832
Με την ντουντούκα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης | CreativeProtagon

ΓΕΝΟΠ: το πανίσχυρο κάποτε συνδικάτο μένει από ρεύμα

Χάρης Καρανίκας Χάρης Καρανίκας 15 Νοεμβρίου 2019, 22:25
Με την ντουντούκα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης
|CreativeProtagon

ΓΕΝΟΠ: το πανίσχυρο κάποτε συνδικάτο μένει από ρεύμα

Χάρης Καρανίκας Χάρης Καρανίκας 15 Νοεμβρίου 2019, 22:25

Η κατάθεση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να φτάσει το μαχαίρι ως το κόκκαλο κόντρα σε μία από τις πλέον ισχυρές συνδικαλιστικές οργανώσεις στην σύγχρονη ελληνική ιστορία. Από την πλευρά της η ΓΕΝΟΠ ανακοίνωσε απεργίες και συλλαλητήρια, οργάνωσε ενημερώσεις και συναντήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και τοπικούς παράγοντες στη Δυτική Μακεδονία αλλά, λίγο πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου, ανέστειλε τις πρώτες κινητοποιήσεις που είχε προγραμματίσει.

Είναι αυτό ένα δείγμα αδυναμίας της; Ή πρόκειται για μία κίνηση τακτικής;

Οι ενδεχόμενες διακοπές ρεύματος την ερχόμενη εβδομάδα θα δείξουν… Πάντως, οι προωθούμενες αλλαγές στο νομοσχέδιο, με το «νέο αίμα» υπαλλήλων να μην εντάσσονται κάτω από την ομπρέλα της, πλήττουν σοβαρά την ισχύ της.

Η συνδικαλιστική οργάνωση που ανεβοκατέβαζε τους διακόπτες κατά το δοκούν, με παλαιότερες διοικήσεις της να έχουν εμπλακεί σε μακρόχρονες δικαστικές περιπέτειες, πρόσφατα «συγχρονίστηκε» με τον Αλέξη Τσίπρα. Κατά τη συνάντησή τους, στις 12 Νοεμβρίου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ, επενδύοντας στον κοινωνικό αυτοματισμό, ετοιμάζει ρουσφετολογικές προσλήψεις στη ΔΕΗ, με συνθήκες γαλέρας και εκτός ΑΣΕΠ», δίνοντας το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ στο ανοικτό μέτωπο ΓΕΝΟΠ – κυβέρνησης.

Από την συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στις 12 Νοεμβρίου. Δεξιά, οι βουλευτές -τομεάρχες Εφη Αχτσιόγλου και  Σωκράτης Φάμελλος

Αυτό που χαρακτηρίζουν οι συνδικαλιστές «κόκκινο πανί»  στο νομοσχέδιο είναι η άρση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων υπαλλήλων οι οποίοι δεν θα υπάγονται στη επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας που υπογράφει η ΓΕΝΟΠ με την διοίκηση της ΔΕΗ, αλλά -όπως και αλλού- με ατομικές συμβάσεις όπου θα συμφωνούνται σε ατομική βάση οι αμοιβές. Επίσης δεν θα ισχύουν προνόμια όπως περισσότερες ημέρες αδείας – και όποια άλλα απολαμβάνουν οι παλαιότεροι υπάλληλοι.

Για να μπουν όμως νέοι υπάλληλοι στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού της ΔΕΗ θα πρέπει να αποχωρήσουν παλαιοί. Για αυτό σχεδιάζεται πρόγραμμα εθελουσίας το οποίο όπως έχει εξαγγελθεί θα μοιάζει με αυτό του ΟΤΕ, δηλαδή με κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για πέντε χρόνια και μπόνους αποχώρησης. Στην περίπτωση της ΔΕΗ αυτό ενδέχεται να φτάνει μέχρι 50.000 ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες. Με το συγκεκριμένο σενάριο, εκτιμάται ότι από το σύνολο το 15.500 εργαζομένων στη ΔΕΗ θα μπορούσε να μειωθεί το προσωπικό κατά 4.000 με 5.000.

