1122
Η «παρορμητική, ψυχολογικά διαταραγμένη συμπεριφορά του Ντόναλντ Τραμπ» έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σχέση των αμερικανών πολιτών με τον πρόεδρό τους, λέει η ανιψιά του | REUTERS/Tom Brenner

Είναι διαταραγμένος ο Ντόναλντ Τραμπ;

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2020, 12:45
Η «παρορμητική, ψυχολογικά διαταραγμένη συμπεριφορά του Ντόναλντ Τραμπ» έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σχέση των αμερικανών πολιτών με τον πρόεδρό τους, λέει η ανιψιά του
|REUTERS/Tom Brenner

Είναι διαταραγμένος ο Ντόναλντ Τραμπ;

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2020, 12:45

Η Μαίρη Τραμπ είναι ανιψιά του Ντόναλντ Τραμπ, κόρη του μεγαλύτερου αδελφού του αμερικανού προέδρου Φρεντ Τραμπ Τζούνιορ, ο οποίος απεβίωσε το 1981. Είναι επίσης κλινική ψυχολόγος αλλά και συγγραφέας του «Too Much and Never Enough: How My Family Created the World’s Most Dangerous Man», ενός βιβλίου στο οποίο υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως η εγκατάλειψη που βίωσε στην παιδική του ηλικία από την άρρωστη μητέρα του και ο «υψηλής λειτουργικότητας κοινωνιοπαθής» πατέρας του διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του προέδρου των ΗΠΑ ή του «πιο επικίνδυνου ανθρώπου στον κόσμο», όπως τον χαρακτηρίζει.

Τώρα, λίγες ημέρες πριν από την εξαιρετικά κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 3ης Νοεμβρίου, η Μαίρη Τραμπ δηλώνει πως οι επαγγελματίες ψυχίατροι και λοιποί ειδικοί πρέπει να ομολογήσουν στους αμερικανούς ψηφοφόρους όλα όσα υποψιάζονται για την ψυχική υγεία του θείου της. Σε εκτενές κείμενό  της στην Washington Post βάλλει κατά της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ενωσης (American Psychiatric Association – APA) επειδή έχει σχεδόν φιμώσει τα μέλη της τα οποία αποφεύγουν να μιλήσουν δημοσίως για τη συμπεριφορά του προέδρου και όλα όσα αυτή υποδηλώνει.

Η Μαίρη Τραμπ επιστρέφει στο παρελθόν για να υπενθυμίσει πως, το 1964, το περιοδικό Fact δημοσίευσε μία μη επιστημονική έρευνα στο πλαίσιο της οποίας μερικοί ψυχίατροι κατέθεσαν την άποψη τους όσον αφορά το κατά πόσο ήταν ψυχολογικά ικανός να επιτελέσει τα καθήκοντα του προέδρου ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Μπάρι Γκολντγουότερ. Ενας υποστήριξε πως ο «ο Γκολντγουότερ βασικά είναι ένας παρανοϊκός σχιζοφρενής που μοιάζει στον Μάο Τσετούνγκ» ενώ ένας άλλος δήλωσε πως «έχει την ίδια παθολογική ψυχοσύνθεση με τον Χίτλερ, τον Κάστρο, τον Στάλιν και άλλους γνωστούς σχιζοφρενείς ηγέτες».

Προέκυψε, ωστόσο, τότε ένα σημαντικό πρόβλημα, όχι σε σχέση με το γεγονός ότι κάποιοι ψυχολόγοι θέλησαν να εκφράσουν την όποια άποψή τους αλλά με το ότι οι γνωματεύσεις τους βασίζονταν σε ανεύθυνες και ιδιότυπες αναλύσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις στηρίζονταν αποκλειστικά σε εικασίες.

