292
Οι άνθρωποι στη Σελήνη θα μπορούν να κάνουν τηλεφωνήματα και να σερφάρουν στο Internet | Shutterstock

Η Σελήνη γίνεται online!

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2020, 16:16
Οι άνθρωποι στη Σελήνη θα μπορούν να κάνουν τηλεφωνήματα και να σερφάρουν στο Internet
|Shutterstock

Η Σελήνη γίνεται online!

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2020, 16:16

Η ανθρωπότητα ετοιμάζεται για τη μεγάλη επιστροφή στη Σελήνη. Η πρώτη αποστολή του προγράμματος Artemis της NASA είναι προγραμματισμένη να γίνει το 2024. Στο πλαίσιό της, ένα πλήρωμα, αποτελούμενο και από γυναίκες, θα πατήσει το έδαφος του φυσικού δορυφόρου μας και θα παραμείνει εκεί μερικές μέρες για εξερεύνηση, πραγματοποίηση πειραμάτων και εργασίες δημιουργίας μόνιμων βάσεων.

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία επιθυμεί οι αστροναύτες των επανδρωμένων αποστολών που θα ταξιδέψουν στο φεγγάρι και στη συνέχεια όσοι θα διαμένουν στις βάσεις που θα δημιουργηθούν εκεί, να έχουν στη διάθεση τους υψηλού επιπέδου τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

H NASA αποφάσισε να εγκαταστήσει στην επιφάνεια της Σελήνης ένα τηλεπικοινωνιακό δίκτυο που θα επιτρέπει στους αστροναύτες να έχουν καλή ενδοεπικοινωνία, δυνατότητα τηλεφωνικών κλήσεων, βιντεοκλήσεων και φυσικά πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Επιπλέον, με το δίκτυο αυτό οι αστροναύτες θα μπορούν να μεταδίδουν ασύρματα βιομετρικά δεδομένα.

Εχει εγκριθεί από τη διοίκηση της NASA ένα ποσό περίπου 400 εκατ. δολαρίων για τη δημιουργία του σεληνιακού τηλεπικοινωνιακού δικτύου. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian, η Nokia θα αναλάβει την εγκατάσταση αυτού του τηλεπικοινωνιακού δικτύου, που θα είναι σε πρώτη φάση 4G, αλλά σε δεύτερη φάση θα υπάρξει αναβάθμιση σε 5G.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι ο εξοπλισμός του δικτύου είναι έτσι κατασκευασμένος ώστε να μην υποστεί φθορές κατά τη μεταφορά του και να λειτουργεί χωρίς προβλήματα στις δύσκολες γεωλογικές, ατμοσφαιρικές και κλιματικές συνθήκες της Σελήνης. «Κατασκευάζουμε το πρώτο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο στη Σελήνη έχοντας αρκετή πείρα στην κατασκευή διαστημικού εξοπλισμού. Αξιόπιστα, ανθεκτικά και υψηλών δυνατοτήτων τηλεπικοινωνιακά δίκτυα θα παίξουν κομβικό ρόλο στη βιώσιμη παρουσία του ανθρώπου πάνω στη Σελήνη» δηλώνει ο Μάρκους Γουέλντον, επικεφαλής του τομέα τεχνολογίας της Nokia. Να σημειωθεί ότι το 2018 η NASA συνεργάστηκε με τη Nokia και τη Vodafone για την κατασκευή και εκτόξευση στο Διάστημα τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αλλά το εγχείρημα εγκαταλείφθηκε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News