321
Εικόνα από τη διαρροή καυσίμων από τάνκερ, που προσάραξε σε έναν ύφαλο του Μαυρίκιου | ΥοuTube

Με οικολογική καταστροφή απειλείται ο Μαυρίκιος

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2020, 14:26
Εικόνα από τη διαρροή καυσίμων από τάνκερ, που προσάραξε σε έναν ύφαλο του Μαυρίκιου
|ΥοuTube

Με οικολογική καταστροφή απειλείται ο Μαυρίκιος

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2020, 14:26

Ο Μαυρίκιος είναι νησιωτικό κράτος του Ινδικού Ωκεανού, ανατολικά της Μαδαγασκάρης. Εχει συνολική έκταση 2.040 τ.χλμ. και πληθυσμό περίπου 1.300.000 κατοίκους. Το νησί έχει ηφαιστειογενή προέλευση και περιβάλλεται από κοραλλιογενείς υφάλους.

Το ιαπωνικό τάνκερ MV Wakashio ξεκίνησε ένα ταξίδι από την Κίνα προς τη Βραζιλία και στα τέλη Ιουλίου προσέκρουσε σε έναν από τους υφάλους του Μαυρίκιου. Το πλήρωμα εγκατέλειψε το πλοίο, αλλά λίγες μέρες αργότερα διαπιστώθηκε ότι έχει δημιουργηθεί κάποιο ρήγμα, από το οποίο υπάρχει διαρροή καυσίμων. Το πλοίο περιέχει περισσότερους από 4.000 τόνους καυσίμου χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, περίπου 200 τόνους ντίζελ και περίπου 100 τόνους λιπαντικού πετρελαίου.

Οπως αναφέρει το BBC, μέχρι στιγμής από το πλοίο έχουν διαρρεύσει στη θάλασσα περίπου 1.000 τόνοι καυσίμων και γίνεται αγώνας δρόμου για να σταματήσει η διαρροή, αλλά παράλληλα να περιοριστεί η πετρελαιοκηλίδα και να καθαριστούν τα νερά. Η πετρελαιοκηλίδα είναι μάλιστα ορατή και από το Διάστημα.

Δορυφορική εικόνα της πετρελαιοκηλίδας που έχει σχηματιστεί στον Μαυρίκιο από τη διαρροή καυσίμων του πλοίου που προσάραξε εκεί

Οι φόβοι για οικολογική καταστροφή στην περιοχή, όπου υπάρχουν σημαντικά και ευαίσθητα οικοσυστήματα, είναι πολύ μεγάλοι, προκαλώντας παράλληλα οικονομική καταστροφή στον Μαυρίκιο, που στηρίζεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό στον τουρισμό. Η Γαλλία έστειλε στον Μαυρίκιο στρατιωτικό αεροσκάφος με υλικά καθαρισμού της μόλυνσης, ενώ η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι θα στείλει άμεσα ανάλογη βοήθεια.

Είναι η πρώτη φορά που ο Μαυρίκιος αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα και οι Αρχές της χώρας δεν έχουν την τεχνογνωσία και τον απαραίτητο εξοπλισμό για τέτοιες καταστάσεις, γεγονός που προκαλεί επιπλέον ανησυχίες για το μέγεθος της καταστροφής που θα συντελεστεί. Ηδη πολλοί κάτοικοι του νησιού έχουν ριχτεί στη μάχη για την αποτροπή της καταστροφής, ακόμη και με αυτοσχέδιους μηχανισμούς άντλησης και καθαρισμού του πετρελαίου από τη θάλασσα. Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην περιοχή του ναυαγίου δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες επιδιόρθωσης της ζημιάς στο πλοίο και του καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...