Ντροπιασμένη και θέλοντας να ξεπεράσει το φιάσκο, η Αμερικανική Ψυχιατρική Ενωση αντέδρασε θεσπίζοντας τον «Κανόνα Γκολντγουότερ» ο οποίος απαγορεύει στα μέλη της να γνωμοδοτούν για δημόσια πρόσωπα. Σύμφωνα με την Ενωση «είναι ανήθικο να εκφράζει ένας ή μία ψυχίατρος την επαγγελματική του γνώμη εάν δεν έχει πραγματοποιήσει εξέταση και δεν έχει λάβει σχετική άδεια για να προβεί στην όποια δήλωση».

Η Μαίρη Τραμπ θεωρεί δίκαιο τον εν λόγω κανόνα. Ωστόσο θεωρεί επίσης πως τον Μάρτιο του 2017, μερικές εβδομάδες αφότου ο θείος της ανέλαβε τα καθήκοντά του, η Αμερικανική Ψυχιατρική Ενωση όχι μόνον επαναβεβαίωσε τον κανόνα αλλά τον αυστηροποίησε, με τα μέλη της να μην μπορούν πλέον να πουν την άποψή τους ως επαγγελματίες γιατροί, ανεξάρτητα από το πόσο καλά τεκμηριωμένη είναι αυτή, «ακόμα και στην περίπτωση που πιστεύουν πως ένα δημόσιο πρόσωπο αποτελεί απειλή για τους πολίτες της χώρας και την εθνική ασφάλεια», αναφέρει χαρακτηριστικά η Μαίρη Τραμπ στο κείμενό της. Και ως «έμπειρη κλινική ψυχολόγος» υποστηρίζει πως «αυτό είναι παράλογο και έχει εν δυνάμει σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια του αμερικανικού λαού».

Παρότι η ψυχιατρική διάγνωση είναι μια τεχνική διαδικασία, είναι απόλυτα θεμιτό να εξάγονται συμπεράσματα παρατηρώντας την συμπεριφορά κάποιου. Η ανιψιά του Τραμπ εξηγεί πως ένας ειδικός μπορεί να διαπιστώσει έπειτα από τις απαραίτητες εξετάσεις ότι κάποιος πάσχει από αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας.  Μπορεί, όμως, επίσης να επισημαίνει συγκεκριμένες συμπεριφορές και να καταλήγει σε γενικά συμπεράσματα, όπως το ότι «είναι επικίνδυνο να υπάρχει κάποιος στο Οβάλ Γραφείο που δεν μπορεί να επιδείξει ενσυναίσθηση», για παράδειγμα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχιατρική Ενωση «οι ψυχίατροι είναι γιατροί. Η διάγνωση μιας ψυχικής ασθένειας δεν είναι λιγότερο διεξοδική από τη διάγνωση του διαβήτη ή των καρδιακών παθήσεων» και η Μαίρη Τραμπ δεν διαφωνεί.

Αλλά διερωτάται τι θα έλεγε ένας καρδιολόγος εάν ένα δημόσιο πρόσωπο πάθαινε διαρκώς καρδιακές προσβολές. «Θα έπρεπε να υποβληθεί σε προσεκτική εξέταση ούτως ώστε ένας γιατρός να εικάσει ότι μπορεί να πάσχει από κάποια υποκείμενη καρδιακή πάθηση;  Εάν το άτομο που πάθαινε τις καρδιακές προσβολές ήταν ένας πιλότος που αρνούνταν να ζητήσει ιατρική βοήθεια, δεν θα ήταν παράπτωμα να μην μιλήσει ο γιατρός;».

Η Μαίρη Τραμπ υποστηρίζει οπότε, πως δεν είναι υπερβολή να δηλωθεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επιδείξει παθολογική συμπεριφορά η οποία είναι εξίσου ανησυχητική. Το απέδειξε εσχάτως με την αδιαφορία του για την υγεία τη δική του αλλά και όλων όσοι τον περιβάλλουν, εγκαταλείποντας το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν με Covid-19 και προτρέποντας χιλιάδες ανθρώπους να παρευρεθούν στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις, δίχως να φοράνε μάσκα ή να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας, «μόνο και μόνο για να τονώσουν το εγώ του».

