369
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Μετά ξεκίνησε τις ριζικές αλλαγές | George Vitsaras / SOOC

Χρυσοχοΐδης: Γιατί έδιωξα τον αρχηγό της Αστυνομίας

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2019, 11:00
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Μετά ξεκίνησε τις ριζικές αλλαγές
|George Vitsaras / SOOC

Χρυσοχοΐδης: Γιατί έδιωξα τον αρχηγό της Αστυνομίας

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2019, 11:00

Δώδεκα ώρες. Τόσες χρειάστηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για να ξεθεμελιώσει τον κομματισμό που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Τουλάχιστον αυτό δήλωσε ο ίδιος ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη για την αποπομπή με συνοπτικές διαδικασίες –και κάπως άκομψα– του αρχηγού της Αστυνομίας Αριστείδη Ανδρικόπουλου.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επιβεβαίωσε το πρωί της Τετάρτης τις πληροφορίες που ήθελαν τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. να υποβάλει το βράδυ της Τρίτης την παραίτησή του από την αρχηγία του Σώματος.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σε ένα κράτος δικαίου ο κομματισμός δεν χωρεί σε κανέναν τομέα του Δημοσίου. Πολύ περισσότερο στις υπηρεσίες ασφάλειας της χώρας. Ζήτησα και έλαβα την παραίτηση της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Θα γίνουν αξιοκρατικές κρίσεις, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα και περιμένει η κοινωνία. Είναι όρος για την αποτελεσματικότητά τους. Προχωράμε μπροστά, με αίσθηση του δημοκρατικού καθήκοντος».

Ο νέος υπουργός είχε θέσει ουσιαστικά εκτός σώματος τον κ. Ανδρικόπουλο από το απόγευμα της Τρίτης, λίγο μετά δηλαδή την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου και την αποχώρηση της Ολγας Γεροβασίλη και της Κατερίνας Παπακώστα.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης συγκάλεσε σύσκεψη στο υπουργείο, με τους κλαδάρχες της ΕΛ.ΑΣ και τους επιτελείς κυρίως της ΓΑΔΑ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, στην οποία δεν κλήθηκε ο Αρχηγός και κανένας από τους αντιστρατήγους της ΕΛ.ΑΣ, όπου συζητήθηκε το γενικό πλαίσιο της αντεγκληματικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης, κυρίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Το πρωί της Τετάρτης ο κ. Ανδρικόπουλος –ο οποίος προεκλογικά είχε προκαλέσει σάλο όταν είχε εμφανιστεί σε ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Σύνταγμα– δεν πήγε καν στο γραφείο του.

Προφητική ίσως, των προθέσεών του, η στιγμή στην οποία τον συνέλαβε ο φωτογραφικός φακός του πρακτορείου SOOC κατά τη διάρκεια της τελετής παραλαβής του υπουργείου από τον κ. Χρυσοχοΐδη.

Παραμένει πάντως ένα ερώτημα η χρονική στιγμή που θα συγκληθεί το ΚΥΣΕΑ για να γίνουν οι κρίσεις, καθώς αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν από τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης στη Βουλή. Και ως γνωστόν η νέα Βουλή θα ορκιστεί στις 17 Ιουλίου.

O κ. Ανδρικόπουλος υπήρξε επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης. Είχε οριστεί πέρυσι το καλοκαίρι ως διάδοχος του τότε αρχηγού Κωσταντίνο Τσουβάλα ο οποίος παραιτήθηκε μετά τη συμφορά στο Μάτι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...