενείς του Μπαγκντάντι, τις γυναίκες δύο αδελφών του και τα παιδιά τους, στην επαρχία Ιντλίμπ μέσω της Τουρκίας.

Η μυστική υπηρεσία του Ιράκ κατάφερε να πάρει με το μέρος της τον Σύρο και τη γυναίκα του, καθώς και έναν ανιψιό του Μπαγκντάντι, οι οποίοι έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες για τις διαδρομές που χρησιμοποιούσαν και τον προορισμό των ανθρώπων που ταξίδευαν μαζί τους. Αμέσως, μετέδωσαν τις πληροφορίες στη CIA.

Στα μέσα Οκτωβρίου, είχαν έτοιμο το σχέδιο για τη σύλληψη ή δολοφονία του ηγέτη του ISIS. Η επιχείρηση βαπτίστηκε «Κέιλα Μίλερ», προς τιμή της αμερικανίδας εργαζόμενης σε οργάνωση παροχής βοήθειας σε σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία, η οποία έπεσε στα χέρια του Μπαγκντάντι, έγινε σκλάβα του και αργότερα σκοτώθηκε στη Ράκα.

Η Κέιλα Μίλερ στις ΗΠΑ, το 2015 – EPA

Οι ιρακινοί αξιωματούχοι είχαν δώσει πληροφορίες για τις κινήσεις του Μπαγκντάντι στο Ιντλίμπ. Ο 48χρονος τζιχαντιστής αρχηγός ζούσε κυνηγημένος και καταπονημένος από τραύματα πολέμου και διαβήτη και εμπιστευόταν ελάχιστους.

Αλλαζε συνέχεια τοποθεσίες ανάμεσα στη Συρία και το Ιράκ. Οι ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες τον είχαν εντοπίσει στην ανατολική συριακή πόλη Μπαγκούζ τον Ιανουάριο και τελικά κατέληξε στο Ιντλίμπ.

Την περασμένη εβδομάδα, Αμερικανοί και Ιρακινοί βεβαιώθηκαν ότι βρισκόταν στο Ιντλίμπ, κοντά στο χωριό Μπαρίσα, στα τουρκικά σύνορα.

Δορυφορική φωτογραφία του χωριού Μπαρίσα

Χάρη στην τεχνολογία, η Ουάσινγκτον βρήκε το μέρος όπου διέμενε και με ποιους. Ενας ήταν ο Αμπου Μοχάμεντ αλ-Χαλάμπι, αρχηγός μίας ομάδας τζιχαντιστών Σαλάφι και ένας άλλος, ο Χουράς αλ-Ντεϊν, ο οποίος έως εκείνη τη στιγμή, φερόταν ως εχθρός του ISIS.

Το σπίτι-φρούριο όπου διέμενε ο αλ-Χαλάμπι είχε χτισθεί τον περασμένο χρόνο, και ήταν ιδανικό καταφύγιο για έναν φυγά. Στο υπέδαφος υπήρχε ένα εκτεταμένο δίκτυο τούνελ και χρειαζόταν μία μεγάλη δύναμη για να το καταλάβει.

«Την Πέμπτη, μάς ενημέρωσαν ότι εκεί κρυβόταν ο αλ-Μπαγκντάντι», δήλωσε ο Μάικ Πενς, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ έδωσε το «πράσινο φως» για την επίθεση το Σάββατο. Ειδικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο Ερμπίλ, αναχώρησαν για το Ιντλίμπ. Οι Ρώσοι, οι Τούρκοι και οι Κούρδοι ενημερώθηκαν για την επιχείρηση, που ήταν η μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη στον μακροχρόνιο πόλεμο κατά των φανατικών τζιχαντιστών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Μάικ Πενς και το στρατιωτικό επιτελείο του προέδρου παρακολουθούν σε απευθείας σύνδεση την επιχείρηση «Κέιλα Μίλερ»

Η επίθεση ξεκίνησε μετά τη μία το πρωί και οι Αμερικανοί συνάντησαν μεγάλη αντίσταση στο έδαφος. Εννέα μέλη του ISIS σκοτώθηκαν, εκτός από τον Μπαγκντάντι, αρκετοί από τους οποίους ήταν συγγενείς του. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν ο αλ-Χαλάμπι και δύο γυναίκες του Μπαγκντάντι, οι οποίες πιστεύεται ότι πυροδότησαν γιλέκα με εκρηκτικά. Ο ίδιος ο αλ-Μπαγκντάντι πήδηξε μέσα στα τούνελ από μία καταπακτή που είχε στο σπίτι, όμως δεν κατάφερε να πάει μακριά. Οι Αμερικανοί γνώριζαν ακριβώς πού να πάνε και πώς να τον βρουν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνει στον Λευκό Οίκο τον θάνατο του αλ-Μπαγκνάντι

Στο τέλος, μόνο αυτός και τρία από τα μικρότερα παιδιά του ήταν ζωντανοί. Καθώς τον κυνηγούσαν οι εκπαιδευμένοι σκύλοι των Ειδικών Δυνάμεων, πυροδότησε το γιλέκο του παρασύροντας στον θάνατο τα τρία του παιδιά.

Μετά από έξι χρόνια αναζήτησης, ήταν νεκρός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...