209
Βραστά αυγά, κεφτεδάκια και σάλτσα ντομάτα είναι τα συστατικά που κάνουν αυτή την ναπολιτάνικη συνταγή να διαφέρει | Steve Johnson / Flickr

Μακαρόνια φούρνου για καλοφαγάδες

Μαρίνα Μαυρομάτη 9 Νοεμβρίου 2017, 14:00
Βραστά αυγά, κεφτεδάκια και σάλτσα ντομάτα είναι τα συστατικά που κάνουν αυτή την ναπολιτάνικη συνταγή να διαφέρει
|Steve Johnson / Flickr

Μακαρόνια φούρνου για καλοφαγάδες

Μαρίνα Μαυρομάτη 9 Νοεμβρίου 2017, 14:00

Η pasta al forno alla napoletana ή ‘a pasta ô furno στην ναπολετάνικη διάλεκτο, είναι ένα ιδιαίτερα πλούσιο πιάτο, που αποτελείται από πολλά υλικά, και αποτελεί ένα κλασσικό comfort food της τοπικής κουζίνας. Με άλλα λόγια, ένα μαμαδίστικό κυριακάτικο φαγάκι, νόστιμο και διάσημο.

Βασικό συστατικό τα μακαρόνια, και συγκεκριμένα τα ριγατόνι, ή άλλο είδος πάστα μεγάλου μεγέθους και απαραίτητα με τρύπα (στην Ιταλία υπάρχουν και τα zitoni, calamaretti, mezze maniche), ώστε να συγκρατήσει την σάλτσα. Επίσης θεμελιώδης και μία καλή, σπιτική σάλτσα ντομάτας, η οποία πρέπει να βράσει για πολλή ώρα, ώστε να νοστιμίσει, και να μείνει πηχτή μεν, αλλά όχι στεγνή.

Τα τυριά είναι βέβαια αναμενόμενα, και εδώ θα μιλήσουμε για ρικότα, χαρακτηριστικό τυράκι της ναπολιτάνικης κουζίνας, αλλά και για μοτσαρέλα ή πρόβολα. Τα υλικά-έκπληξη για όλους εμάς που είμαστε συνηθισμένοι στην ελληνική κουζίνα, είναι τα βραστά αυγά και τα κεφτεδάκια!

Με λίγα λόγια έχουμε μία μακαρονάδα φούρνου πολύ πλούσια σε γεύσεις, αλλά το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου βαρύ ή μπουχτιστικό, αντιθέτως, είναι από τα πιάτα που ίσως ντρέπεσαι να το πεις, αλλά θέλεις να ζητήσεις και δεύτερη μερίδα! Επίσης κανένας δεν θα παρεξηγήσει αν σκουπίσεις με το ψωμί σου το πιάτο, αφού και οι ίδιοι οι ναπολιτάνοι το λένε ότι εδώ η scarpetta επιβάλλεται!

Δείτε τη συνταγή εδώ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...