Στην εξίσωση της εθελουσίας εισέρχεται και η παράμετρος «απολιγνιτοποίηση», δηλαδή το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ μέχρι το 2028, το οποίο θα μειώσει αναπόφευκτα τις θέσεις εργασίας. Σε αυτό το μέτωπο, η συνδικαλιστική οργάνωση κινήθηκε τοπικά: λίγο πριν από το τετ-α-τετ με τον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον δήμαρχο Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά, κάλεσε του πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας «να δώσουν τον αγώνα ενάντια στην απολιγνιτοποίηση της περιοχής που προωθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης».

Πάντως, πηγή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε στο Protagon ότι είναι πρώιμο  για να μιλήσει κανείς για την εθελουσία και τις θέσεις εργασίας της «απολιγνιτοποίησης» με συγκεκριμένους αριθμούς.

Από μόνες τους όμως αυτές οι επικείμενες αλλαγές στο ανθρώπινο δυναμικό αποδυναμώνουν σε σημαντικό βαθμό τη ΓΕΝΟΠ και την ισχύ της στο σύνολο του προσωπικού της ΔΕΗ. Ενόψει τους λοιπόν η ΓΕΝΟΠ έλαβε στις στις 9 Νοεμβρίου την απόφαση για επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες οι οποίες θα ξεκινούσαν με την κατάθεση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης. Η πρώτη  48ωρη είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής 17 Νοεμβρίου, όμως, με ξαφνική απόφαση του ΔΣ, λίγο πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου στις 15 Νοεμβρίου, ανεστάλη. Το ίδιο συνέβη και με τα συλλαλητήρια που είχαν προγραμματιστεί ανήμερα της 17ης Νοεμβρίου ως αντίδραση στην άρση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους.

Στις αρχές του μήνα, όταν είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ της ΓΕΝΟΠ και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη για το νομοσχέδιο, ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης δήλωσε ότι οι ατομικές συμβάσεις των νέων εργαζομένων είναι casus belli και προϊδέασε για επικείμενες κινητοποιήσεις, τόσο απεργιακές, όσο και νομικής φύσης.

Στις αρχές του Νοεμβρίου είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη για το νομοσχέδιο. Δεξιά, ο αρμόδιος για την Ενέργεια υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς

Από την πλευρά του, ο υπουργός δήλωσε ότι όντως στη ΔΕΗ δεν θα υπάρχει μόνο μία ταχύτητα εργαζομένων, εννοώντας τους νεοπροσλαμβανόμενους με τις ατομικές συμβάσεις, «αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσει ο εκσυγχρονισμός της επιχείρησης. Ο άλλος τρόπος θα ήταν να μεταφέρουμε τους σημερινούς εργαζομένους στην ίδια ταχύτητα με τους καινούργιους, κάτι που προφανώς δεν θα τους άρεσε καθόλου».

Το ίδιο επανέλαβε και λίγες ημέρες αργότερα σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha 98,9: «Εκείνο που δέχομαι είναι ότι πράγματι θα υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων. Τι πρέπει να κάνω να καταργήσω τη μονιμότητα και των παλιών;»

Μέχρι στιγμής το υπουργείο φαίνεται να κερδίζει τουλάχιστον στα σημεία. Η ΓΕΝΟΠ, που τις προηγούμενες ημέρες, μέσω του προέδρου των τεχνικών της διαβεβαίωνε ότι «από την Κυριακή το βράδυ ξεκινάμε απεργιακές κινητοποιήσεις με διακοπές ρεύματος σε όλη την Ελλάδα, τα νησιά, την Κρήτη αλλά και τη Ρόδο», ανέστειλε τις πρώτες αντιδράσεις της. Η συνέχεια στους διακόπτες μας…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...