219
Τρώγονται σκέτα όλες τις ώρες, με λίγο τυρί ή όπως αλλιώς θέλετε | Εύη Σκούρα

Κουλούρια Θεσσαλονίκης σε «υγιεινή» παραλλαγή

Εύη Σκούρα 1 Νοεμβρίου 2018, 12:33
Τρώγονται σκέτα όλες τις ώρες, με λίγο τυρί ή όπως αλλιώς θέλετε
|Εύη Σκούρα

Κουλούρια Θεσσαλονίκης σε «υγιεινή» παραλλαγή

Εύη Σκούρα 1 Νοεμβρίου 2018, 12:33

Ένα από τα πιο αγαπημένα σνακ όλων των ηλικιών. Και σίγουρα ένα από τα δικά μου! Τα κουλούρια Θεσσαλονίκης τα βρίσκεις παντού. Ξεκίνησαν να παρασκευάζονται στη Θεσσαλονίκη από τους πρόσφυγες και σιγά-σιγά έμειναν στην καρδιά μας. Στο κέντρο κάθε πόλης οι κουλουρτζήδες πουλούν, από πολύ νωρίς το πρωί, φρέσκο, ζεστό και μυρωδάτο κουλούρι. Μυρωδιά και γεύση που ξυπνούν μνήμες των παιδικών μας χρόνων.

Είναι πολύ υγιεινό και βεβαίως οικονομικό σνακ. Τα υλικά του πολύ απλά, αλλά το δυνατό του σημείο είναι το σουσάμι και η υψηλή διατροφική του αξία. Μόλις 28 γρ σουσαμιού μας προσφέρουν το ¼ της απαιτούμενης ημερήσιας ποσότητας σε ασβέστιο, σημαντικής αξίας φυτικές πρωτεΐνες και βιταμίνες, κυρίως του συμπλέγματος Β, καθώς και βιταμίνη Ε.

Επίσης το σουσάμι μας προσφέρει τα πολύ θρεπτικά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει και έχει πλούσιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Περιέχει μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, σίδηρος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος αλλά και το σελήνιο.

Το σουσάμι και τα παράγωγά του (ταχίνι και χαλβάς) έχουν αρκετές θερμίδες, γι’ αυτό χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή τους. Σκεφτήκατε ποτέ να φτιάξετε κουλούρια Θεσσαλονίκης μόνοι σας; Η συνταγή είναι πολύ απλή. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλές παραλλαγές, δεν βρήκα όμως κάποια συνταγή που να χρησιμοποιεί αλεύρι ολικής άλεσης. Και βεβαίως, είπα να το δοκιμάσω αυτενεργώντας…

Δείτε τη συνταγή εδώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News