1072
Μακρόν εναντίον Λεπέν, αλλά δεν θα είναι όπως το 2017... | REUTERS/Sarah Meyssonnier

Πρωτιά Μακρόν, άνοδος Λεπέν, ρυθμιστής η αντισυστημική ψήφος

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2022, 20:19
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/04/2022, 09:17
Μακρόν εναντίον Λεπέν, αλλά δεν θα είναι όπως το 2017...
|REUTERS/Sarah Meyssonnier

Πρωτιά Μακρόν, άνοδος Λεπέν, ρυθμιστής η αντισυστημική ψήφος

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2022, 20:19
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/04/2022, 09:17

Δώδεκα υποψήφιοι, στη δωδεκάτη προεδρική εκλογή της Πέμπτης Δημοκρατίας. Oι αρχικές προβλέψεις, αναλύσεις, ακόμα και διαρροές προεξοφλούσαν μια νύχτα-θρίλερ ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν, νυν πρόεδρο της Γαλλίας, και την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν. Πριν καν κλείσουν οι κάλπες του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών βελγικά μέσα ενημέρωσης, επικαλέστηκαν διαρροές των exit polls, σύμφωνα με τις οποίες Μακρόν και Λεπέν συγκέντρωναν ακριβώς το ίδιο ποσοστό και συγκεκριμένα το 24% των ψήφων. Ομως τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, του TF1, έδωσαν μια διαφορετική εικόνα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ifop-Fiducial για το πρώτο κανάλι της γαλλικής δημόσιας τηλεόρασης, ο Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρος της χώρας από το 2017, εξασφάλιζε μια άνετη πρωτιά με 28,6%, με τη Λεπέν, ηγέτιδα της Εθνικής Συσπείρωσης (Rassemblement Νational), να απέχει 4,2%, δηλαδή να καταλαμβάνει ένα ποσοστό στο 24,4%.

Αργά τη νύχτα και αφού είχε ξεκινήσει η ενσωμάτωση των ψήφων από τα εκλογικά τμήματα στη μητροπολιτική Γαλλία, ο Μακρόν εμφανιζόταν να εξασφαλίζει ένα ποσοστό από 28,1% ως 29,5%, ενώ η Μαρίν Λεπέν από το 23,3 ως το 24,4%, κατά τους υπολογισμούς τεσσάρων ινστιτούτων δημοσκοπήσεων (Ifop-Fiducial, OpinionWay, Elabe, Ipsos). Ωστόσο το Γαλλικό Πρακτορείο εκτίμησε πως ο πρόεδρος θα άγγιζε το 30%.

Τα (σχεδον) τελικά αποτελέσματα ωστόσο επιβεβαίωσαν τη διαφορά, αλλά έριξαν τα ποσοστά των δύο τελικών μονομάχων: ο πρόεδρος λαμβάνει ένα 27,6%, η Λεπέν το 23,4% και ακολουθεί από κοντά ο ηγέτης της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν, ο οποίος με 22% αναδείχθηκε σε ρυθμιστή της προεδρίας, εν όψει του β’ γύρου της 24ης Απριλίου.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο Μελανσόν είπε ότι ο αγώνας συνεχίζεται –καθώς η δεύτερη θέση δεν είχε καν κριθεί– και ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει ούτε μία ψήφος προς τη Λεπέν. Δεν θα τη στηρίξουμε, τόνισε, σε ένα μήνυμα προς το ενθουσιώδες ακροατήριό του.

O Μελανσόν, με κόκκινη γραβάτα και πρόσωπο της βραδιάς, στις πρώτες του δηλώσεις μετά την επιτυχία της Ανυπότακτης Γαλλίας και της Λαϊκής Ενωσης (REUTERS/Sarah Meyssonnier)

Τι θα κάνουν όμως οι ψηφοφόροι του; Θα στραφούν στον κεντρώο Μακρόν με τον οποίο ήρθαν σε σύγκρουση όλη αυτή την πενταετία (βλέπε Κίτρινα Γιλέκα); Ή θα προτιμήσουν μια αντισυστημική συμπεριφορά, με αποχή ή, ακόμα χειρότερα, ψήφο στην ακροδεξιά Λεπέν;

Αυτό είναι το μέγα ερώτημα, καθώς όλοι οι βασικοί υποψήφιοι «αριστερά» της Λεπέν ζήτησαν ψήφο στον Μακρόν ή έστω στήριξη του, ενώ πέρα από το 20,2% της Ανυπότακτης Γαλλίας, οι άλλες δεξαμενές για τους δύο μονομάχους του β’ γύρου είναι ορισμένες και ως έναν βαθμό περιορισμένες:

♦ Ο Ερικ Ζεμούρ, ο πλέον τραμπικός υποψήφιος, ο οποίος όμως λειτούργησε ευεργετικά για τη Λεπέν καθώς αποδαιμονοποίησε την υποψηφιότητά της, ελάμβανε σύμφωνα με τα exit polls ένα 6,8% —συνεργάτης του είπε ότι ο προεδρικός υποψήφιος θα στηρίξει τη Λεπέν, αλλά ο ίδιος ο Ζεμούρ άργησε χαρακτηριστικά να το κάνει. Είπε πάντως ότι παρά τις διαφορές του με τη Λεπέν, οι υποστηρικτές του του θα πρέπει να την ψηφίσουν.

