440
Νέοι κάτω των 30 ετών χρειάζονται νοσηλεία και παροχή οξυγόνου για να αντιμετωπίσουν τη νόσο (φωτογραφία αρχείου) | Shutterstock

Covid: Σοβαρό κίνδυνο για βλάβες σε ζωτικά όργανα διατρέχουν και οι νέοι

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2021, 18:23
Νέοι κάτω των 30 ετών χρειάζονται νοσηλεία και παροχή οξυγόνου για να αντιμετωπίσουν τη νόσο (φωτογραφία αρχείου)
|Shutterstock

Covid: Σοβαρό κίνδυνο για βλάβες σε ζωτικά όργανα διατρέχουν και οι νέοι

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2021, 18:23

Ατομα άνω των 19 ετών που εισάγονται στο νοσοκομείο με λοίμωξη Covid, έχουν περίπου τις ίδιες πιθανότητες να υποφέρουν από επιπλοκές, όσο και τα άτομα άνω των 50 ετών, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Σύμφωνα με το BBC, τέσσερα στα 10 άτομα ηλικίας από 19 έως 49 ετών εκδήλωσαν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους προβλήματα στους νεφρούς, τους πνεύμονες ή άλλα ζωτικά όργανα.

Στην έρευνα αναλύθηκαν δεδομένα από 73.197 ενήλικες όλων των ηλικιών από 302 νοσοκομεία της Βρετανίας και διενεργήθηκε κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας το 2020.

«Το μήνυμα είναι ότι δεν πρόκειται απλώς για μία νόσο που χτυπά τους ηλικιωμένους και τους αδύναμους», εξηγεί ο καθηγητής Καλούμ Σεμπλ, υπεύθυνος της μελέτης. «Τα δεδομένα ενισχύουν το γεγονός ότι η λοίμωξη Covid δεν είναι γρίπη και βλέπουμε ακόμη και νεαρούς ενήλικες να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με σημαντικές επιπλοκές, μερικές από τις οποίες θα απαιτήσουν περαιτέρω παρακολούθηση και ενδεχομένως και μελλοντική θεραπεία» τονίζει ο ίδιος.

Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές σε επτά πανεπιστήμια της Βρετανίας, το Τμήμα Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας και τη Δημόσια Υγεία της Αγγλίας, εξέτασε τον αριθμό των επιπλοκών σε εκείνους που χρειάστηκαν νοσηλεία λόγω της λοίμωξης Covid-19.

Συνολικά, περίπου οι μισοί από τους ενήλικες ασθενείς που νοσηλεύτηκαν εκδήλωσαν τουλάχιστον μία επιπλοκή κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο. Η πιο συχνή ήταν η νεφρική βλάβη, ακολουθούμενη από πνευμονικές και καρδιακές βλάβες.

Τα υψηλότερα ποσοστά εντοπίστηκαν στα άτομα άνω των 50 ετών, με το 51% να αναφέρει τουλάχιστον ένα σοβαρό πρόβλημα.

Ωστόσο, υπήρχαν και πολύ συχνές οι επιπλοκές σε μικρότερες ηλικίες. Περίπου το 37% των ατόμων ηλικίας από 30 έως 39 ετών και το 44% των ασθενών ηλικίας από 40 έως 49 ετών, είχαν εκδηλώσει τουλάχιστον μία επιπλοκή που καταγράφηκε από νοσηλευτές και φοιτητές ιατρικής που συμμετείχαν στη μελέτη.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet, διαπίστωσε ακόμη ότι όσοι είχαν υποκείμενα νοσήματα ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν επιπλοκές, αλλά ο κίνδυνος είναι υψηλός ακόμη και σε νεαρά και υγιή άτομα.

Η έρευνα έδειξε ότι το 13% των ατόμων ηλικίας από 19 έως 29 ετών, και το 17% ηλικίας 30 έως 39 ετών που νοσηλεύτηκαν με Covid, είχαν τόσο βαριά συμπτώματα, που δεν μπορούσαν να φροντίσουν μόνοι τους τον εαυτό τους ακόμη και μετά από το εξιτήριο που έλαβαν από το νοσοκομείο και έτσι, έπρεπε να ζητήσουν τη βοήθεια της οικογένειας ή φίλων τους.

Η ηλικία, ωστόσο, παραμένει ο σοβαρότερος παράγοντας για τον προσδιορισμό της σοβαρής νόσησης από λοίμωξη Covid.

Από τα 406.687 άτομα που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με την νόσο στην Αγγλία από την έναρξη της πανδημίας, το 62% ήταν άνω των 65 ετών.

Οι υπόλοιποι 155.866 που χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη από τον Φεβρουάριο του 2020 ήταν κάτω των 65 ετών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News