248
Οπως όλα τα λαδερά φαγητά το μπριάμ ταιριάζει πολύ με τη φέτα | Μαρίλη Κουβαρά

Το μπριάμ της γιαγιάς συναντά τον Ρατατούη

Μαρίλη Κουβαρά 5 Ιουλίου 2018, 14:11
Οπως όλα τα λαδερά φαγητά το μπριάμ ταιριάζει πολύ με τη φέτα
|Μαρίλη Κουβαρά

Το μπριάμ της γιαγιάς συναντά τον Ρατατούη

Μαρίλη Κουβαρά 5 Ιουλίου 2018, 14:11

Το γνώρισα στην κουζίνα της γιαγιάς Χριστίνας στην Ιθάκη και το λάτρεψα. Είναι η γεύση καλοκαιριού! Ένα αγαπημένο μεσογειακό φαγητό, με όλα τα λαχανικά που βγαίνουν την ωραιότερη εποχή του χρόνου.

Είχα την εντύπωση ότι φτιάχνεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην πορεία έμαθα πως γίνεται με παρόμοιο τρόπο και στη Γαλλία. Από ποιον; Μα φυσικά από τον καλύτερο σεφ του παιδικού σινεμά: το χαριτωμένο ποντίκι με το εστιατόριο στο κέντρο του Παρισιού, τον Ρατατούη.

Στην ταινία των Pixar Animation Studios που γυρίστηκε σε συνεργασία με την Walt Disney Pictures, ένας διαφορετικός σεφ κλέβει την παράσταση με το ταλέντο του, ένα gourmet εστιατόριο παλεύει να κρατήσει τους τίτλους του κι ένας κριτικός γεύσης φαίνεται ότι είναι αδύνατο να ικανοποιηθεί.

Μέχρι τη στιγμή που έρχεται στο τραπέζι του το φαγητό που παρήγγειλε: ένα ταπεινό και καθημερινό ratatouille. Δοκιμάζει και κάνει μια παύση…

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, βλέπουμε το σκληρό και απόμακρο πρόσωπό του να λυγίζει και να συγκινείται. Η γεύση τον έχει ταξιδέψει στα παιδικά του χρόνια, όταν γύριζε από το παιχνίδι με τ’ άλλα παιδιά και στο σπίτι τον περίμενε το φαγητό της μαμάς του στο τραπέζι.

Μια από τις πιο γλυκές σκηνές σε ταινία κινουμένων σχεδίων που περιγράφει με ακρίβεια τι σημαίνει στη ζωή μας το σπιτικό φαγητό της μαμάς ή της γιαγιάς. Σίγουρα πολλά περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε!

Έχοντας στο μυαλό μου τόσο το μπριάμ της γιαγιάς, όσο και το γαλλικό ratatouille, τα συνδυάζω, προσθέτω μερικές δικές μου πινελιές και φτιάχνω μια συνταγή ιδανική για το ελληνικό καλοκαίρι!

Δείτε τη συνταγή εδώ