408
Η Ζάο και πίσω της η ΜακΝτόρμαντ στην Πασαντένα της Καλιφόρνιας, κατά την ανακοίνωση της βράβευσης | REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Χρυσός Λέοντας στο «Nomadland» της Κλοέ Ζάο

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2020, 22:05
Η Ζάο και πίσω της η ΜακΝτόρμαντ στην Πασαντένα της Καλιφόρνιας, κατά την ανακοίνωση της βράβευσης
| REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Χρυσός Λέοντας στο «Nomadland» της Κλοέ Ζάο

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2020, 22:05

Αν το Φεστιβάλ της Βενετίας θεωρείται προπομπός των Όσκαρ, τότε υπάρχει από τώρα μια ταινία αλλά και μια σκηνοθέτης που θα πρέπει να έχουμε στα υπ’ όψιν. Όχι μόνο για τη στιβαρή παρουσία στο συγκεκριμένο φιλμ της Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, μιας από τις σημαντικότερες ηθοποιούς της τελευταίας 30ετίας, αλλά διότι το έργο μιλάει για τις σύγχρονες πληγές της Αμερικής. Και είναι και σκηνοθετημένο από γυναίκα, που τόσο καιρό η Ακαδημία του Χόλιγουντ τις αγνοεί επιδεικτικά.

Το βράδυ του Σαββάτου, ο Χρυσός Λέοντας στο 77ο Φεστιβάλ Βενετιας απονεμήθηκε στο «Nomadland» της 38χρονης Κλοέ Ζάο. Στο φιλμ η ΜακΝτόρμαντ υποδύεται στο ρόλο μιας γυναίκας που όταν χάνει τα πάντα αποφασίζει να ζήσει ως νομάς στις ΗΠΑ τού σήμερα.

H γεννημένη στην Κίνα Κλοέ Ζάο, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει θραύση στο ανεξάρτητο αμερικανικό σινεμά, είναι η πρώτη γυναίκα που τιμάται με τον Χρυσό Λέοντα στη Βενετία τα τελευταία 10 χρόνια.

Το «άρωμα γυναίκας» ήταν κυρίαρχο στην 77η Μόστρα. Η πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής Κέιτ Μπλάνσετ έδωσε από νωρίς το στίγμα της εκδήλωσης που αψήφησε τον κορονοϊό και ανέδειξε το σινεμά των γυναικών: από τις 18 ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος, οκτώ σκηνοθετήθηκαν από γυναίκες, έξι περισσότερες σε σχέση με πέρσι, ενώ δύο γυναίκες τιμήθηκαν από την Μπλάνσετ για το σύνολο του έργου τους, η ηθοποιός Τίλντα Σουίντον και η κινηματογραφίστρια από το Χονγκ Κονγκ, Ανν Χούι.

Αναλυτικά τα βραβεία:

Χρυσός Λέοντας καλύτερη ταινίας: «Nomadland» της Κλόε Ζάο (ΗΠΑ)

Μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής: «Nuevo Orden», του Μισέλ Φράνκο (Μεξικό)

O Μίτσελ Φράνκο με τον Αργυρό Λέοντα (Reuters)

Αργυρός Λέοντας καλύτερης σκηνοθεσίας: στον Ιάπωνα Κιγιόσι Κουροσάβα για την ταινία «Wife of a Spy» (Η γυναίκα ενός κατασκόπου).

Βραβείο καλύτερου σεναρίου: στον Ινδό Τσαϊτάνια Ταμχάνε, σεναριογράφο και σκηνοθέτη της ταινίας «The disciple».

Ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής: στην ταινία «Αγαπητοί Σύντροφοι» του Αντρέι Κοντσαλόφσκι (Ρωσία).

Βραβείο α΄γυναικείου ρόλου: στη Βρετανίδα Βανέσα Κίρμπι για τον ρόλο της στην ταινία «Pieces of a woman» του Κορνέλ Μούντρουτσο.

Βραβείο α΄ανδρικού ρόλου: στον Ιταλό Πιερφρανσέσκο Φαβίνο για την ερμηνεία του στην ταινία «Padrenostro» του Κλαούντιο Νότσε (Ιταλία)

Βραβείο «Μαρτσέλο Μαστρογιάνι» καλύτερου/ης νέου/ας ηθοποιού : στον Ιρανό Ρουχολάχ Ζαμανί, ένα παιδί από τους δρόμους της Τεχεράνης πρωταγωνιστής στον πρώτο του ρόλο του στην ταινία «Khorshid» του Ματζίντ Ματζιντί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...