♦  Η Βαλερί Πεκρές, η υποψήφια της λεγόμενης «γκωλικής» Δεξιάς, με πιο συγγενική πολιτική και παρόμοια ακροατήρια με τον Μακρόν, δεν ξεπερνούσε σύμφωνα με το TF1, το 4,6%. Μετά την ανακοίνωση των exit polls, η Πεκρές έσπευσε να δηλώσει: «θα ψηφίσω με συνείδηση τον Εμανουέλ Μακρόν για να εμποδίσει τον ερχομό της Μαρίν Λεπέν στην εξουσία».

♦ Η Αν Ινταλγκό, δήμαρχος του Παρισιού και υποψήφια του κάποτε πανίσχυρου Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), καταβαραθρώθηκε παρά τη στήριξη του παλαιού προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Δεν έφτασε ούτε το 2% και ανακοίνωσε πως, όπως και το 2017, θα ψηφίσει στον β’ γύρο τον Μακρόν.

♦ Ο Γιανίκ Ζαντό, υποψήφιος των Οικολόγων, ο οποίος ελάμβανε ένα 4,6% στα exit polls, δήλωσε και αυτός ότι θα στηρίξει τον Εμανουέλ Μακρόν.

♦ Ο Φαμπιάν Ρουσέλ, υποψήφιος του επίσης άλλοτε ισχυρού Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας (PCF) πήρε 2,6%, το χειρότερο ποσοστό στην ιστορία της παράταξης. Δήλωσε ότι στον β’ γύρο «πρέπει να νικηθεί η Ακροδεξιά».

Η επόμενη ημέρα

Η Λεπέν βρίσκεται, λοιπόν, αντιμέτωπη με ένα μέτωπο εναντίον της. Το πολιτικό σύστημα της Γαλλίας, μπροστά στον κίνδυνο τα ηνία της χώρας να περάσουν στην Ακροδεξιά, συμμαχεί και ζητά στήριξη του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εμφανίζεται ως ο μοναδικός που μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια τη χώρα και την Ευρώπη σε αυτούς τους επικίνδυνους καιρούς.

Η ίδια η ηγέτιδα της Εθνικής Συσπείρωσης κάλεσε όσους πολίτες δεν πήγαν να ψηφίσουν αυτήν την Κυριακή να το κάνουν στις 24 Απριλίου. Η Λεπέν έδειξε να κυριαρχεί στην γαλλική περιφέρεια —με καταμετρημένες 20 εκατ. ψήφους, αλλά όχι αυτές των αστικών κέντρων, ήταν πρώτη— ενώ σε κάθε περίπτωση ανέβασε τα ποσοστά της, από το 21,3% που είχε πάρει στον α’ γύρο των εκλογών του 2017.

Δημοσκόπηση της Ifop προεξόφλησε θρίλερ για τον β΄γύρο, με τον Μακρόν να επικρατεί μεν αλλά με ένα γλίσχρο 51%. Λίγο καλύτερη για τον Μακρόν η πρόβλεψη της Ipsos που έδωσε μια διαφορά 54%-46%.

Αυτό όμως σημαίνει ότι, παρά τις παραινέσεις των κομματικών ηγεσιών, οι ψηφοφόροι ίσως να μην πειθαρχήσουν, ιδίως αν επικρατήσει το θυμικό και η οργή για την ακρίβεια.

Η Μαρίν Λεπέν βγαίνει από το παραβάν κρατώντας το ψηφοφέλτιο (REUTERS/Pascal Rossignol)

Από την πλευρά του, ο Μακρόν αύξησε και αυτός τις επιδόσεις του σε σχέση με το 2017, οπότε στον α’ γύρο είχε λάβει ένα 24,01%. Στην πανηγυρική ομιλία του ευχαρίστησε τους συνεργάτες του και είπε προς τους ψηφοφόρους του ότι η στήριξή τους τον δεσμεύει. Επίσης ευχαρίστησε ονομαστικά την Αν Ινταλγκό, τον Φαμπιάν Ρουσέλ, τη Βαλερί Πεκρές και τον Γιανίκ Ζαντό, οι οποίοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο πρόσωπό του, ενώ χαιρέτισε τη «διάφανη» στάση του Ζαν Λικ Μελανσόν απέναντι στην Ακροδεξιά.

Ο ίδιος είπε ότι τίποτε δεν έχει κριθεί, μίλησε για ενότητα και τόνισε ότι η μόνη απάντηση απέναντι στην ακρίβεια είναι «η δική μας». Και πάλι όμως, μια εμφατική νίκη σαν αυτή του 2017, δεν μπορεί να την ονειρεύεται ο πρόεδρος της Γαλλίας. Τότε, στον β’ γύρο είχε λάβει 66,10%, με τη Λεπέν στο 33,90%, τώρα η επικράτησή του θα είναι —αν είναι— οριακή.

O τίτλος της Libération ήταν χαρακτηριστικός: Αυτή τη φορά θα είναι χειρότερα.

Σε κάθε περίπτωση, εξάλλου, η γαλλική πολιτική σκηνή έχει ολοκληρώσει τη μεταμόρφωση που ξεκίνησε πριν από μια πενταετία.

Τα παραδοσιακά κόμματα που κυριάρχησαν στο μεγαλύτερο διάστημα ζωής της Πέμπτης Δημοκρατίας, από το 1958 και μετά, ουσιαστικά διαλύθηκαν. Το Κομμουνιστικό Κόμμα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα αλλά και οι γκωλικοί Ρεπουμπλικανοί, εξαϋλώθηκαν.

Το κόμμα του Μακρόν, που δεν υπήρχε καν πριν το 2017, το RN της Λεπέν και βεβαίως η France Insoumise του Μελανσόν μοιράστηκαν τρεις στις τέσσερις ψήφους. Η δε ακροδεξιά ψήφος, ήταν μία στις τρεις…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...