325
H Βαλερί Πεκρές απογοητευμένη από την εκλογική επίδοση των Ρεπουμπλικανών. Και τα χειρότερα έρχονται | REUTERS/Gonzalo Fuentes

Χρεοκοπημένα πολιτικά και οικονομικά τα ιστορικά κόμματα της Γαλλίας

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2022, 12:39
H Βαλερί Πεκρές απογοητευμένη από την εκλογική επίδοση των Ρεπουμπλικανών. Και τα χειρότερα έρχονται
|REUTERS/Gonzalo Fuentes

Χρεοκοπημένα πολιτικά και οικονομικά τα ιστορικά κόμματα της Γαλλίας

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2022, 12:39

«Δυστυχώς πτωχεύουμε»… Αυτή ήταν η πρώτη και μόνη δήλωση στην οποία προέβη τη Δευτέρα η υποψήφια των Ρεπουμπλικανών, της γκωλικής Δεξιάς, Βαλερί Πεκρές, φθάνοντας στην έδρα του κόμματος στο Παρίσι.

Αυτές οι εκλογές που ανέδειξαν ξανά, όπως το 2017, ως μονομάχους για την προεδρία της Γαλλίας τον Εμανουέλ Μακρόν και τη Μαρίν Λεπέν, ήταν από κάθε άποψη ιστορικές: τα παραδοσιακά γαλλικά κόμματα, αυτά που κυριάρχησαν μεταπολεμικά –και ιδίως στην Πέμπτη Δημοκρατία από το 1958 και μετά– στην ουσία διαλύθηκαν.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που το 2012 είχε εκλέξει πρόεδρο τον Φρανσουά Ολάντ, έπεσε κάτω από το 2% μέσα σε μια δεκαετία με υποψήφια την Αν Ινταλγκό.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας, που κάποτε ήταν από τα ισχυρότερα της Δυτικής Ευρώπης, με ποσοστά στην περιοχή του 20%, δοκίμασε εφέτος την τύχη του με υποψήφιο τον Φαμπιάν Ρουσέλ και πήρε 2,6%.

Και οι Ρεπουμπλικανοί (LR), οι οποίοι είναι οι διάδοχοι των λεγόμενων «γκωλικών» κομμάτων και που η παράταξή τους κατείχε το Ελιζέ από το 1995 έως το 2012, με τον Ζακ Σιράκ και τον Νικολά Σαρκοζί, ξέπεσαν σε ένα γλίσχρο 4,8% με υποψήφια την Πεκρές. Η οποία, πέρα από την υποδοχή της εκλογικής συντριβής, πρέπει να διαχειριστεί και ένα οικονομικό πρόβλημα.

Η 54χρονη πολιτικός εξήγησε ότι το κόμμα δεν συγκεντρώνει το 5% και συνεπώς δεν δικαιούται κρατική αποζημίωση για τις προεκλογικές δαπάνες. Απηύθυνε έτσι έκκληση για την εξεύρεση δωρητών, επισημαίνοντας μάλιστα πως μεγάλο τμήμα των χρεών, περί τα 5 εκατ. ευρώ, το έχει αναλάβει η ίδια προσωπικά!

Οι Ρεπουμπλικανοί ιδρύθηκαν τον Μάιο του 2015 ώστε να διαδεχθούν την Ενωση για μια Προεδρική Πλειοψηφία (UMP) που είχε δημιουργηθεί από τον Ζακ Σιράκ για να στηρίξει την επανεκλογή του στην προεδρία το 2002. Πλην του Σιράκ, πρόεδρος με τη σημαία της Ενωσης εξελέγη, το 2007, και ο Νικολά Σαρκοζί, λαμβάνοντας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2007 το 53%. Στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές (2017), με υποψήφιο τον Φρανσουά Φιγιόν, το κόμμα των Ρεπουμπλικανών έλαβε στον πρώτο γύρο το 20% των ψήφων. Τώρα όμως ήρθε η κατάρρευση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...