336
Ο Τζίμι Λάι με χειροπέδες έξω από τα γραφεία του ομίλου του | REUTERS/Tyrone Siu

Χονγκ Κονγκ: Συνελήφθη ο μεγιστάνας των ΜΜΕ Τζίμι Λάι

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2020, 16:38
Ο Τζίμι Λάι με χειροπέδες έξω από τα γραφεία του ομίλου του
|REUTERS/Tyrone Siu

Χονγκ Κονγκ: Συνελήφθη ο μεγιστάνας των ΜΜΕ Τζίμι Λάι

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2020, 16:38

Ο μεγιστάνας των ΜΜΕ του Χονγκ Κονγκ Τζίμι Λάι συνελήφθη τη Δευτέρα 10 Αυγούστου. Οι Αρχές της χώρας προχώρησαν και σε έρευνες σε εγκαταστάσεις του ομίλου του, εν ονόματι του νέου αμφιλεγόμενου νόμου για την ασφάλεια της αυτόνομης περιοχής της Κίνας.

Ο 71χρονος μεγιστάνας συνελήφθη στο σπίτι του, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο στενός του συνεργάτης Μαρκ Σάιμον, ενώ σημείωσε πως και άλλα κορυφαία στελέχη του ομίλου των μέσων ενημέρωσης του Λάι συνελήφθησαν επίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για απάτη και παραβίαση του νέου νόμου περί εθνικής ασφάλειας που τέθηκε σε ισχύ στα τέλη Ιουνίου.

Αυτή η εξέλιξη ερμηνεύεται από πολλούς ως ένα δείγμα της νέας σκληρής στάσης του Πεκίνου προς την άλλοτε βρετανική αποικία, μιας και ο Λάι είναι ιδιοκτήτης μέσων ενημέρωσης που ασκούν σφοδρή κριτική στην Κίνα.

Δημοσιογράφοι που εργάζονται στον όμιλο του Λάι μετέδωσαν απευθείας μέσω Facebook πλάνα από τις έρευνες της αστυνομίας. Σε ένα από τα βίντεο, ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Λο Ουάι-κουόνγκ απαιτεί από τους αστυνομικούς να του δείξουν το ένταλμα έρευνάς τους.

黎智英:煮到埋嚟咪食,冇得擔心

【1326】壹傳媒創辦人黎智英:「煮到埋嚟咪食,冇得擔心,擔心唔到咁多。」問及認為警方此舉(拘捕他及搜查報館大樓)是否有政治目的,他笑指:「你要問佢哋喇。」至於事前是否有知會,他指:「無。」直播:https://bit.ly/30GSn86#港版國安法【黎智英被拘《蘋果》被抄家 黃之鋒料與美制裁有關:自己被捕只是時日】https://bit.ly/3abXlNn【國安處警司李桂華稱編採部不能搜 在場警員反口要求記者離開座位】https://bit.ly/31FwtRY【200警一度未出示搜查令搜蘋果大樓 要求員工出示證件查核】https://bit.ly/31E75w7【外國傳媒急報黎智英被捕消息 路透:黎是迄今最知名被捕人士】https://bit.ly/3gKeSi6【壹傳媒執董周達權遭警員包圍帶走 撿走疑為手提電腦證物】https://bit.ly/3ktnVWW=============💪🏼 VIP撐《蘋果》計劃 每月$300起https://bit.ly/30DSNv1=============🍎 黎智英:經營非常困難 請支持訂閱https://bit.ly/2VLuV6g=============🌎《蘋果》英文版現已上架https://bit.ly/2XLjbRZ

Geplaatst door 香港蘋果日報 op Zondag 9 augustus 2020

 

Σε ανακοίνωσή της, η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ έκανε λόγο για επτά συλλήψεις προσώπων για τα οποία υπάρχουν υποψίες περί αθέμιτης σύμπραξης με ξένες δυνάμεις – ένα από τα αδικήματα που μπήκαν στο στόχαστρο με τον νέο νόμο.

Το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξέφρασε άμεσα την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην περιοχή.

Ο Τζέρεμι Λόρενς, εκπρόσωπος του γραφείου της Υπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ανέφερε σε ηλεκτρονικό μήνυμά του: «Καλούμε τις Αρχές να επανεξετάσουν αυτές τις περιπτώσεις ώστε να εξασφαλίσουν ότι οι συλλήψεις δεν εμποδίζουν την άσκηση των δικαιωμάτων που προστατεύονται από τον διεθνή νόμο περί ανθρώπινων δικαιωμάτων και τον Θεμελιώδη Νόμο του Χονγκ Κονγκ.

»Επαναλαμβάνουμε τις εκκλήσεις μας προς τις αρχές να παρακολουθούν και να εξετάζουν τη λειτουργία του νόμου για την ασφάλεια και να τον τροποποιήσουν, αν είναι απαραίτητο, για να εξασφαλίσουν πως δεν θα γίνει κατάχρησή του για να περιορισθούν ανθρώπινα δικαιώματα που είναι εγγυημένα από το διεθνές δίκαιο και τον Θεμελιώδη Νόμο του Χονγκ Κονγκ»