Η ανιψιά του Ντόναλντ Τραμπ αναφέρει ενδεικτικά ότι, στη διάρκεια των τελευταίων τρισήμιση ετών ο θείος της ψεύσθηκε δημοσίως περισσότερες από 20.000 φορές, συμπεριφερόμενος εντελώς παρορμητικά και παράλογα, δεν άκουσε τις όποιες συμβουλές των ειδικών για την αντιμετώπιση και τον έλεγχο της πανδημίας, έθεσε ανθρώπους σε κίνδυνο βάλλοντας εναντίον τους στο Twitter επειδή τόλμησαν να τον επικρίνουν, απέδειξε ότι είναι ανίκανος να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, να παραδεχτεί τα λάθη του, να αλλάξει τη στάση του και να επιδείξει ενσυναίσθηση.

«Ο κόσμος μπορεί επίσης να δει όλα αυτά τα πράγματα, αλλά το κάνει δίχως μετάφραση ή εξήγηση από τους ειδικούς. Τελικά ό,τι θεσπίστηκε για την αποφυγή εικασιών, στην πραγματικότητα συνέβαλε στο να καταστούν αχαλίνωτες», επισήμανε από την πλευρά της και η δημοσιογράφος Κόρτνεϊ Φίνγκαρ σε κείμενό της στο New Statesman.

Η ρητορική και η συμπεριφορά του Ντόναλντ Τραμπ επηρεάζουν τις ζωές 300 εκατομμυρίων Αμερικανών και πολύ περισσότερων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Αλλά ενώ δεν μπορούν να γνωμοδοτήσουν επίσημα οι γιατροί για την ψυχική υγεία του αμερικανού προέδρου – η διάγνωση απαιτεί μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία – μπορούν και οφείλουν να στρέψουν την προσοχή στον αρνητικό αντίκτυπο που έχει στη σχέση των αμερικανών πολιτών με τον πρόεδρό τους η «παρορμητική, ψυχολογικά διαταραγμένη συμπεριφορά του».

Η Μαίρη Τραμπ αναφέρει στο κείμενό της πως ο Αλαν Στόουν, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Χάρβαρντ, έγραψε ότι οι ψυχίατροι, ως πολίτες, απολαμβάνουν επίσης το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και όχι μόνον ως επαγγελματίες. Οπότε, όποιος επιθυμεί, μπορεί να εκφέρει γνώμη για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ομως η ανιψιά του θεωρεί πως για να διεξαχθεί μια ουσιαστική και αποτελεσματική συζήτηση όσον αφορά το κατά πόσο μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντά του από ψυχιατρική σκοπιά,  θα πρέπει να θέσει τη βάση ένας αρμόδιος φορέας, η Αμερικανική Ψυχιατρική Ενωση στην προκειμένη περίπτωση η οποία, ωστόσο, «υιοθετώντας μια θεωρητικά ουδέτερη στάση, συμβάλλει στην κανονικοποίηση της δυσλειτουργικής συμπεριφοράς» του αμερικανού προέδρου.

Κατά την Μαίρη Τραμπ πάντα, αποφεύγοντας να πάρει επίσημα θέση για τα προφανή ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος που διεκδικεί μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο και δηλώνοντας πως η σιωπή της είναι ουδέτερη, η Αμερικανική Ψυχιατρική Ενωση όχι μόνον στιγματίστηκε, αλλά και προσέφερε στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ ένα αναπάντεχο δώρο. Την ώρα, μάλιστα, που «ο αμερικανικός λαός εξακολουθεί να υπόκειται στην συχνά ανισόρροπη και απρόβλεπτη συμπεριφορά του, δίχως τα εργαλεία που χρειάζονται ούτως ώστε να την αξιολογήσει και να αντιληφθεί πως τον καθιστά ακατάλληλο για τη θέση που κατέχει», καταλήγει η κλινική ψυχολόγος ανιψιά του προέδρου.